Hova tűnt két Csongrád-Csanád megyei település pénze?

Kis-Magyarország

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2024. április 25-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

Ambrózfalva független polgármestere, Dorotovicsné Gulyás Judit nemrég azzal szembesült, hogy sorra kapja a fizetési felszólításokat az önkormányzat a szerződéses partnereitől. Csanádalberti szintén független polgármestere, Csjernyik Zoltán ugyanezt tapasztalta idén januárban.

Ezek szomszédos, nagyjából ötszáz lakosú települések Csongrád-Csanád megyében. A közeli Nagyérrel és legnagyobb szomszédjukkal, az ezerszáz lelkes Pitvarossal együtt 1973-tól közös tanácsi hivataluk volt 1990-ig. A négy település a rendszerváltáskor különvált, a létrejött önkormányzatok azonban idővel ismét együttműködtek különböző formákban. Most is közös hivatalt tart fenn a négy önkormányzat, egy jegyző irányításával. Ambrózfalva és Csanádalberti pénzügyeit ugyanaz a hivatali dolgozó intézte.

Dorotovicsné Gulyás Judit polgármester tájékozódott a banknál, és arra jutott, hogy az ambrózfalvi önkormányzat számlái között többször is olyan utalás történt, amelyekre nem adott utasítást senki. Ugyanígy Csanádalberti főszámlájára is került pénz ambrózfalvi számláról. Dorotovicsné – aki korábban szintén pénzügyes volt – betekintést kért és kapott Csanádalberti könyvelésébe. Kiderült, hogy Csanádalbertiről is vándorolt pénz ambrózfalvi számlára engedély, utasítás nélkül.

Az utolsó mozzanat azonban az volt, hogy Ambrózfalva valamennyi számlája leürült, a pénz Csanádalbertire vándorolt, és már ott sincs meg.

A képviselő-testületek könyvvizsgáló szakértőket bíztak meg márciusban azzal, derítsék ki, mi történt, majd feljelentést tettek hűtlen kezelés gyanújával a rendőrségen. Emiatt a szakértők lezárták a vizsgálatot, mondván, úgyis az számít majd, amit a nyomozás megállapít.

Így foglalta össze Csjernyik Zoltán, Csanád­alberti polgármestere és Sarkadi Péter jegyző az eddigieket egy hivatalos levélben, amelyet a helyi sajtónak küldtek. A Promenad24.hu korábban 60 millió forintos hiányról írt, a Délmagyarország arról, hogy 43 millió forint tűnt el Ambrózfalva számlájáról.

Sürgősen kell tízmillió

Csjernyik Zoltán a Narancsnak nyilatkozva nem mondott összeget, mert még nem tudja, mennyi hiányzik. „Tény, hogy 2020-ban a belső ellenőrzés már talált hiányosságot pénzügyi vonalon, erről jelentés készült, kiadtuk a hivatalnak, hogy ezt tegye rendbe, és megtörtént. Ez nem olyan súlyú volt, hogy gond lett volna belőle, az önkormányzat zárszámadását pedig eddig rendben találta a könyvvizsgáló.” Idén január másodikán azonban azzal fordult hozzá a pénzügyes kolléganő, hogy sürgősen kell tízmillió forint, mert késnek olyan bevételek, amelyeknek már ott kellene lenniük, és bért kell fizetni. A polgármesternek nem volt jobb ötlete, a Négy-Határ 99 Kft.-hez fordult, amely a négy falu legnagyobb munkáltatója az egykori téeszből létrejött agrárcégként, és amelyet a bátyja, Csjernyik István vezet. A kft. adott 9 millió forint kölcsönt, aztán elszámolt a településsel néhány nap múlva.

„Olyan addig nem volt, hogy a számláink nincsenek kifizetve, amikor elvileg nem lenne akadálya, hogy kiegyenlítsük. Kérdeztem a kolléganőt, mi történt, de kitérő válaszokat kaptam. Még januárban Ambrózfalván zajlott egy beruházás, a kivitelező végzett, és azon a kincstári számlán, ahol a pályázati pénznek lennie kellett volna, nem volt ott. Csanádalbertire utalta át a pénzügyesünk, önhatalmúlag. Az utalásokat ő intézte az új ASP-rendszeren keresztül, kártyaleolvasóval, személyi igazolvánnyal – nemcsak a sajátjával, hanem az enyémmel, illetve a jegyzőével is. Erről az utalásról márpedig nem tudott a jegyző, de én és a polgármester asszony sem. És aztán kiderült, hogy ez ment hosszú ideje. Az önkormányzatnak külön számlaszáma van a pályázati pénzekre, a közfoglalkoztatottak fizetésére, a helyi adók intézésére, van olyan is, amelyet lát a kincstár. Ahogyan ott nem tűnt föl, miért jelenik meg és tűnik el indokolatlanul egy számlán valamilyen összeg, mi sem láttuk ezeket a mozgásokat. Mindig volt olyan helyzet, hogy nyertünk valamilyen pályázati támogatást egy beruházásra, a pénz a számlánkon volt, de még nem kezdődött el a munka. 2022-ben nyertünk támogatást a park felújítására, nyáron megkaptuk a pénzt, és októberben nem volt ott a számlán, pedig akkor még el sem kezdődött a munka. Kérdeztem a kolléganőt, mi ennek a magyarázata, azt mondta, nem tudja. Utóbb az is kiderült, hogy a házipénztár is törvénytelenül működött. Közben a testülettel abban a meggyőződésben dolgoztunk, hogy puritánul működünk. Amit csináltunk, azt pályázati pénzből hoztuk össze, és rendezvényeket is csak akkor tartottunk, ha nyertünk rá.”

A pénzügyes egy idő után nem ment be dolgozni. A számítógépét fel kellett törni, hogy hozzáférjenek az adatokhoz. Arról is van információ, hogy a pénzügyes magánemberektől kért kölcsön.

„Nem vádolom, mert tizennégy évig dolgoztunk együtt, és a jobbkezem volt. Nem is bújok el a felelősség elől. Amikor megtudtuk, gond van, Ambrózfalvával, a testületekkel léptünk. Április 22-én lakossági fórumot tartunk az ügyben (a beszélgetésre április 19-én került sor – a szerk). Nálam jobban senki sem akarja, hogy kiderüljön, miből lett ez a hiány, és hová lett a pénz” – mondta Csjernyik Zoltán.

A májusi bérekre még van pénz, de hogy utána mi lesz, nem tudják. Az ambrózfalvi polgármester, Dorotovicsné azt nyilatkozta a Délmagyarországnak, hogy januárban ő is beszélt a pénzügyessel, aki előbb azt mondta, azért utalt át pénzt egyik számláról egy évek óta nem használt másikra, mert egy előfinanszírozású pályázatra tartalékol. A polgármester kérte, hogy utalja vissza a pénzt, de a pénzügyes azt felelte, nem tud bankba menni, mert az orvosi ügyeleten van. Az ambrózfalvi polgármester szerint 2022 óta foldozgathatta a hézagokat az újabb pályázati pénzekből a kolléganő, és az eredendő hiány Csanádalbertin keletkezhetett.

 
Csjernik Zoltán polgármester
Fotó: Kuklis István
 

Közös ló

Mindez nehéz helyzetbe hozza Nagyért és Pitvarost is, amelyekkel Ambrózfalva és Csanád­alberti közösen tartja fenn a hivatalt. A működést az állami normatív támogatás nem fedezi teljes egészében: a települések évente 20 millió forinttal járulnak hozzá saját bevételeikből a működéshez. Most az a kérdés, ha Ambrózfalva és Csanádalberti nem tud fizetni, akkor helyettük Pitvaros és Nagyér tartsa el a hivatalt? Az óvodákat szintén közösen működtetik. Ehhez Ambrózfalvának is hozzá kell járulnia, havonta közel egymillió forinttal. A pitvarosi képviselők arra jutottak, hogy a tanév végéig finanszírozzák Ambrózfalva helyett is az óvodákat.

