Emberi mulasztás okozhatta a szlovákiai balesetet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 28.

Katasztrófa

A szlovák közlekedési miniszter szerint azon a sínen akkor nem mehetett volna vonat.

„A vizsgálat előzetes eredményei azt mutatják, hogy nem volt rendszerbeli vagy műszaki hiba, ami azt jelenti, hogy minden úgy működött, ahogy kell. Valószínűleg egyéni emberi hiba történt, amelynek következményeként a forgalom elől elzárt sínpáron jelent meg a vonat, vagyis ott, ahol nem lett volna keresnivalója” – mondta a hét halálos áldozattal járó szlovákiai vonatbalesetről pénteken Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszter.

Csütörtökön a dél-szlovákiai Érsekújvárnál egy sorompókkal és szemaforral ellátott kereszteződésnél autóbusszal ütközött a Prágából Budapestre tartó EuroCity-járat. Az áldozatok és az összes sérült a buszon utazott, a vonaton nem ért baj senkit.

Az MTI tudósítása szerint Jozef Ráz miniszter Pozsonyban tartott tájékoztatót a vizsgálat új eredményeiről. 

Arról beszélt, hogy azt a sínpárt, amelyen a gyorsvonat ment, azért zárták el a forgalom elől, hogy elhárítsák az előző napi esőzések következményeit.

Alexander Sako, a Szlovák Államvasutak (ZSR) vezérigazgatója azt mondta, az ütközés előtt az egyik sínpáron Érsekújvár felé haladt el egy személyvonat. A sorompók felemelkedtek, az átkelőn átment egy személyautó, utána a busz, amelybe belerohant a másik – elvileg lezárt – sínpáron haladó nemzetközi gyors. Azt eleve kizárták, hogy a mozdonyvezető hibázott volna, mert mindent az előírásoknak megfelelően tett, a kialakult helyzetre nem számíthatott, és nem is tudta megakadályozni az ütközést. 

A címlapkép a baleset helyszínén készült. Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk