Elhunyt Szüts Miklós festőművész

  • narancs.hu
  • 2024. március 14.

Képzőművészet

78 éves volt.

78 éves korában meghalt Szüts Miklós Hazám-díjas festőművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

1945. július 29-én született Budapesten. Anyai ágon dédapja Degré Alajos, író, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik vezetője. Lechner Lajos, építésznek is dédunokája volt. A középiskolát a Szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte. 1971-ben diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Ezt követően a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott.

1972-ben volt az első kiállítása. A nyolcvanas években a József Attila Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanított, 1997–98 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott. 1991-ben az AD Grafikai Stúdió létrehozója, kreatív igazgatója, társtulajdonosa lett. 2001–2002 közöttPárizsban három hónapot töltött ösztöndíjjal, később is rendszeresen visszajárt Párizsba dolgozni. 

Művei – sok jelentős magángyűjtemény mellett – számos közgyűjteményben is megtalálhatók. Munkái az utóbbi 30 évben szerepeltek minden nagyobb országos tárlaton, bel- és külföldön 52 önálló kiállítása volt, többek között Bergenben, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Bukarestben, Varsóban, Bécsben.

A bűnös címmel közös kötetet jegyzett Esterházy Péterrel. Memoárja négy éve jelent meg A Földön élni ünnepély címmel a Magvető Kiadónál. 

Felesége, Vojnich Erzsébet festőművész és négy gyermeke gyászolják.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.