Tőlük tudják a fiatalok, hogy otthon kell maradni

Influenszerek a karanténban

  • Szabó Ádám
  • 2020. április 8.

Élet + Mód

Igyekeznek alkalmazkodni a járványhelyzethez a magyar influencerek, és több százezres követőtáborukat is otthon maradásra biztatják.

Az utóbbi hetekben nem nagyon lehet úgy internetezni, hogy bele ne fussunk a kormány tájékoztató-kampányába; a youtube-ozás elengedhetetlen kellékévé vált Győrfi Pál, aki el is indult a mémesedés útján.

Ezeket az üzeneteket azonban 5 másodperc után át lehet ugrani, a többség pedig minden bizonyára így is tesz. A probléma, hogy a Youtube-ot használó tizenéveseket a hagyományos csatornákon – tévén, rádión, újságokon keresztül – szinte lehetetlen elérni, ők ugyanis egészen máshol és másoktól gyűjtik be az őket érdeklő információkat.

A Gemius 2016-os kutatása szerint a 10-19 évesek 10 legkedveltebb sztárjai közül 8-an már a közösségi médiában lettek ismertek. A 20-29 évesek körében némileg jobb az arány a hagyományos celebek javára: 6 ilyen fért be a top 10-be, a youtuberek és insta-sztárok közé.

Már nem néznek tévét

Az elmúlt években ugyan a két világ közeledni kezdett egymáshoz (a mindkét listán előkelő helyen szereplő Dancsó Péter épp egy kereskedelmi tévé műsorában szerepel; Sebestyén Balázs a legtöbb ismert hazai énekeshez, sportolóhoz hasonlóan jól menő Facebook-oldalt üzemeltet), ám van, ami nem változott: a fiatalok immár nem a tévéből választanak példaképeket maguknak.

A Follow Me Influencer Marketing Agency és az ArvilCom megbízásából készült tavalyi, nem reprezentatív, 727 fő körében végzett online kutatás szerint a youtube-os és instagramos influenszerek hitelessége a 14-18 évesek körében vetekszik a családéval és a tanárokéval – ráadásul az eredmények alapján a követők nemcsak nagy arányban veszik észre, ha kedvencük reklámoz valamit, de el is fogadják tőlük ezt.

Az influencer-marketing olyan széles körben elterjedté vált, hogy azt már a GVH is szabályozza. A Versenyhivatal egyébként a következő módon határozza meg, ki számít influencernek: "az online megjelenések esetében olyan, a digitális környezetben befolyás gyakorlására, fogyasztói vélemény formálására képes személy, aki akár eseti partnerként, akár dedikált márkanagykövetként online tartalmat tesz közzé saját weboldalán, közösségi média oldalán, esetleg egyéb online platformon, függetlenül attól, hogy a tartalom a sajátja vagy vendégbejegyzés; a legtöbb esetben a véleményvezér elkötelezett követőbázissal rendelkezik."

Számít, mit mondanak

Az influencerek véleményére tehát követőik nagyon is adnak – ráadásul a fiatalokat példátlan hatékonysággal képesek elérni.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan használják fel ezt a „hatalmat” most, koronavírus idején. A járvány ugyan az idősekre nézve a legveszélyesebb, de nemcsak az ő védelmük érdekében kell mindenkinek, így a fiataloknak is otthon maradniuk: a statisztikák szerint a koronavírusnak a gyerekek körében is vannak áldozatai. Lehet, hogy a fiatalok nagy többsége egyhe tünetekkel megússza, akad, akiről ki sem derül, hogy elkapta, ám ha nem maradnak otthon, nem tartják be a társadalmi távolságtartás szabályait, akkor megfertőzhetik az idősebbeket.

Viszkok Fruzsina március 19 óta csak otthon készült képet oszt meg Instagramján. Kreatív karantén néven indított sorozatot, melyben arra ad tippeket követőinek, hogyan töltsék el az idejüket hasznosan otthon – főzéssel, sporttal, olvasással vagy épp takarítással. Általában saját életének részleteit osztja meg követőivel, és mivel az előírásokat betartva most ő maga is igyekszik otthon maradni, kézenfekvő volt számára, hogy ebből is képeket és videókat készít, hiszen így jó példát mutathat. „Szerettem volna felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a legjobb, amit a kialakult helyzetben tehetünk az az, hogy otthon maradunk, de semmiképp sem szerettem volna szájbarágós formában tenni ezt. Ez a kreatív keret szerintem kellően oldja ennek a komolyságát, de mégis átadja a megfelelő üzenetet” – magyarázta a Narancs.hu-nak.

