Így lett Müller Cecília a fiatalok kedvence

Interaktív

Az országos tisztifőorvos álmában sem gondolta volna, hogy majd egyszer médiasztár lesz.

Müller Cecília országos tisztifőorvos nevét egy hónappal ezelőttig az ország lakosságának csak a töredéke ismerte, viszont az elmúlt hetekben az egyik legkövetettebb közéleti szereplővé nőtte ki magát. Ennek oka, hogy a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs a hét minden napján beszámol a járvány aktualitásairól.

Meglepőt húzott a rendőrség szóvivője az operatív törzs beszámolóján

Beszólás vagy kikacsintás? Megtarotta pénteken a napi rendes sajtótájékoztatóját a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs, ami meglepően zárult. Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője kifestővel a kezében Screenshot: Facebook/@Index Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője zárásképpen összefogta a papírjait, ekkor villant fel egy kifestő, amin az operatív törzs sajtótájékoztatóinak rendszeres tagjai, balról jobbra: Lakatos Tibor ezredes, Müller Cecília országos tisztifőorvos, valamint ő szerepel.

Ugyan a fiatalok nem elsősorban a kormányzati kommunikáció alapján tájékozódnak arról, hogy mit érdemes ebben a helyzetben tenniük (erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben), Müllerék folyamatos szereplése mégis megihlette őket.

 

Tik-tak

Az elmúlt években a Facebook-univerzum tündöklésébe belepiszkított egy közösségi oldal, mely a fiatalok kedvence lett: a TikTok felületét tekintve nagyban hasonlít az Instagramra (ez a Facebook tulajdonában áll, a Messenger és a Whatsapp csevegőalkalmazással egyetemben), viszont amíg utóbbi egy digitális fotóalbumként funkciónál, addig előbbire a többnyire tinédzserekből álló felhasználók házilag készített szórakoztató videókat tölthetnek fel. Nem nehéz kitalálni, hogy az elmúlt hetek-hónapok során az operatív törzs produkciói megfelelő alapanyagot adtak kijárási korlátozásokkal szembesülő fiatalságnak.

A TikTok egyébként annyira népszerű, hogy 2019-ben 842 millió új felhasználót szerzett, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Egy tavalyi jelentés az alkalmazás havi 70-75 millió userrel bővül, Magyarországon 600 ezer és 1 millió között lehet a számuk, tavaly még év TikTok-videósa díjat is hirdettek nálunk.

Érdekesség, hogy az alkalmazásnak volt egy elődje, a Musical.ly, ami ugyancsak rendkívül közismert volt világszerte és Magyarországon is, és amit a Facebook megkísérelt megvásárolni, viszont a TikTok kínai tulajdonosa, a ByteDance gyorsabb volt.

Hozzá kell tenni, hogy mint általában minden esetében, ami ilyen gyorsan növekszik az interneten, a TikToknál is felmerülnek problémák: a felületre hivatalosan 13 év alatt nem lehet regisztrálni, de természetesen ez nem akadályozza meg az ennél a kornál fiatalabbakat abban, hogy használják, ami kiszolgáltatottá teszi őket, hiszen az idősebbek már durván erotikus, rémisztő, illetve zavarba ejtő tartalmakat is feltöltenek. Nem mellesleg a felületen megjelentek azok is, akik a közösségi médiában a gyermekpornográfia lehetőségét keresik. S persze az sem mellékes, hogy a TikTokot adatlopásért rekordbüntetéssel díjazták az Egyesült Államokban.

Müller a sztár

Akárhogy is van, ma nemigen lehet máshol vicesebb kontenteket találni az interneten. Politikai tartalmú videók már jó ideje pörögnek a különböző közösségi felületeken, mi összeszedtünk párat azokból a TikTok-videókból, amelyeket kifejezetten az operatív törzs ihletett.

 

  • Müller Cecília rejtvényt fejt

 

  • Nyilvánvalóan orvosi oxigén

 

  • Stallone is nézi

 

  • Házi operatív törzs a semmiből

 

  • Ez is

 

  • Ez már kész

 

  • Tessék?

 

  • Érdemes ebben az időszakban

 

  • És egy ráadás a végére

Figyelmébe ajánljuk