Chovanecz Kata esete a Fidesszel iskolapélda Szegeden

Kis-Magyarország

Telefonon közölték Chovanecz Kata szegedi önkormányzati képviselővel, hogy nem indítja újra a Fidesz. A városi közgyűlés egyik legaktívabb tagjának az lehetett a bűne: szorgalmazta, hozza helyre a Fidesz azt a hibát, hogy Szegeden korábbi DK-tagot sikerült elnökké választani.

„Minden kiadásom tavaly az ötödével nőtt, az adóm pedig ötszöröse lett. Köszönöm!” – tette közzé a napokban a Facebookon Chovanecz Kata. Arra utalt a két gyermekét egyedül nevelő, társasházak közös képviseletével foglalkozó vállalkozó, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adóját átíró jogszabály, ahogyan sokan másokat, őt is rosszul érintette. Hozzáfűzte: „de legalább Mészáros Lőrinc jól zárta az évet. Ez vigasztal.” Aznap megosztotta a Valótlanul: fekete kampányok az Orbán-rendszerben című dokumentumfilmet is.

„Véleményem szerint Pünkösd hétfőn 20 órakor a Dóm téren egy gombostűt nem lehet majd leejteni” – ezt már Magyar Péter május 21-i szegedi Dóm téri gyűlése előtt tette közzé. Mindez azért figyelemre méltó, mert Chovanecz Kata a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője Szegeden, és ez a mandátum októberig tart.

2019-ben került be Csongrád-Csanád megye székhelyének közgyűlésébe. A 16-os körzetben indulva 1021 szavazatot gyűjtött, a győztes ott Nagy Sándor (Összefogás Szegedért Egyesület–MSZP–Momentum–DK–LMP–Jobbik) lett 2076 vokssal, de Chovanecz Kata a Fidesz–KDNP kompenzációs listáján mandátumot szerzett. Úgy dolgozott, mint akinek körzete van, olyan ügyekkel foglalkozott, amelyekről vállalkozása révén volt tapasztalata. A szeged-csanádi megyés püspök iskolaépítési, erdőkivágási tervéről például hiába kérdeztük, nem nyilatkozott. A parlamenti ellenzék dolgait sem ő kérte számon Botka László polgármesteren (Összefogás Szegedért Egyesület) napirend előtt. Neki abban volt nagy munkája, hogy a régi, majd a városvezetés által újonnan megalkotott lakásrendelet is megfeleljen a felsőbb szintű jogszabályoknak. Több mint tíz módosítás fűződik a nevéhez, kérelme két alkalommal a jogvita nyomán a Kúriáig jutott. 

Az önkormányzati tulajdonú hírportáltól, a szeged.hu-tól Chovanecz Kata kiérdemelte „a helyi Fidesz feljelentésekben élen járó Kádár-kori házmestere” eposzi jelzőt. Szóvá tett szemmel látható kivitelezési hibákat is. Jellemző a 2022 júniusában róla készült fotó, amelyen mezítláb áll a nagy eső után a tócsában, szemléltetve, hogy a nemrég elkészült útburkolat vízelvezetését elrontották.

 
Forrás: Chovanecz Kata Facebook
 

„Baromira kedvellek”

Egy ideig úgy látszott, meg is becsülik a munkáját a Fideszben. A tavaly őszi tisztújításkor a szegedi szervezet alelnökévé választották Pál József egyetemi tanár és Bíró Máté közgazdász mellett.

Szegeden 2002 óta a fideszeseknek nem termett sok babér, egy ciklust leszámítva, amikor a közgyűlésben másokkal többséget szerezve megszorongatták Botka Lászlót. A polgármester azonban minden ellene állított fideszes polgármesterjelöltet legyőzött. Ezért is voltak kíváncsiak sokan arra, ki lesz a városi elnök a fura körülmények között távozott Bartók Csaba után. És a szegedi Fidesznek tényleg sikerült nagy meglepetést okoznia azzal, hogy erre a tisztségre Rádi Feriz 31 éves növénynemesítőt választotta egyhangúlag.

A pártnál utóbb váltig állították, a szavazás előtt azt tudták Rádi Ferizről, hogy legalább öt éve tagja a Fidesznek, és aktivistaként keményen dolgozott. Az, hogy Rádi korábban a Demokratikus Koalíció tagja volt, dolgozott az ellenzéki párt agrárkabinetjében, az ellenzék háza tájáról érkező hitetlenkedő nyilatkozatokból derült ki. A momentumos Mihálik Edvin felidézte a Facebookon Rádi Fidesz-elnökké választásakor, hogy 2016-ban a Momentum bölcsészkari rendezvényén még arról beszélt, milyen sokat ártott a magyar társadalomnak a migrációs hisztéria, mert tapasztalta, egyiptomi származású magyar állampolgárként megnézték őt a szegedi Kárász utcán.

Miután Rádi Feriz múltja kiderült, a Fidesz nem hirdetett új tisztújítást. A hibát azzal ismerte el, hogy eldugta, és azóta is rejtegeti a nyilvánosság elől az új városi elnököt.

A következő kérdés az volt, hogy ezek után kit fog indítani a Fidesz Szegeden Botka Lászlóval szemben. Bár Fülöp László korábbi televíziós műsorvezetőt, kommunikációs szakembert már novemberben látni lehetett kormánypárti rendezvényeken, hivatalosan február 26-án jelentették be, hogy őt indítja a párt polgármesterjelöltként.

A teljes csapat bemutatkozására április 17-ig kellett várni. A Délmagyarország akkor arról írt, hogy Fülöp László polgármesterjelölt „úgy állította össze a csapatát, hogy tapasztaltabb idősek és agilis fiatalok is helyet kapjanak benne” – ám arról nem szólt a híradás, hogy például Chovanecz Katát miért nem indítják képviselőjelöltként.

Pedig ez nem tavasszal dőlt el, hanem már tavaly ősszel. Az Átlátszó írása ismertet egy – valahogyan megszerzett – hangfelvételt, amely a Chovanecz Kata és Maróti Gábor között október 18-án este 8 után lezajlott telefonbeszélgetést rögzítette. Utóbbi – akiről a lap azt írja, Kubatov Gábor „szegedi helytartója” – ezt mondja: „Én baromira kedvellek téged. Nagyon-nagyon. Te több munkát végeztél el így felénk, vagy a politikai családunknak, mint a frakcióvezetőnk és az ő társai. De az a helyzet, hogy van egy olyan bizalmi kérdés, amit ti átéltetek, amin én nem szeretnék ezen gondolkodni. Tehát ha megengeded, akkor én megköszönöm, ha bármiben tudok segíteni” – hallhatta Chovanecz Kata. Hogy biztos legyen, jól érti-e, rákérdezett:

ez akkor azt jelenti, hogy nem ő fog indulni a párt jelöltjeként a 11-es körzetben? Maróti megerősítette: „Nem kell dolgoznod.”

Chovanecz azonban úgy döntött, mégis dolgozni akar. Április 23-án vált nyilvánossá, hogy a Szögedi Polgárok Egyesületének támogatásával indul képviselőjelöltként. A csapat polgármesterjelöltje Joób Márton. Őellene zajlik a bíróságon büntetőeljárás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, ezzel a teherrel együtt vállalja a nyilvánosságot. Az akkori tájékoztatón derült ki, hogy Chovanecz Kata már nem alelnöke, nem is tagja a Fidesz szegedi szervezetének, április 19-e óta. A Szögedi Polgárok Egyesülete és a jelöltek utóbb szakítottak, és mindenki újrakezdte összegyűjteni az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlást függetlenként, de sikerült.

Az, hogy Chovanecz Kata mivel vívta ki korábban a Fidesz haragját, nem derült ki egyértelműen. Hivatalos tájékoztatást az érintett sem kapott. Annyit lehetett tudni, hogy pártbéli fórumon még alelnök korában megjegyezte, a helyi vezetésben mindenesetre a jobboldaliakat képviseli. Arról pedig az Átlátszó ír, hogy amikor Rádi múltja kitudódott, szegedi párttagok levelet írtak Kövér Lászlónak, a Fidesz választmányi elnökének, és azt kérték, legyen tiszta megoldása ennek a morális válságnak. 

Azt a napokban, a Facebookon, egy Fidesz-taggal vitatkozta írta le Chovanecz Kata: ő fordult a helyi szervezethez. Alelnökként a saját, a tagok, a jobboldali szavazók véleményét tolmácsolva mint alelnök fordult a botrány kirobbanása után pár héttel a vezetőség felé, „aminek az lett az eredménye, ami”.

 
Chovanecz Kata a közgyűlésben
Fotó: Kuklis István
 

Május 21-én e-mailben kérdeztük a Fidesz szegedi szervezetét arról, milyen fórumon dőlt el, hogy Chovanecz Katát nem indítják, miért határoztak így, és lehet-e e döntéshez köze annak, amit Rádi Feriz ügyéről mondott a képviselő. Válasz lapzártáig nem érkezett.

Chovanecz Kata a közösségi oldalon megnyilvánuló Fidesz-tagok kivételével nem kapott bántó üzenetet amiatt, hogy függetlenként indul. Szerinte úgy is van rendjén, hogy az utóbbi öt évben végzett szakmai munkája alapján ítéljék meg, ne a Fidesz-szervezet munkája alapján.

Azt, hogy ő fordult a vezetőséghez a szegedi elnök ügyében, megerősítette: ez október 5-én történt.

A Narancs.hu kérdésére, mit gondol Magyar Péterről, ha már a Facebookon szóba hozta a szegedi fórumát, azt válaszolta, kíváncsian figyeli: „Miután személyesen megtapasztaltam, miképp működik a Fidesz-rendszer, beleláttam a gépezetbe, így sok kritikáját jogosnak érzem. Péter egy különleges jelenség a politikai életben, vele szemben eszköztelennek látom a propagandamédiát. Hatalmas tömegeket képes megmozgatni, még sokra viheti.”

A foguk fehérje

Joób ügyéről viszont nem fog véleményt mondani, hiszen folyamatban lévő eljárásról van szó. Azt gondolja, a közbeszédet féligazságok, részinformációk, szövegkörnyezetből kiragadott mondatok, minősítések, lejáratások jellemzik, ehhez nem szeretne hozzájárulni. Sajnálja, hogy az elmúlt öt évben a lakásrendelet hibáiról, Szeged közbeszerzési gyakorlatáról, a túlárazott kivitelezésekről nemigen kérdezték az újságírók, de olyan ügyekről gyakran, amelyekhez nem volt köze.

A kérdésre, hogy miért választotta Joób Márton csapatát, azt írta, minden önkormányzati választáson pártban vagy egyesületben indulnak a képviselőjelöltek, úgyhogy szerinte a választásában nincs semmi meglepő. „A meglepetés sokkal inkább az lehetett, amikor a Szögedi Polgárok Egyesülete az utolsó előtti pillanatban szétesett, s egy kivétellel minden jelöltjét elvesztette. A kialakult helyzet miatt kénytelen voltam teljesen önállóan, egyesületi háttértámogatás nélkül indulni, ami a bejutás esélyeit sajnos jelentősen lecsökkentette” – írta Chovanecz Kata.

Megválasztják vagy sem, története mindenesetre tovább erősíti azt a nagy szegedi összeesküvés-elméletet, hogy mintha a Fidesz és Botka László között létezne valamilyen titkos paktum egymás határainak tiszteletben tartásáról.

Erre a konteóra először Szabó Bálint önkormányzati képviselő épített, aki ismét indul Botkával szemben. A Mi Hazánk által indított polgármesterjelölt, Tímár Tamás is azzal kampányol, hogy a Fidesz és Botka politikája között nincs sok érdemi különbség. Akiknek meggyőződése, hogy itt a hatalmat megosztották a háttérben, azok a kínai autógyár Szegedre kormányzását sem úgy nézik, hogy a kormány is, a városvezetés is azt teszi, ami a dolga, hanem úgy, hogy egy húron pendülnek.

Ilyen további bizonyítéknak tűnik, hogy a szegedi fideszes polgármesterjelöltet későn mutatták be – bár ez máshol is többé-kevésbé így zajlott –, mert lehet, hogy Fülöp László értékes ember, de ez ilyen rövid idő alatt aligha derül ki – vagyis igazán nem is akarja legyőzni Botkát a Fidesz.

Chovanecz Kata félreállítása úgy illik bele ebbe a képbe, hogy ő sokkal jobban nyüzsgött, mint amennyire kellett volna, veszélyeztetve a kívánatos egyensúlyt.

Magyar Péter a szegedi Dóm téri fórumon szóba hozta Rádi Feriz esetét: „Sokszor vádolnak engem, hogy túl vad a fantáziám, amikor azt mondom a DK-ra, hogy kék Fidesz, hogy van a narancssárga Fidesz és a szatelitpártok, de azért itt mégis csak adtak arra egy jó példát az urak. Azért az milyen szép, amikor a DK-nak a szakpolitikusa évekig a DK-ban dolgozik, majd úgy gondolja, hogy ő lesz a Fidesznek a szegedi elnöke. Azért csak összenő, ami összetartozik, nem? Csak kimutatják a foguk fehérjét.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk