Chovanecz Kata esete a Fidesszel iskolapélda Szegeden

Kis-Magyarország

Telefonon közölték Chovanecz Kata szegedi önkormányzati képviselővel, hogy nem indítja újra a Fidesz. A városi közgyűlés egyik legaktívabb tagjának az lehetett a bűne: szorgalmazta, hozza helyre a Fidesz azt a hibát, hogy Szegeden korábbi DK-tagot sikerült elnökké választani.

„Minden kiadásom tavaly az ötödével nőtt, az adóm pedig ötszöröse lett. Köszönöm!” – tette közzé a napokban a Facebookon Chovanecz Kata. Arra utalt a két gyermekét egyedül nevelő, társasházak közös képviseletével foglalkozó vállalkozó, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adóját átíró jogszabály, ahogyan sokan másokat, őt is rosszul érintette. Hozzáfűzte: „de legalább Mészáros Lőrinc jól zárta az évet. Ez vigasztal.” Aznap megosztotta a Valótlanul: fekete kampányok az Orbán-rendszerben című dokumentumfilmet is.

„Véleményem szerint Pünkösd hétfőn 20 órakor a Dóm téren egy gombostűt nem lehet majd leejteni” – ezt már Magyar Péter május 21-i szegedi Dóm téri gyűlése előtt tette közzé. Mindez azért figyelemre méltó, mert Chovanecz Kata a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője Szegeden, és ez a mandátum októberig tart.

2019-ben került be Csongrád-Csanád megye székhelyének közgyűlésébe. A 16-os körzetben indulva 1021 szavazatot gyűjtött, a győztes ott Nagy Sándor (Összefogás Szegedért Egyesület–MSZP–Momentum–DK–LMP–Jobbik) lett 2076 vokssal, de Chovanecz Kata a Fidesz–KDNP kompenzációs listáján mandátumot szerzett. Úgy dolgozott, mint akinek körzete van, olyan ügyekkel foglalkozott, amelyekről vállalkozása révén volt tapasztalata. A szeged-csanádi megyés püspök iskolaépítési, erdőkivágási tervéről például hiába kérdeztük, nem nyilatkozott. A parlamenti ellenzék dolgait sem ő kérte számon Botka László polgármesteren (Összefogás Szegedért Egyesület) napirend előtt. Neki abban volt nagy munkája, hogy a régi, majd a városvezetés által újonnan megalkotott lakásrendelet is megfeleljen a felsőbb szintű jogszabályoknak. Több mint tíz módosítás fűződik a nevéhez, kérelme két alkalommal a jogvita nyomán a Kúriáig jutott. 

Az önkormányzati tulajdonú hírportáltól, a szeged.hu-tól Chovanecz Kata kiérdemelte „a helyi Fidesz feljelentésekben élen járó Kádár-kori házmestere” eposzi jelzőt. Szóvá tett szemmel látható kivitelezési hibákat is. Jellemző a 2022 júniusában róla készült fotó, amelyen mezítláb áll a nagy eső után a tócsában, szemléltetve, hogy a nemrég elkészült útburkolat vízelvezetését elrontották.

 
Forrás: Chovanecz Kata Facebook
 

„Baromira kedvellek”

Egy ideig úgy látszott, meg is becsülik a munkáját a Fideszben. A tavaly őszi tisztújításkor a szegedi szervezet alelnökévé választották Pál József egyetemi tanár és Bíró Máté közgazdász mellett.

Szegeden 2002 óta a fideszeseknek nem termett sok babér, egy ciklust leszámítva, amikor a közgyűlésben másokkal többséget szerezve megszorongatták Botka Lászlót. A polgármester azonban minden ellene állított fideszes polgármesterjelöltet legyőzött. Ezért is voltak kíváncsiak sokan arra, ki lesz a városi elnök a fura körülmények között távozott Bartók Csaba után. És a szegedi Fidesznek tényleg sikerült nagy meglepetést okoznia azzal, hogy erre a tisztségre Rádi Feriz 31 éves növénynemesítőt választotta egyhangúlag.

A pártnál utóbb váltig állították, a szavazás előtt azt tudták Rádi Ferizről, hogy legalább öt éve tagja a Fidesznek, és aktivistaként keményen dolgozott. Az, hogy Rádi korábban a Demokratikus Koalíció tagja volt, dolgozott az ellenzéki párt agrárkabinetjében, az ellenzék háza tájáról érkező hitetlenkedő nyilatkozatokból derült ki. A momentumos Mihálik Edvin felidézte a Facebookon Rádi Fidesz-elnökké választásakor, hogy 2016-ban a Momentum bölcsészkari rendezvényén még arról beszélt, milyen sokat ártott a magyar társadalomnak a migrációs hisztéria, mert tapasztalta, egyiptomi származású magyar állampolgárként megnézték őt a szegedi Kárász utcán.

Miután Rádi Feriz múltja kiderült, a Fidesz nem hirdetett új tisztújítást. A hibát azzal ismerte el, hogy eldugta, és azóta is rejtegeti a nyilvánosság elől az új városi elnököt.

A következő kérdés az volt, hogy ezek után kit fog indítani a Fidesz Szegeden Botka Lászlóval szemben. Bár Fülöp László korábbi televíziós műsorvezetőt, kommunikációs szakembert már novemberben látni lehetett kormánypárti rendezvényeken, hivatalosan február 26-án jelentették be, hogy őt indítja a párt polgármesterjelöltként.

A teljes csapat bemutatkozására április 17-ig kellett várni. A Délmagyarország akkor arról írt, hogy Fülöp László polgármesterjelölt „úgy állította össze a csapatát, hogy tapasztaltabb idősek és agilis fiatalok is helyet kapjanak benne” – ám arról nem szólt a híradás, hogy például Chovanecz Katát miért nem indítják képviselőjelöltként.

Pedig ez nem tavasszal dőlt el, hanem már tavaly ősszel. Az Átlátszó írása ismertet egy – valahogyan megszerzett – hangfelvételt, amely a Chovanecz Kata és Maróti Gábor között október 18-án este 8 után lezajlott telefonbeszélgetést rögzítette. Utóbbi – akiről a lap azt írja, Kubatov Gábor „szegedi helytartója” – ezt mondja: „Én baromira kedvellek téged. Nagyon-nagyon. Te több munkát végeztél el így felénk, vagy a politikai családunknak, mint a frakcióvezetőnk és az ő társai. De az a helyzet, hogy van egy olyan bizalmi kérdés, amit ti átéltetek, amin én nem szeretnék ezen gondolkodni. Tehát ha megengeded, akkor én megköszönöm, ha bármiben tudok segíteni” – hallhatta Chovanecz Kata. Hogy biztos legyen, jól érti-e, rákérdezett:

ez akkor azt jelenti, hogy nem ő fog indulni a párt jelöltjeként a 11-es körzetben? Maróti megerősítette: „Nem kell dolgoznod.”

Chovanecz azonban úgy döntött, mégis dolgozni akar. Április 23-án vált nyilvánossá, hogy a Szögedi Polgárok Egyesületének támogatásával indul képviselőjelöltként. A csapat polgármesterjelöltje Joób Márton. Őellene zajlik a bíróságon büntetőeljárás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, ezzel a teherrel együtt vállalja a nyilvánosságot. Az akkori tájékoztatón derült ki, hogy Chovanecz Kata már nem alelnöke, nem is tagja a Fidesz szegedi szervezetének, április 19-e óta. A Szögedi Polgárok Egyesülete és a jelöltek utóbb szakítottak, és mindenki újrakezdte összegyűjteni az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlást függetlenként, de sikerült.

Az, hogy Chovanecz Kata mivel vívta ki korábban a Fidesz haragját, nem derült ki egyértelműen. Hivatalos tájékoztatást az érintett sem kapott. Annyit lehetett tudni, hogy pártbéli fórumon még alelnök korában megjegyezte, a helyi vezetésben mindenesetre a jobboldaliakat képviseli. Arról pedig az Átlátszó ír, hogy amikor Rádi múltja kitudódott, szegedi párttagok levelet írtak Kövér Lászlónak, a Fidesz választmányi elnökének, és azt kérték, legyen tiszta megoldása ennek a morális válságnak. 

Azt a napokban, a Facebookon, egy Fidesz-taggal vitatkozta írta le Chovanecz Kata: ő fordult a helyi szervezethez. Alelnökként a saját, a tagok, a jobboldali szavazók véleményét tolmácsolva mint alelnök fordult a botrány kirobbanása után pár héttel a vezetőség felé, „aminek az lett az eredménye, ami”.

 
Chovanecz Kata a közgyűlésben
Fotó: Kuklis István
 

Május 21-én e-mailben kérdeztük a Fidesz szegedi szervezetét arról, milyen fórumon dőlt el, hogy Chovanecz Katát nem indítják, miért határoztak így, és lehet-e e döntéshez köze annak, amit Rádi Feriz ügyéről mondott a képviselő. Válasz lapzártáig nem érkezett.

Chovanecz Kata a közösségi oldalon megnyilvánuló Fidesz-tagok kivételével nem kapott bántó üzenetet amiatt, hogy függetlenként indul. Szerinte úgy is van rendjén, hogy az utóbbi öt évben végzett szakmai munkája alapján ítéljék meg, ne a Fidesz-szervezet munkája alapján.

Azt, hogy ő fordult a vezetőséghez a szegedi elnök ügyében, megerősítette: ez október 5-én történt.

A Narancs.hu kérdésére, mit gondol Magyar Péterről, ha már a Facebookon szóba hozta a szegedi fórumát, azt válaszolta, kíváncsian figyeli: „Miután személyesen megtapasztaltam, miképp működik a Fidesz-rendszer, beleláttam a gépezetbe, így sok kritikáját jogosnak érzem. Péter egy különleges jelenség a politikai életben, vele szemben eszköztelennek látom a propagandamédiát. Hatalmas tömegeket képes megmozgatni, még sokra viheti.”

A foguk fehérje

Joób ügyéről viszont nem fog véleményt mondani, hiszen folyamatban lévő eljárásról van szó. Azt gondolja, a közbeszédet féligazságok, részinformációk, szövegkörnyezetből kiragadott mondatok, minősítések, lejáratások jellemzik, ehhez nem szeretne hozzájárulni. Sajnálja, hogy az elmúlt öt évben a lakásrendelet hibáiról, Szeged közbeszerzési gyakorlatáról, a túlárazott kivitelezésekről nemigen kérdezték az újságírók, de olyan ügyekről gyakran, amelyekhez nem volt köze.

A kérdésre, hogy miért választotta Joób Márton csapatát, azt írta, minden önkormányzati választáson pártban vagy egyesületben indulnak a képviselőjelöltek, úgyhogy szerinte a választásában nincs semmi meglepő. „A meglepetés sokkal inkább az lehetett, amikor a Szögedi Polgárok Egyesülete az utolsó előtti pillanatban szétesett, s egy kivétellel minden jelöltjét elvesztette. A kialakult helyzet miatt kénytelen voltam teljesen önállóan, egyesületi háttértámogatás nélkül indulni, ami a bejutás esélyeit sajnos jelentősen lecsökkentette” – írta Chovanecz Kata.

Megválasztják vagy sem, története mindenesetre tovább erősíti azt a nagy szegedi összeesküvés-elméletet, hogy mintha a Fidesz és Botka László között létezne valamilyen titkos paktum egymás határainak tiszteletben tartásáról.

Erre a konteóra először Szabó Bálint önkormányzati képviselő épített, aki ismét indul Botkával szemben. A Mi Hazánk által indított polgármesterjelölt, Tímár Tamás is azzal kampányol, hogy a Fidesz és Botka politikája között nincs sok érdemi különbség. Akiknek meggyőződése, hogy itt a hatalmat megosztották a háttérben, azok a kínai autógyár Szegedre kormányzását sem úgy nézik, hogy a kormány is, a városvezetés is azt teszi, ami a dolga, hanem úgy, hogy egy húron pendülnek.

Ilyen további bizonyítéknak tűnik, hogy a szegedi fideszes polgármesterjelöltet későn mutatták be – bár ez máshol is többé-kevésbé így zajlott –, mert lehet, hogy Fülöp László értékes ember, de ez ilyen rövid idő alatt aligha derül ki – vagyis igazán nem is akarja legyőzni Botkát a Fidesz.

Chovanecz Kata félreállítása úgy illik bele ebbe a képbe, hogy ő sokkal jobban nyüzsgött, mint amennyire kellett volna, veszélyeztetve a kívánatos egyensúlyt.

Magyar Péter a szegedi Dóm téri fórumon szóba hozta Rádi Feriz esetét: „Sokszor vádolnak engem, hogy túl vad a fantáziám, amikor azt mondom a DK-ra, hogy kék Fidesz, hogy van a narancssárga Fidesz és a szatelitpártok, de azért itt mégis csak adtak arra egy jó példát az urak. Azért az milyen szép, amikor a DK-nak a szakpolitikusa évekig a DK-ban dolgozik, majd úgy gondolja, hogy ő lesz a Fidesznek a szegedi elnöke. Azért csak összenő, ami összetartozik, nem? Csak kimutatják a foguk fehérjét.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.