Viszkok Fruzsi

Viszkok Fruzsi

 

Ugyanakkor nem akarja csatornáját edukációs felületté alakítani, arra ugyanis megvannak az egyéb, megfelelő oldalak. „Én jobban hiszek abban, hogy maradjon meg a csatornám egy olyan felületnek, ahová kikapcsolódni járhatnak a nézők a folyamatos stressz után, természetesen ezt úgy, szórakoztató, de mégis informatív formában reagálok az aktualitásokra.” Viszkok azt nyilatkozta,

a követőbázisa miatt érzi magán a felelősséget,

ahogy azt is, hogy megnőtt az emberekben az online kommunikáció, a közösséghez tartozás iránti igény – épp ezért most ő is a szokásosnál többet posztol, igyekszik szórakoztatni követőit és motivációt adni nekik.

Viszkokot a Youtube-on 392 ezren, Instagramon 411 ezren követik – mindkét számmal ott van a Top 20 magyar influencer között. Az Influencerkereső tavalyi listáján persze „hagyományos” sztárok is vannak (Dzsudzsák Balázs vagy épp Majka) – és persze ott a kérdés, hova számítsuk a lájk-pápa Kasza Tibit vagy épp Hódi Pamelát, aki ugyan a tévéből lett ismert, ám hírneve már rég az internetre költözött. Ám őket most ugyanúgy kihagytuk, mint az ország első számú Insta-sztárját, Palvin Barbarát, és azokra az véleményvezérekre koncentrálunk, akik a közösségi médiában lettek ismertek.

Mindenkit (meg)érint

A legismertebb ilyen influencerek youtube- és instacsatornáját végigböngészve azt láthatjuk, hogy legtöbbjük legalább egy poszt erejéig foglalkozott a koronavírussal.

  • A cosplay-vel és kosztümökkel foglalkozó Enji Night (890 ezer Insta-követő) tutorialban mutatta be, hogyan kell házilag arcvédő maszkot készíteni (és fel is hívta a figyelmet arra, hogy az nem biztosít olyan védelmet mint az N95-ös maszk).
  • Andy Csinger (702 ezer Insta-követő) a szokásos outfit-képeit egy ideje szemmel láthatóan egy lakásban készíti és otthonmaradásra buzdító hashtagekkel látja el.
  • Körcsönyei Polla (532 ezer Insta-követő) posztjai tanulság szerint szintén az otthoni edzést és a kertben sütkérezést részesíti előnyben.
  • Az otthonmaradás téma uralja a legnépszerűbb férfi fitnesz-influencer (Tóth Attila) oldalát,
  • de a karantén témája több posztot ihletet a félmilliós követővel rendelkező tetoválóművész, Bercsenyi Balázs oldalán is.

A koronavírus a legnépszerűbb magyar youtube-csatornákon is megjelenik.

  • PamKutya (1,19 millió feliratkozó) a Maradj otthon fesztiválhoz csatlakozva K-faktor néven karantén-tehetségkutatót rendezett.
  • Dancsó Péter Videomániája (1,15 millió feliratkozó) két videót is áldozott a jelenségnek, amelyben az olyan, a veszélyhelyzetet kísérő jelenségeket parodizált, mint az alapos kézmosás vagy a WC papír felhalmozása.
  • A KerekMese (772 ezer feliratkozó) csatornája Tomi és a vírus néven szentelt oktató jellegű animációs filmet a fertőzésnek;
  • de a koronavírus ott van Radics Peti (741 ezer feliratkozó) hangalámondásos paródiáiban is.
  • Barni (642 ezer feliratkozó) videóban mutatta meg, hogyan telnek a napjai otthon,
  • Unfield (624 ezer feliratkozó) pedig az önkéntes karanténhoz osztogatott tippeket.

Megkerestünk több hazai Influenszer-ügynökséget is, a szakemberek azt nyilatkozták: nem befolyásolják a véleményvezéreket, azok mindenféle külső nyomás nélkül, maguktól érzik azt, hogy foglalkozniuk kell a témával.

