Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.

Rejtélyes feljelentésekről, érthetetlen szabálysértési bírságokról, tönkre tett pizzázóról meséltek ottjártunkkor a helyiek, illetve a polgármester állítólagos besúgójáról, akinek az információkért cserébe a nemrégen felújított halottasház régi cserepeiből is jutott. Néhány napja két aktivista autójának a kerekét ismeretlenek kiszúrták, ami az idősebb választókban a 2000-es évek első felében történt szögszórások rossz emlékét idézte fel. A homokhátsági település életét 2002 és 2006 között ugyanis nemcsak az éjszakai telefonok és a mások nevében tett bosszúfeljelentések keserítették meg, hanem az autók kereke elé szórt kárpitszögek is. Az ügyben akkor a Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt négy ágasegyházai férfi ellen – az egyikük Füredi János volt, aki 2002-ben az MSZP színeiben indult a település polgármesteri címéért, de végül alulmaradt a független Ádám Józsefnével szemben. Négy évvel később újból megmérettette magát – már függetlenként –, de ismét vereséget szenvedett. Nem adta fel, 2010-ben végül megszerezte a polgármesteri széket, ahogy 2014-ben is, annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum a korábbi polgármestert, Ádám Józsefnét indította ellene. Füredi János azóta is őrzi a posztját, és megtartaná a következő öt évben is.

Huszonöt jelölt

Az ellenjelöltek egy része a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő parkba várta a tüntetőket múlt pénteken. „Az ajánlásgyűjtés időszakában kétszer is kitelepültünk a piacra. Az alatt a néhány óra alatt a polgármester a kocsijával hatszor-nyolcszor is megjelent, hogy figyeljen bennünket, hogy kik adnak támogató aláírásokat nekünk. Sokan ezért nem is mertek” – mesélte Nagy Tibor független polgármesterjelölt.

A pénteki demonstráció alatt is feltűnt Füredi János az autójával; az egy órán át tartó tüntetés közben többször is megfordult a helyszínen.

Nem szállt ki, így nem kerülhetett sor közvetlen találkozásra a jelöltek között. Mi sem tudtunk személyesen kérdezni a polgármestertől, akit sem hivatali telefonján, sem mobiltelefonon nem értünk utol – sms-ben is hagytunk üzenetet –, és e-mailben sem felelt a kérdéseinkre. Arról érdeklődtünk, miért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a választási eljárásról szóló törvény nyújtotta lehetőségével szemben a helyi közintézményeket választási fórum céljából nem lehet igénybe venni a kampány időszakában.

A korlátozó határozatról a hétfős testület május 7-én délután szavazott, amikor már köztudott volt, hogy aznap este a gondozási központba várta a választókat Nagy Tibor és Solymos Tibor, egy másik független polgármester-jelölt. Az eseményt még megtarthatták, de a polgármester kiposztolta egy zárt Facebook-csoportba, hogy ott abban az időpontban más rendezvény lesz. „De nem volt semmi, így a bejegyzését később törölte, és szinte minden más hozzászólását is” – foglalta össze Nagy Tibor. Az intézmények kiadásának korlátozásáról szóló határozatot másnap kapta kézbe. Hozzátette: tudomása szerint a többi jelöltet külön erről nem értesítették.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

Indulóból nincs hiány a mintegy kétezer fős településen: a jelenlegi polgármester mellett öten pályáznak a címre – valamennyien függetlenként –, a hat képviselői helyre pedig összesen 19-en. Nagy Tibor és Solymos Tibor kiemelte, szerintük az is problémás, hogy olyanok is indulnak képviselőnek, akik szerepelnek az önkormányzat fizetési listáján, bár igaz, hogy ezt törvény nem tiltja. Példákat is mondtak: az óvodavezető és a faluház vezetője jelenleg is képviselők és jelöltek is, utóbbi a polgármester fia, akit szintén Füredi Jánosnak hívnak. A szavazólapon is így fog szerepelni.

A helyi ügyekről egyébként nem könnyű tájékozódni: a község hivatalos oldalán frissen közzétett dokumentumokat nem találni. A képviselő-testület utolsó jegyzőkönyve 2019-ből való, az éves költségvetésről szóló rendelet még ennél is régebbi, 2014-ben töltötték fel az utolsót az agasegyhaza.hu oldalra. Elektronikusan sem könnyű elérni a polgármestert, az e-mail címe spamrobotok elleni védelem alatt áll.

A Tiborok szervezkednek

Választási plakátokkal nem találkoztunk, amikor megérkeztünk a Kecskeméttől 20 kilométerre lévő csendes, rendezett településre a Nagy Tibor és Solymos Tibor által szervezett demonstrációra. A két jelölt amúgy nem konkurensként, hanem csapatként tekint egymásra . „Ez a Tiborok kampánya” – mondják, amihez közös, festett táblát is készítettek: „Tiborok a virágzó Ágasegyházáért. Szavazz a változásra!” felirattal. Nagy Tibor, aki több mint negyven éve él itt, úgy gondolja, jól jöhet a segítség a néhány éve ide költözött Solymos Tibornak, aki ezt el is fogadta. Szerintük ha valamelyikük nyerne, jó lehet a falunak is.

 
Solymosi Tibor és Nagy Tibor
Fotó: A szerző felvétele
 

A politikai megmozdulást is azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet a közösség tagjainak az együttműködésére. Mivel azonban megtiltották a faluban, hogy megfelelő helyszínen politikai fórumot tartsanak a jelöltek sörözőn vagy éttermen kívül bármilyen más intézményben, ezért nem maradt más választásuk, mint az utca.

Végül nyolc fő vett részt az errefelé ritkaságszámba menő politikai demonstráción.

Még ennél is kevesebb „bátor demokratával” számoltak a szervezők, amikor előzetesen arról érdeklődtünk tőlük, mekkora tömegre számítanak. „Négy hirdetőtábla van a központban. Ezek mindegyikére kitettük a felhívásunkat, amin leírtuk, hogy az önkormányzat május 7-én kelt határozatával az utcára vert ki minket. És így alkalmazkodva a példátlan új helyzethez, május 22-én 18 órától 19 óráig egy protest, békés eseményre hívjuk a polgárokat a hivatal elé. Másnapra mindet leszaggatták. Hat darab választási plakátot helyeztem ki a villanyoszlopokra, ma reggelre ebből három eltűnt. Felhívtam a polgármester urat, tud-e erről valamit; elmondta, hogy kinél találhatjuk meg a táblákat, aki nem mellékesen jelölt is. Ez itt a helyzet röviden összefoglalva” – idézte fel az előző napok eseményeit Solymos Tibor.

 
Az ágasegyházai tüntetés résztvevői
Fotó: A szerző felvétele
 

A westernkalapjáról is ismert polgármesterjelöltet ezért nem lepte meg a szerény érdeklődés. Solymos Tibort sokan ismerik Ágasegyházán; kora tavasszal többen is azzal keresték meg, hogy mivel dolgozott korábban a balatonalmádi önkormányzatnál, cégeket is vezetett, valamint foglalkozott településmarketinggel, induljon el a választáson. Solymosi Tibor erre mondott igent.

Nagy Tibor is hasonlóan látja a kialakult közhangulatot: Ágasegyházán óriási a félelem, az emberek nem mernek nyilvánosan megnyilvánulni. Még a karosszékben ülve is nehezen adnak hangot a véleményüknek. Szerinte ma már sokan nem értik, miért fontos a demokrácia: ez nem úgy született, hogy átfestették a cégért népköztársaságról köztársaságra 1990-ben. „De ha a demokraták tűrik azt, ami itt történik a faluban, hogy tiltással, bírságolással, egyéb ellehetetlenítő eszközzel igyekeznek gátolni a részvételt a helyi közéletben, akkor már a demokrácia sem fontos” – mondta a szónok a maroknyi megjelentnek. Nagy Tibor szóvá is tette, hogy az önkormányzat semmilyen kulturális eseményben nem vesz részt tevőlegesen, ezért a civilek szervezik évek óta a március 15-i, az október 23-i és a trianoni megemlékezéseket.

Függők és függetlenek

Schultz Valentina és Bátyai Attila független képviselő-jelöltek viszont ott voltak a tüntetésen. Testvérek, a kampányban is segítik egymást. Bátyai Attila nyelveket beszélő pedagógus, akinek az indulásában nagyban közre játszott az, hogy Ágasegyháza nemzetközi testvérvárosi kapcsolata a németországi Lautern településsel az elmúlt évek alatt teljesen elhalt, ezt szeretné feléleszteni. Szerinte az sincs rendben, hogy engedélyhez kötött a focipálya használata, és azoknak, akik focizni szeretnek, a közeli Izsákra kell átmenniük. 

 
Schultz Valentina és Bátyai Attila
Fotó: A szerző felvétele
 

Schultz Valentina, a BGE hallgatója, pénzügyi számvitelt tanul, de legtöbb idejét Ágasegyházán tölti. Igazából azt szeretné, hogy valóban békességben és jószomszédsági viszonyban éljenek itt a helyiek, és ne a feljelentésekről, a besúgásokról sustorogjanak az emberek. A fiatalabb korosztályt nehéz mozgósítani – feleli kérdésünkre. Testvérével, illetve Nagy Tiborral és Solymos Tiborral egyetértenek azzal: június 9-én függők és függetlenek között választanak az ágasegyházaiak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.