A csúfos vereség után újabb csatába indulnak a Fidesz szegedi médiakatonái

  • Siposvölgyi Ármin
  • 2020. február 29.

Kis-Magyarország

Négy hónappal az önkormányzati választáson elszenvedett súlyos vereség után nagy mozgások indultak meg a szegedi jobboldali sajtóban. Az új struktúrában kulcsszerephez juthatnak az októberben Fidesz támogatással induló független jelölt kampánycsapatának tagjai.

Annak ellenére veszítették el Szegeden az önkormányzati választást a kormánypárti erők, hogy hatalmas médiatúlsúlyukat kihasználva népszerűsíthették a Fidesz függetlenként induló jelöltjét, Nemesi Pált. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztját betöltő építőipari vállalkozó kampánycsapatát két olyan fiatalember vezette, akik egy olyan vállalkozást vittek tavaly májusig, amely rengeteg megbízást kapott korábban az önkormányzat egyik legnagyobb cégétől, a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft-től.

Kiss Balázs és Kisházi Sándor kommunikációs cége a Starlight Marketing Kft. tehát jól prosperáló vállalkozás volt egészen a múlt év tavaszáig, amikor felvállalták Nemesi kommunikációjának koordinálását.

A meglehetősen durva hangvételű kampányban Kiss és Kisházi háttéremberként igyekezett népszerűsíteni Nemesit, és elsősorban kapcsolati tőkéjüket próbálták kamatoztatni. Sajtófronton elsősorban a közszolgálati tévé és rádió, az Andy Vajna által felvásárolt, majd a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnál (KESMA) landoló megyei napilap, a Délmagyarország, valamint a jobboldal helyi vasökle, a szegedma.hu igyekezett helyzetbe hozni a városi polgárok számára addig meglehetősen ismeretlen kamarai elnököt.

Nemesi háttéremberei színre lépnek

Nemesi háttéremberei színre lépnek

Fotó: narancs.hu

Nagyot bukott a Fidesz

Végül Botka László utcahosszal verte meg Nemesit, a 20 egyéni körzetből 18-at a polgármester mögött álló Összefogás Szegedért Egyesület vitt el.

A vereség után sokan azt latolgatták, hogy milyen következményei lesznek ennek a helyi jobboldali sajtóban, ám sokáig semmi látható változás nem következett be. Felreppentek olyan hírek is, hogy Kisházi Sándor és Kiss Balázs leigazolása a következő nagy dobás az egyetemen, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Közkapcsolati Irodájának PR és marketingcsapata velük bővülhet tovább. Ez végül nem igazolódott.

Februárban azonban Pósa Árpádot, a Délmagyarország addigi főszerkesztőjét kinevezték a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesévé, helyébe pedig addigi tartalomért felelős helyettes, Gidró Kriszta lépett, aki mellesleg évekig volt a hivatalos kormánylap szegedi tudósítója.

Vállalhatatlanná vált

A napokban került nyilvánosságra, hogy a szegedma.hu Pécsről érkező főszerkesztője, Kapitány Gergő visszatér a baranyai városba, hogy újjászervezze az ottani jobboldali sajtót. A szabadpecs.hu tudósítása szerint Pécs Aktuál néven indított jobboldali hírmagazinnál „kreatív munkatársként” számítanak Kapitányra.

Fideszes és

Fideszes és "független" szórólapok

Fotó: szeged.hu

Információink szerint a szegedma.hu hangvétele már a szegedi Fidesz meghatározó emberei számára is vállalhatatlanná vált, ezért az internetes portál jövője kérdésessé vált a városban. A KESMA kötelékébe tartozó orgánum nem pusztán azért kerülhet válságba, mert komoly reklámbevételek és állami támogatás nélkül nem tudná fizetni a munkatársakat, hanem, mert hitelessége teljesen megkopott amiatt, hogy rengeteg sajtópert vesztett Botka Lászlóval szemben.

Honnan tudja a Narancs?

A szegedma.hu helyett tehát kell egy új internetes felület, amely meg tudja szólítani a jobboldali szavazókat a városban. Valószínűleg ezt a szerepet tölti majd be a Kiss Balázs és Kisházi Sándor által jegyzett szeged365.hu portál, mely ugyan még nem indult el, de az oldal már jelzi, hogy rövidesen beélesítik a tartalmát.

Nemesi Pált nyomták

Nemesi Pált nyomták "ezerrel"...

Fotó: szeged.hu

Felhívtuk Kisházi Sándort, hogy megkérdezzük tőle, milyen terveik vannak az új hírportállal, de ő meglepetésében csak visszakérdezett: honnan tudunk az induló internetes oldalról.

Miután jeleztük, hogy megbízható értesüléseink vannak a szeged365.hu indulásáról, ő azt kérte, hogy hadd hívjon vissza bennünket, azt ígérte, kicsit később bővebb információkkal tud szolgálni. (Időközben a Média1 nevű szakportál beszámolt az új szegedi hírportál indulásáról.) Ez mindeddig nem történt meg, de amennyiben mégis tárcsáz bennünket Kisházi, természetesen megosztjuk olvasóinkkal a tőle kapott információkat.

Azért minimum árulkodó, hogy egy február 10-i Fb-bejegyzésben Nemesi Pál, a Fidesz által támogatott "független" volt szegedi polgármesterjelölt a Tisza-parti nagyváros médiaviszonyokról szólva kritikáinak ad hangot. Egyszersmind bejelenti, hogy új, "teljesen független, igazi szegedi hírportál" indításán fáradoznak, amellyel "gazdagabb lesz Szeged közélete is."

(Nyitókép: Nemesi Pál egy szegedi kampányrendezvényen, a háttérben Kiss Balázs. Fotó: Nemesi Pál Facebook-oldala.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.