A gondozott megfulladt, vizsgálat nem volt, de állítják: minden a szabályok szerint történt

Kis-Magyarország

Tragikus haláleset történt a múlt pénteken a Kötegyáni Idősek Otthonában. Egy ott gondozott 73 éves asszony lángost evett, félrenyelt, megfulladt és meghalt. Noha több sajtóorgánum beszámolt a történtekről, továbbra sem tudni, miért nem volt vizsgálat az ügyben, s így hogyan állítható: minden a szakma szabályai szerint történt.

Heti egyszer jár a némileg az isten háta mögötti viharsarki településre, Kötegyánba a lángossütő autó. Így történt múlt pénteken reggel is, a piactéren árulta a lángost. Az idősek otthona dolgozói vásároltak belőle a 73 éves H. Erzsébetnek, mint ezt általában minden péntek reggel tették.

Evés közben az asszony félrenyelt egy falatot, s bár az ápolók és a később kiérkező mentők harcoltak az életéért, ám a néni megfulladt és meghalt. Az asszonyt szinte mindenki ismerte a kis Békés megyei faluban, így tragikus halála még napokkal a történtek után is beszédtéma, főleg, hogy több újság és híradó is beszámolt az esetről.

A többi gondozott is végignézte

„Sajnos, nem volt véletlen, hogy Erzsike néni ilyen különös módon hagyott itt bennünket. Már hosszú évek óta nyugtatókon élt, nem mindig tudta, hogy éppen kivel beszél. Nagy élvezettel tudott enni, olykor gyorsan is, néha egyenesen habzsolt. Korábban is megesett már, hogy félrenyelt” – osztotta meg a véleményét egy, a neve elhallgatását kérő egykori ápoló. Minderről az esetről beszámoló egyik Blikk írt. A haláltusát a vele egy szobában lévő gondozottak is végignézték, információink szerint akkor is bent voltak, amikor a mentők kiértek a helyszínre.

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia (j): vizsgálat nem szükséges

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia (j): vizsgálat nem szükséges

Fotó: Kovács József/Facebook.com

Az ügyben a Narancs.hu napokkal ezelőtt az intézményfenntartó kötegyáni önkormányzat első emberéhez, Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármesterhez fordult kérdéseivel. Az iránt érdeklődtünk, hogy az idősek otthona szakképzett egészségügyi ápolói meg tudták volna-e megmenteni a lángostól megfulladt nyugdíjas életét. Megkérdeztük, hogy történt-e esetlegesen bármilyen szakmai mulasztás az egészségügyi végzettséggel rendelkező ápoló személyzet részéről. De az is firtattuk, hogy az intézmény fenntartójaként a polgármester rendelt-e el belső vizsgálatot, s hogy folyik-e hatósági vizsgálat az ügyben.

„Mulasztás nem történt”

„Az intézményvezető tájékoztatása szerint lángos fogyasztása közben egy gondozott félrenyelt, melynek következtében fulladásos roham lépett fel. A protokoll szabályainak megfelelően szakszerűen igyekeztek ellátni a hölgyet, amíg az Országos Mentőszolgálat munkatársai ki nem értek. A helyszínen lévő ápolók, orvos, mentőtisztek mindent megtettek, ám sajnos az idős ellátotton már nem tudtak segíteni. Mulasztás nem történt. Tekintettel arra, hogy minden a szakma szabályai szerint zajlott, minden érintett kifogástalanul látta el feladatát, szükségtelen bármilyen vizsgálat megindítása, lefolytatása” – írta válaszában a kötegyáni polgármester.

Mindezek után sem világos, hogy a megrázó és tragikus eset nyomán miért nem rendelt vizsgálatot Szalay Lászlóné intézményvezető és Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester. Így aligha érthető, hogyan lehet kijelenteni, hogy minden a protokoll, az idevágó szabályok szerint történt, nem hibázott senki, de a sajnálatos haláleset mégis bekövetkezett.

A polgármester válasza azért furcsa, mert a hasonló eseteket mindig vizsgálat követi. Az állapítja meg ugyanis, miért és hogyan következhet be ilyen esetben halál - hasonlóan például egy, minden tragikus vonása ellenére teljesen egyértelmű öngyilkossághoz, amikor a rendőrség hivatalból közigazgatási eljárást kezdeményez, és ennek lefolytatása után zárja le az esetet.

Rokonai nem voltak, gyorsan eltemették

„Azonnal esetkocsit riasztottunk, a mentőegység 11 perc alatt ért a helyszínre, ahol már az intézmény egészségügyi személyzete megkezdte az újraélesztést, melyet a mentők átvettek. Sajnos a szakszerű ellátás ellenére sem lehetett megmenteni a beteg életét” – nyilatkozta a Blikknek Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

Nem volt rokona a kötegyáni asszonynak

Fotó: keleten.hu

Az elhunyt asszonynak egyetlen rokona sem él, így nem szorgalmazhatták, hogy vizsgálat tisztázza megnyugtatóan, mi történt. A szerencsétlenül járt nénit három nap múlva eltemették. Sírján még frissek a virágok.

(Címlapfotónkon a Kötegyáni Idősek Otthona, a felvétel forrása: www.kotegyan.hu.)

Frissítés

Cikkünket annyiban pontosítjuk, hogy a tragikusan elhunyt asszonynak testvérei, férje és gyerekei nem voltak. Most jutott tudomásunkra, hogy Gyulán él egy unokatestvére, aki nem kezdeményezett vizsgálatot és a koronavírus-járvány miatt nem látogathatta. Az ügy lényege szempontjából ennek nincs jelentősége, mert a belső vizsgálatot az intézményfenntartó polgármesternek, és az intézmény vezetőjének kellett volna elrendelnie. Nem rendelt el, és ezt portálunknak Hajdu-Szűcs Mária Kornélia kötegyáni polgármester írásban erősítette meg.

 

Figyelmébe ajánljuk