Karvalics Attila, az ArvaliCom és a Follow Me Agency vezetője szerint saját influencereik ebben a helyzetben érzik, hogy megnövekedett a felelősségük, de nincs bennük görcs, olyan lazán kezelik, mint egy hétvégi ebédet. A FollowMe rendelkezik a legnagyobb TikTok portfólióval itthon (az app a legfiatalabbak körében népszerűbb, mint a Facebook és az Instagram, lényege hogy néhány másodperces videókat posztolnak rajta), partnereikkel nemrég indítottak egy kezdeményezést, amelynek lényege, hogy a fiatalok segítsenek idős szomszédaiknak bevásárolni, kutyát sétáltatni a veszélyhelyzetben. „Megnyertünk a miutcank.hu közösségi oldalt, akik felkarolták az ötletet. Arra ösztönzik a lakókat, hogy nyomtassanak ki egy plakátot, és tegyék ki a folyosóra. Írják rá, hogy ki és miben tudna segíteni. Ezt az akciót ezidáig egy több mint egymillió userhez juttattuk el, és közel félmillióan látták is az erről szóló videókat”.

Mentő- és információs csomagok

A Star Network Influencer ügynökség egy 5 pontos információs csomagot állított elő, amelyben igyekeznek bemutatni, járvány idején hogyan lehet egy influencernek etikusan reklámozni és tartalmat előállítani. Sápi Márton értékesítési vezető szerint ugyanakkor nem várják el partnereiktől, hogy járvánnyal kapcsolatos ajánlásokat tegyenek, hiszen az a szakemberek és az állam feladata.

"Arra ösztönözzük őket, hogy ha már úgy döntenek, hogy megteszik, hogy a helyes információkat közöljék - ebben igyekszünk őket segíteni.” A téma ugyanis mint fentebb láthattuk, szinte minden tematikájú csatornán megjelenhet. „Egy gamer, akit megérint a történet, símán el tud búcsúzni pár jó tanáccsal, vagy szentel egy blokkot a műsorában a témának, esetleg játék közben demonstrálja, hogy mit kell tenni ilyen esetben. Ugyanez egy főző csatornán is megoldható vagy extrém sport közben és után. De nem szabad, hogy ez töltse ki most mindenki lelkivilágát. Megjelentek amúgy a koronavírus-influencerek is, akik kitartóan ontják magukból a tartalmakat a témában. Ilyen ez a világ” – tette hozzá Karvalics Attila.

A koronavírus azonban nemcsak témát ad az influencereknek, rengeteg egyéb szakmához hasonlóan az ő megélhetésüket is fenyegeti.

Viszkok Fruzsi szerint mivel a legtöbb márka leállította az online marketinget, együttműködéseinek nagy része határozatlan időre elnapolódott vagy törlődött. Karvalics azt nyilatkozta, 8 tervezett kampányukból hetet leállítottak; Sápi Márton is csúszó és áttervezés alatt lévő megállapodásokról beszélt a Narancsnak. „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a hirdetőpartnereinkkel és igyekszünk őket proaktív javaslatokkal segíteni, hogy a jelenlegi helyzetben a leghatékonyabb módon tudjanak támaszkodni az influencerek elérésére” – mondta.

 

A Be Brand főleg mikroinfluenszerekkel (14-20 ezer követő) foglalkozik, akik nem hivatásból, csak hobbiból űzik ezt az ipart; épp ezért náluk a koronavírus kevésbé jelent meg témaként, hiszen a több százezres véleményvezérekkel ellentétben ők nem feltétlen érzik úgy, hogy példaképként kell viselkedniük. A Be Brand azonban sales house-ként is működik – Höss Dániel CEO szerint a legtöbb cég pénztárcája a várható válság hatására bezárult, senki nem mer igazán nagy kampányba belefogni. Akadnak azonban, akik felismerték, hogy a célközönséget sokkal hatékonyabban lehet elérni az influencerek segítségével, és látott már olyan kampányt is, amely hatékonyan alkalmazkodott a vírushelyzethez. „Egy szponzorált, online énekverseny például sok emberhez eljut, így megvan a kereskedelmi értéke, és jó üzenetet közvetít, így társadalmi szerepvállalás szempontjából is rendben van” – magyarázta.

Figyelmébe ajánljuk