A Fidesz már a sajátjait is karaktergyilkolja: Makón ráadásul a nemzeti ünnepen

Kis-Magyarország

A helyi hírportálon olvashatta négy fideszes makói önkormányzati képviselő, miért pattintja le őket a pártjuk. „Nem buktam, kegyvesztett lettem” – nyilatkozza egyikük. A Fidesz városi elnöke szerint a portál írása hazugság. Arra mégsem érdemes fogadni, hogy helyreigazítási per indul. Az oldal kiadója is fideszes.

Aktív képviselőnek indult, de az utolsó másfél évben szinte egyetlen felszólalása sem volt a testületi üléseken, a választások alkalmával szinte semmit nem csinált, a közös munka ráeső része pedig általában nem lett elvégezve. A tagság egy része már azt kérdezgette, hogy ő képviselő-e még egyáltalán” – írja Kádár Józsefről (Fidesz) a makohirado.hu oldal. Az augusztus 20-án reggel megjelent cikknél nincs aláírás.

Népítélet, név nélkül

Forrásként több, neve elhallgatását kérő, a Fidesz makói szervezetének működésére közeli rálátással bíró” személyre hivatkozik. Csak négy név szerepel az írásban: azé a négy képviselőé, akik helyett a Fidesz új jelölteket indít az önkormányzati választásokon.

Makói városháza, négy fideszesnek nincs helye itt

Makói városháza, négy fideszesnek nincs helye itt

Fotó: wikepedia.org

Sánta Sándorról, a város rendszerváltó polgármesteréről, többször megválasztott önkormányzati képviselőről, díszpolgárról nem ír rosszat a portál, csupán megállapítja: „az idő ellen senki nem tud küzdeni”. Toldi Jánossal viszont az történt, hogy „már jó ideje komoly betegséggel küzd, nemrég huzamosabb ideig kórházi kezelés alatt is állt”, illetve „már ebben a ciklusban is több probléma volt” vele, például „nem tudta időre kihordani a 70 év feletti polgároknak járó ajándékutalványt karácsony előtt”.

Weszelyné Véghseő Henriett képviselő helyzete a portál szerint a legérdekesebb: „bár szinte minden forrásunk őt is a biztosan távozók között nevezi meg, amikor az indokra kérdezünk, mintha elnémultak volna beszélgetőpartnereink”. Arról van szó, hogy a konkurens helyi híroldal megírta, hogy egy házas képviselőnek viszonya van.

makohirado.hu akkor elhatárolódott a magánéletre vonatkozó találgatásoktól, most viszont nagy levegőt vett: „az egyértelműsítő kérdésünkre, miszerint a képviselő asszonyról volt-e szó a Makói Csípős cikkében, forrásunk egy mosollyal és egy határozott biccentéssel adja a tudtunkra, hogy itt a vége a beszélgetésnek.”

Hallunk még hazugságokat

Két nappal később a Fidesz választókerületi elnöke és Makó országgyűlési képviselője, Lázár János sajtótájékoztatón mutatta be a makói jelölteket. A makohirado.hu tudósítása szerint Lázár köszönetet mondott azoknak, akik nem folytatják: „kiváló munkát végeztek, hangsúlyozta, ám mint mondta, egy új helyzethez részben új csapatra van szükség.”

Megkérdeztük a Fidesz városi elnökét, hogy az augusztus 20-i cikk tényleg megegyezik-e a párt helyi szervezetének álláspontjával? Czirbus Gábor – aki egyben a város alpolgármestere – azt válaszolta, „a cikkben megfogalmazott hazugságok semmiben sem tükrözik a Fidesz makói szervezetének álláspontját. Az írás jelentős része más sajtóorgánumok légből kapott állításaira és névtelen forrásokra hivatkozik. Nem az első, és tartok tőle nem is az utolsó eset, hogy egy választási kampányban valótlan állítások jelennek meg a Fideszről, vagy a képviselőtársainkról. A leköszönő képviselők kitűnő munkát végeztek, Makó az elmúlt években többet fejlődött, mint az azt megelőző évtizedekben, ebben a munkában pedig a távozó képviselőknek is komoly szerepe volt.”

Lázár és makói jelöltje, az újrázni kívánó Farkas Éva Erzsébet

Lázár és makói jelöltje, az újrázni kívánó Farkas Éva Erzsébet

Fotó: Lázár János/Facebook.com

Arra mégsem érdemes nagy tétekben fogadni, hogy a párt helyreigazítást fog kérni a portáltól. Az impresszuma szerint „független közéleti hírportálnak”, a makohirado.hu-nak a működtetője a Csanád Média Kft., felelős kiadója pedig a kft. ügyvezető igazgatója. A cégtár szerint a kft.-nél a cégjegyzésre jogosult személy Pongrácz Tamás. Ő algyői lakos, a Fidesz tagja.

2017 szeptemberéig, az ottani időközi választásokig a párt önkormányzati képviselője, frakcióvezetője, 2014-ben polgármester-jelöltje volt. Most üzletember. Ő a felelős kiadója a promenad.hu-nak is, amely elsősorban Hódmezővásárhely közéletével foglalkozik. Így különös tekintettel van Márki-Zay Péter független polgármester vélelmezett hibáira, de a portáltól e tekintetben a gyalázkodás sem áll távol.

Dolgozzon az a fiatal!

„Augusztus közepén volt egy megbeszélés, ahol hárman voltunk, Czirbus Gábor alpolgármester, Farkas Éva Erzsébet polgármester és én. Csak Gábor beszélt: azt mondta, a párt fiatalítani szeretne, és új jelöltet indít a körzetemben” – idézi föl az előzményt Toldi János, aki több mint húsz éve önkormányzati képviselő.

„Ezt a döntést tudomásul vettem. Volt egy másik összejövetel, ahová az eddigi képviselőket is várták, az aktivistáikkal együtt. Én mentem, de egyedül. Ezt szóvá tették, nekem pedig az volt az érvem, hogy az én munkatársaim ugyanolyan életkorúak, amilyen én vagyok. Idősek. Egy harmincnyolc éves jelölt találjon a maga korosztályából hozzá való segítőket” – utalt Toldi a körzetében helyette indított Székely Ildikóra.

Szóba került az is, hogy Toldi két hónapig beteg volt – ez igaz, de, mint mondja, van az újraindított társai közül is olyan, akinek komoly műtétje volt, és olyan is, akit azért kellett neki gyakran helyettesítenie, mert ügyeletet látott el, vagy Angliában élő unokájánál járt. Szóba hozta, hogy függetlenként esetleg elindul a körzetében, ezen meg is lepődtek.

Toldi János, a kegyvesztett

Toldi János, a kegyvesztett

Fotó: itthon.ma

Vöröshagymát küldött Tusványosra

Kádár József nem nyilatkozott a Narancs.hu-nak, de úgy tudjuk, hogy ő is gyakran támogatott helyi rendezvényeket a saját terményeivel, még a tusványosi találkozóra is küldött több zsák vöröshagymát.

Weszelyné Véghseő Henriett sem kívánt reagálni kérdésünkre. Lengyelországban, az önkormányzat delegációját vezette, amikor utolértük. Az augusztus 20-i cikk állításait sem minősíti. Viszont egy nappal annak megjelenése után sokat mondó grafikát posztolt a Facebook-oldalán, amelyet nem csak ismerősei láthatnak: „büszke vagyok arra, hogy bárhogy pofán vágott az élet, nem tudott kiütni”. Ezt mára már nem találni az Fb-oldalán.

Lázár kiseprűzött többeket

Lázár kiseprűzött többeket

Fotó: Lázár János/Facebook.com

Ki az igazi motor?

Arról, hogyan dőlt el korábban, hogy a párt kit indít a polgármesteri tisztségért, és milyen helyzeteket szült a verseny Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester között, mi is hallottunk, pedig olyan jó informátoraink nincsenek, mint a helyi portáloknak.

Szerencsére vannak írott források. „(…) Makó fejlődésének motorja és a nyugodt építkezés letéteményese: Czirbus Gábor, a város alpolgármestere” – írta áprilisban a már sokszor idézett portál.

Czirbus Gábor és Farkas Éva Erzsébet (középen) a fideszes képviselőjelöltekkel

Czirbus Gábor és Farkas Éva Erzsébet (középen) a fideszes képviselőjelöltekkel

Fotó: Czirbus Gábor/Facebook.com

A cikket a Facebookon megosztotta Farkas László, a polgármester férje, ezzel a megjegyzéssel: „Makó város fejlődésének motorja Farkas Éva Erzsébet! Senki más! Az egyetlen esély a nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődésre! Senkinek ne legyenek kételyei!”

Akkor még zajlott a vetélkedés, de aztán eldőlt, hogy a párt újból Farkas Éva Erzsébetet indítja – a képviselői csapat összeállításában viszont Czirbus Gábornak lehetett nagyobb szerepe.

Figyelmébe ajánljuk