Radó Tibor (Fidesz–KDNP), Pitvaros polgármestere a Facebookon azt írta a történtekről, neki már 2017-ben volt panasza a közös hivatal működésére, bár a szomszédos települések költségvetésébe nem akart beleszólni, és nem is szólt bele. Leszögezi, az ő önkormányzatuk jól gazdálkodott, nincs hitelkeretük, pályázati számlájukon 101 millió forint van, és arra az időre, amíg ő a polgármester, ez így is marad. Ő most már „milliószor előrébb való dolgokra” akar koncentrálni, például a magánéletére. Radóról tudni lehet, nem indul újra júniusban. Bejegyzésében saját ellenzékét is kárhoztatja, és a közös hivatal jegyzőjét, Sarkadi Pétert.

A jegyzőnek négy főnöke van, de a képviselő-testületek döntése értelmében a munkáltatói jogokat közvetlenül Pitvaros gyakorolja. Sarkadi Péter a Narancsnak azt mondta, a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem nyilatkozik.

„Nem helyes, hogy elkezdték a jegyzőt aprehendálni, mert nem ő utalta át a pénzt, hanem a pénzügyes. Péterrel én mindig meg voltam elégedve, az említett pénzügyes kolléganő pedig korábban nálunk dolgozott, de elküldtük, nem véletlenül” – mondta a Narancsnak Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere. Ő is azt tartja a legnagyobb gondnak, hogy a közös hivatal és az önkormányzati feladatok ellátására létrehozott társulások működése került veszélybe. Hiszen a bajban lévő két település nem tud majd fizetni, az állami normatív támogatás meg nem elég. Lőrincz Tibor azt is hibának tartja, hogy Csanádalberti külső segítséget vont be, és még ekkor sem esett le a kollégájának, hogy baj van. Nagyér polgármestere úgy gondolja, azt is rosszul tette Csanádalberti, hogy évekkel ezelőtt kilépett a szociális társulásból, és önállóan oldja meg azokat a feladatokat, pedig úgy többe kerülnek. „A rendőrségi nyomozásból, bírósági eljárásból az fog kiderülni, mi történt, de pénz nem lesz belőle. Akkor látszik, hogy mennyi ment el Csanádalberti veszteséges működése miatt, és mennyi került magánzsebbe, ha a mi pénzügyesünk és Pitvaros pénzügyese a saját munkáján felül kibogozza, mit csinált Csanádalberti és Ambrózfalva közös pénzügyese” – állította a nagyéri polgármester.

„Ha annyi pénzt elvittem volna, akkor nem ilyen anyagi körülmények között élnék. Jelenleg nincs semmi a számlámon” – válaszolta lapunknak a mindenki által említett közös pénzügyes, aki kérte, a neve ne szerepeljen a cikkben. Nem tűnt el, Csanádalbertin lakik, cáfolja azt a faluban terjedő hírt, hogy kórházban lenne. Szerinte a történtekről „regényt lehetne írni”.

A kérdésekre reagálva azt írta e-mailben, hogy 1998 óta dolgozott a két településnek, és először ezt a munkát három fő látta el. 2014 után ő maradt egyedül, és a szakterületéhez nem kötődő feladatokat is kapott. Ő is szóba hozza Csanádalberti kilépését a szociális feladatokat ellátó társulásból. Állítja, ez a település a másik hárommal konfliktusba keveredett, de ő mindig kiállt Csjernyik Zoltán mellett, holott a polgármester bántotta a kollégákat, olykor a jegyzőt is, és szerinte őt is hátba támadták a munkatársai. Nem akar kibújni a felelősség alól, és „biztos, hogy voltak/vannak hibák, de a leterheltségemnek ez lett az eredménye. Nem számíthattam senki segítségére, mindent meg kellett oldanom, határidőket betartani.” Azt írja, reggel hattól késő estig dolgozott, és az éves szabadságának töredékét vette ki ténylegesen. Az egészségére is ráment a stressz, cukor- és magasvérnyomás-betegséggel, depresszióval küzd. Március 19-én azzal ment el otthonról, hogy véget vet az életének, de háromórás autózás után hazament, mert a hozzátartozói nem érdemlik meg, hogy fájdalmat okozzon nekik. Megbeszélte a polgármesterrel, együtt utánajárnak, mi miért történt, de egy napon a polgármester elé állt, és azt hajtogatta, ellopta azt a pénzt. Ezért nem ment be másnap dolgozni, és azóta sem, március 25-én pedig felmondott. A jegyző ezt tudomásul vette, de a közszolgálati jogviszony május 24-én szűnik meg. Igazolatlan távollétnek tekintik, hogy nem megy be. Nem tudja, miből fog élni.

Arról, hogy nagy baj van, a Promenad24.hu sajátos módon számolt be. Először április 16-án megírta anonim források alapján, hogy közel 60 millió forint tűnhetett el Csanádalberti kasszájából, csődbe mehet a két település, az emberek magyarázatot várnak. A rendőrségi feljelentés a lap szerint csak „előremenekülés”, és Csanádalberti polgármestere, valamint a jegyző „nem kerülheti meg a felelősségvállalást”. A lap a cikk megjelenése után kereste meg kérdéseivel a polgármestert és a jegyzőt. Nem válaszoltak elég gyorsan, ezért másnap újabb írás jelent meg: „Csanádalberti vezetői lapítanak”. Miután a polgármester és a jegyző aznap válaszolt, a Promenad24.hu megállapította, arra nem adnak magyarázatot, miért nem vették észre eddig a pénzügyi visszaéléseket, és nem gondolja-e Csanádalberti polgármestere, hogy le kellene mondania.

Tudják, hogy haragszik

Ha a Promenad24.hu-n aláírás nélküli cikkben jelenik meg valakiről ilyen dörgedelem, az azt jelenti, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter, a kerület országgyűlési képviselője megharagudott az illetőre.

Ezt már nem csak a helyiek tanulták meg. Miután Navracsics Tibor miniszter kezet mert fogni egy rendezvényen Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, Lázár ellenfelével, a Promenad24.hu a Facebookon is hirdetett cikksorozatban támadta a minisztert. Ez azt eredményezte, hogy Rákay Philip, a lap kiadójának társtulajdonosa eladta a saját részét, mondván, neki nem fér bele, hogy egy hozzá köthető vállalkozás „ilyen alpári eszközökkel támadja a magyar kormány bármely tagját”.

Csjernyik Istvánról, a polgármester testvéréről, aki kölcsönnel kisegítette az önkormányzatot, a Promenad24.hu azt írta, „DK-s kötődéseiről, baloldali kapcsolatairól ismert”. Fotót is közöl, amelyen az agrárcég vezetője felszólal Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Jakab Péter akkori Jobbik-elnök 2022-es pitvarosi fórumán.

Az, hogy Csjernyik István vagy a cége, a Négy-Határ 99 Kft., esetleg mindketten segítenek intézményt vagy civil szervezetet, valamilyen közösségi kezdeményezést a négy településen, köztudott, még akkor is, ha az ügyvezető nem szokta engedni, hogy támogatóként a neve elhangozzon. Megkérdeztük a kölcsönről. Nem engedte, hogy hangfelvétel készüljön. Azt mondta, azért segített, hogy az emberek időben megkapják a fizetésüket, és a kölcsönt pár nap múlva visszaadta az önkormányzat. Ennél fontosabbnak tartja, hogy senki se gondolja róla, neki köze lenne a DK-hoz, mert ez hazugság. Az 55 éves cégvezető többször is elismételte: gyűlöli azt a pártot, megvan a véleménye a DK elnökének életútjáról, a Márki-Zay-féle fórumon is épp az ellenzéket kritizálta. Nincsenek baloldali kapcsolatai, nem is ismer baloldali embereket, ezt föltétlenül írjuk meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.