Kerüli a nyilvánosságot Simonka: sportsérüléssel mentette ki magát egy ünnepségről

Kis-Magyarország

Látni és hallani akartuk, ahogy Medgyesegyháza határában, az itt – nem minden kacskaringó nélkül – létesítendő ipari park alapkő-letétélen az előre beharangozott program szerint ünnepi beszédet mond az immár vádlott Simonka György. Nem volt szerencsénk.

A meghívó szerint a medgyesegyházi ipari park alapkő-letételén szerda délelőtt nem csupán a dél-békési kisváros polgármestere, Nagy Béla, hanem a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Zalai Mihály és a térség több mint hírhedt fideszes országgyűlési képviselője, Simonka György is megjelenik. Az utóbbi kettő ünnepi beszédet, míg Nagy Béla házigazdaként köszöntőt mond.

Úgy véltük, ez remek alkalom legalább két dologra. Egyrészt, hogy hallhassunk egy ünnepi köszöntőt a képviselőtől, aki időközben gyanusítottból vádlott lett. Másrészt szerettünk volna élni a lehetőséggel, hogy hosszú idő után kérdezni lehet tőle egy nyilvános eseményen. Úgy általában a vádiratról, másrészt arról az ipari parkról, amelyet felavatni készült, és amely szintés a problémás ügyei közé sorolható.

Ahova elmentek: Simonka (középen) Zalai (jobb oldalt)

Ahova elmentek: Simonka (középen) Zalai (jobb oldalt)

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Megkérdeztük volna Simonkát

De arról is beszélgettünk volna, hogy az ellene benyújtott vádiratról miért írta azt Fb-bejegyzésében, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követett el. Ugyanis nem valami pimf üggyel találta meg Polt Péter ügyészsége, hanem bűnszervezetben különösen nagy értekre elkövetett költségvetési csalással és egyéb bűncselekményekkel vádolják, az ügyészek szerint a kár 1,4 milliárd forint.

Elmentünk hát az ünnepségre, elvegyültünk a tömegben, és vártuk a nagy jelenést. Ám egyszer csak a házigazda polgármester, Nagy Béla lépett oda a Narancs.hu tudósítójához, rovatvezetőjéhez. A nemrégiben Simonkának a dél-békési polgármesterek elismerését átadó Nagy közölte: Simonka mégsem jött el, mert kedden sportsérülést szenvedett, a térdével van gond.

Nagy Béla: Simonka és Zalai nélkül...

Nagy Béla: Simonka és Zalai nélkül...

Fotó: A szerző felvétele

Ugyancsak a térd miatt nem jött a perre

Úgy fest, Simonka nagyon sokat sportolt és nagyon keményen edz, mert gyakorta megsérül. Ugyanis korábban is volt már sportsérülése, és olyan helyzetben állt elő ezzel, amikor neki volt kényelmetlen a megjelenés. Még 2016-ban ugyanis büntetőpert kezdeményezett cikkírónk ellen, ám egyre gyakrabban hagyta ki a rágalmazási per tárgyalását. Többször halaszthatatlan országgyűlési feladataira hivatkozva nem jelent meg, holott akkor nem is ülésezett a törvényhozás.

Aztán ügyvédje 2017. október 26-án egy orvosi igazolást adott át a bíróságnak, amely szerint a fideszes politikus bal térbe berobbant, ezért 5-7 nap teljes pihenésre van szüksége, nem tudott jelen lenni a tárgyaláson. Csakhogy Simonka igen hamar lebuktatta saját magát: közismert, hogy igen aktív a Facebookon, szinte minden eseményről beszámol, amin részt vesz. Így derült ki, hogy a térdfájása nem zavarta abban, hogy a kérdéses időpontban sajtüzemet avasson. Majd a következő napokban fogadta a medgyesegyházi iskolások küldöttségét, mi több Békéscsabán újraválasztották a Fidesz Békés megyei választmányi elnökének.

Beteszik az újságot az időkapszulába

Beteszik az újságot az időkapszulába

Fotó: A szerző felvétele

A szerdai medgyesegyházi ipari park alapkő-letételére nem csak Simonka, hanem a hozzá igen köze álló Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Zalai Mihály sem jött el.

Az ipari park buktatói Medgyesegyházán

A Medgyesegyháza mellett létesítendő ipari park buktatóiról és projekt megvalósulásának kérdőjeleiről többször is írtunk a Narancs.hu-ban. Elsőként tavaly októberben számoltunk be a projektről, amely 450 milliós uniós támogatást kapott. Méghozzá úgy, hogy az illetékes bizottság vakon, csak a projekt nevének ismertében szavazott.

Időkapszula: le!

Időkapszula: le!

Fotó: A szerző felvétele

Csakhogy a projekt már az elején ezer sebből vérzett: így gondot okozott, hogy a három konzorciumi tag közül kettő kiugrott. Az egyik az a Paprikakertész TÉSZ volt, amelyben egykor meghatározó tulajdonos volt Simonka, s amely cég tevékenysége feltehetően vastagon benne van a vádiratban.

Ipari parkok egymás hegyén és hátán

Utóbb pedig kilépett az ipari park megvalósításából a Simonka projektjeiben gyakorta szereplő Mentor Menedzsment Kft. is, amelynek az előfinanszírozásban lett volna komoly szerepe. Így viszont a medgyesegyházi önkormányzat arra kényszerült, hogy a kormány engedélyével 40 millió forintos hitelt vegyen fel.

Csak bonyolította a helyzetet, hogy közben Simonka szülőfaluja, Pusztaottlaka és a nem messze található Mezőkovácsháza is sok százmilliót nyert ugyancsak ipari park létesítésére. Aligha kétséges, ezek közül csak egy lehet életképes.

Itt decemberre ipari parknak kellene lenni

Itt decemberre ipari parknak kellene lenni

Fotó: A szerző felvétele

A medgyesegyházi projekt megvalósításának végső határideje 2019 decembere. Ahogy a kezdődő munkálatokat elnéztük, ennek kevés az esélye.

(Címlapfotónk: Nagy Béla medgyesegyházi polgármester átadja a dél-békési polgármesterek kitüntetését Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek. Forrás: Simonka György/Facebook.com.)

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.