Szlovák baleset: elfelejtették visszakapcsolni a sorompót

  • narancs.hu
  • 2024. július 3.

Katasztrófa

A hét halálos áldozattal járó érsekújvári vasúti szerencsétlenséget ez idézhette elő a Napunk szerint.

A szlovákiai Érsekújvár mellett múlt csütörtökön történt vasúti baleset okait még vizsgálják a hatóságok. Annyit már elmondott Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter és Alexander Sako, a Szlovák Vasutak igazgatója, hogy emberi mulasztás történhetett, és a vonatnak azon a sínen semmi keresnivalója nem volt, de részletekről egyikük sem beszélt.

A baleset úgy történt, hogy az érsekújvári Udvardi úton lévő vasúti átjárónál egy Prágából Budapest felé közlekedő vonat elé hajtott a menetrend szerint közlekedő autóbusz. 

A Napunk hírportál szerint a legvalószínűbb verzió az, hogy a vágányon a korábbi esőzések nyomán meghibásodott a felső vezeték, ezért lezárták a pályát. A hibát kijavították, a vágányt újra üzembe helyezték, de a vasúti átjáró sorompóját és fényjelzését elfelejtették visszakapcsolni. Ezért fordulhatott elő, hogy az autóbusz és előtte az autók is úgy hajtottak rá a sínre, hogy semmi sem jelezte számukra a veszélyt. A Metropolitan EC 16.57-kor érkezett az érsekújvári állomásra, a cseh mozdonyvezető pedig olyan utasítást kapott, hogy azon a vágányon kell továbbmennie, amelyen nemrég oldották fel a vágányzárat.

Azt már korábban tisztázták, hogy a mozdonyvezető nem hibázott, nem tudhatta, hogy az átjáró nincs rákapcsolva a rendszerre. A Szlovák Vasutak szóvivője a Napunk szlovák kiadásának elmondta, hogy az érsekújvári állomás három forgalmistáját felfüggesztették a szolgálat alól, és bevonták a szakmai engedélyüket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk