Mit ér hat hektár erdő Szeged szélén?

Kivágni és ültetni

Belpol

Rendelettel akadályozta meg a kormány, hogy Szeged közgyűlése megvédhesse a kivágástól az erdőt, amely az egyházmegye futballstadionja mellett áll. Kiss-Rigó László püspök iskolát építene oda. A vitában elhangzott: erdő az, amit gondoznak, és az állam olyat ültetne a szóban forgó „dzsumbuj” helyett.

Iskolát szeretne építeni – és nyilván fog is – Szegeden a Szeged-Csanádi Egyházmegye a 2019-ben átadott futballstadionja és sporttelepe, a Szent Gellért Fórum mellé. A kormány ­támogatja ezt. Október 16-án döntött az ott lévő hathektáros erdőről, „oktatási feladatok ellátásának elősegítése érdekében” az egyházmegyének adja, ingyenesen. A kormány utasította az agrárminisztert, „gondoskodjon az ingatlan termelésből való kivonásáról, ­csereerdősítésről”. Erre a feladatra 103 millió forintot szánnak.

A szegedi önkormányzatnál állítják, minderről a Magyar Közlönyből értesültek. A városvezetés tárgyalni hívta a megyei kormányhivatalt és az egyházmegyét azt kérve, hogy más állami ingatlanon épüljön fel az iskola. Mihálik Edvin (Momentum) önkormányzati képviselő, zöldváros-tanácsnok közben aláírásgyűjtést indított az erdő védelmében. A polgármesteri hivatal pedig előkészített egy határozatot, hogy megakadályozza a terület kivonását az erdőművelési ágból, ezzel a kivágást és az építkezést is. Ezt a döntést a november 17-i ülésre készítették elő. A kormány azonban megelőzte a szegedi önkormányzatot: no­vember 16-án este, 23 órakor hatályba lépett egy új kormányrendelet, amely szerint ebben „a nemzetgazdasági szempontból kiemelt ­jelentőségű” ügyben „változtatási tilalom nem alkalmazható”. A kormányrendelet az erősorrendben a helyi önkormányzati rendelet előtt áll.

Ezek után tárgyalta másnap a szegedi közgyűlés a többség szerint erdővédő, a kisebbségben lévő kormánypártiak olvasatában ­pedig az iskolaépítést akadályozó határozati javaslatot. Haág Zalán, a KDNP-frakció vezetője eleve levetette volna a napirendről az előterjesztést, „tekintettel jogellenes voltára”. Német Ferenc (Fidesz) azért emelt szót, mert a kormányrendelet megjelenéséről, az új jogi helyzetről a jegyzőnek tájékoztatnia kellett volna a képviselőket, ez elmaradt, tehát a közgyűlés nem működik szabályosan.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk