Lázár János embere „független” polgármester-jelöltként indul Mezőhegyesen a fideszes ellen

Kis-Magyarország

„A legjobb választás egy olyan ember, aki a város valamelyik nagy cégében dolgozik, kellő felelősséggel, tudással és alázattal vállalja a mezőhegyesiek szolgálatát” – így határozta meg június elején Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa, ki lehetne Mezőhegyes polgármestere. És lám, meg is lett a megfelelő jelölt Pap István Tibor, a ménesbirtok vezérigazgatója személyében.

Több ciklus óta nem tud fideszes polgármesterjelölt Mezőhegyesen győzedelmeskedni. Legutóbb, 2014-ben Mitykó Zsolt független jelölt ugyan alig 30 vokssal kapott többet kormánypárti ellenfelénél, de győzött. A Fidesz a májusi EP-választáson összességében több mint száz vokssal kapott kevesebbet, mint az ellenzéki pártok. Legutóbb pedig Lázár János embere veszített a mezőhegyesi Fidesz-szervezeten belül.

Bár Lázár János Csongrád megye egyik választókerületében országgyűlési képviselő, a Békés megyei Mezőhegyesi Ménesbirtok kormánybiztosaként erre a településre is van ráhatása – akkor is, ha ezt nem várják el tőle. Az általa támogatott, és a 2014-es helyhatósági választáson hajszálnyival veszítő Tarkó Gábor egyetlen szavazattal kevesebb voksot kapott a mezőhegyesi Fidesz-szervezeten belül Rajos Istvánnal szemben.

Lázár mindenen rajta tartja a kezét

Lázár mindenen rajta tartja a kezét

Fotó: mti.hu

Lázár és Simonka rossz viszonya

Így a Simonka György támogatását élvező és jelenleg alpolgármesterként dolgozó Rajos lett a Fidesz hivatalos polgármester-jelöltje az október 13-i önkormányzati választáson. Lázár és Simonka híresen rossz viszonyban vannak egymással, ha egyikőjük elmegy egy hivatalos rendezvényre, akkor a másik biztos, hogy nem lesz ott.

Lázár, noha nem a saját választókerületéről van szó, két lehetőséggel számolt. Ahogy a magyararancs.hu elsőként beszámolt arról, már a június elején Mezőhegyes minden háztartásába eljuttatott szórólapján pontosan meghatározta, hogy szerinte milyen polgármesterre van szüksége a dél-békési településnek.

Társadalmi megbízatású polgármester

Egyebek között ezt írta: „A legjobb választás egy olyan ember, aki a város valamelyik nagy cégében dolgozik, kellő felelősséggel, tudással és alázattal vállalja a mezőhegyesiek szolgálatát.” Ehhez hozzátette: „egy másik város polgáraként, de Mezőhegyes barátjaként (…) az itt élők érdekeit társadalmi megbízatásban ellátó polgármester képviselheti a legjobban.”

 

Mentor és mentorált: Lázár és Pap, háttérben Farkas Sándor

Mentor és mentorált: Lázár és Pap, háttérben Farkas Sándor

Fotó: Rosta Tibor/MTI

Már ekkor többen „beazonosították”, hogy a célszemély Pap István Tibor lehet, aki jelenleg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója. Ennek ellenére Lázár a helyi Fidesz-szervezeten belül egyértelműen Tarkó Gábor mellé állt, és vesztett. Júniusi szórólapjától és ettől a vereségtől nem függetlenül augusztus 26-án előállt Pap István Tibor és bejelentette, független polgármesterjelöltként elindul az októberi önkormányzati választáson. Ezzel a jelenlegi független polgármester, Mitykó Zsolt és a fideszes Rajos István mellett ő a harmadik aspiráns.

Az agrármérnök végzettségű Pap társadalmi megbízatásban végezné a városvezetést. Az ajánlóíveket hétfőn vette át és egyből meg is kezdte az aláírásgyűjtést. Legalább 135 szignóra van szükség, hogy indulhasson, ami Lázár szervezőkészségét ismerve nem jelenthet akadályt. Pap István Tibor 40 éve él a településen és 16 éve van jelen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, illetve annak jogelődjei életében.

Megfordul a felállás

Pap egyértelművé tette: ha megválasztják polgármesternek, akkor a vezérigazgatói állása megszűnik, mert a két poszt összeférhetetlen. Bízik abban, hogy a munkáltatójával meg tud egyezni abban, hogy a jövőben miként segíthesse a Ménesbirtok Zrt. munkáját. A kemény tárgyalások várható kimenetele aligha lehet vitás, hiszen polgármester-jelöltségének mentora és a munkáltatója is ugyanaz a személy: Lázár János.

Pap István Tibornak a mezőhegyesiekhez hétfőn eljutott szórólapja

Pap István Tibornak a mezőhegyesiekhez hétfőn eljutott szórólapja

Fotó: narancs.hu

Október 13-án a legtöbb hazai városban az ellenzéki jelölt a Fidesz jelöltjével áll szemben (és néhány helyen olyan "civil" indulóval is, akit valójában és nem hivatalosan a Fidesz indít az ellenzéki tömb meggyöngítéséért). Mezőhegyesen viszont az a sajátos helyzet alakult ki, hogy ott a fideszes szavatokért harcol két polgármesterjelölt: a Fidesz hivatalosan kijelölt embere, illetve Lázár János kormánybiztos "független" támogatottja. Velük szemben indul a városvezetői posztért a jelenlegi független polgármester, Mitykó Zsolt.

Az ügyben kerestük Pap István Tibort, amint elérjük, közzétesszük mondandóját.

Címlapfotónk forrása: Lázár János/Facebook.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.