Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Kis-Magyarország

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk. 

A helyiek döbbenten szemlélik a drónképeket: ismeretlen tettesek ellopták a rézlemez borítást a hőgyészi Apponyi-kastély tetejéről. A rongálásos lopás több hétig tarthatott, a rendőrség május 18-án szombaton kezdett nyomozni az ügyben, és állítólag tettenérés történt. Az elkövetők közül egyet elfogtak, a többiek elmenekültek. 

A Tolna megyei kastély állapotáról és elhagyatottságának okáról korábban a Narancs is írt: az épület a 2000-es években kastélyszállóként üzemelt, a pénzügyi válság miatt azonban 2010-ben felszámolás indult meg a tulajdonos cég ellen, az ezt követő exlex állapotokban a kastélyt kifosztották. 2015-ben a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberhez tartozó cég vette meg az ingatlant, 2017-es halála óta a kastély jogi helyzete rendezetlen.  

Mikor három éve ott jártunk, még ép volt a tető. Pünkösd szombatján azonban rendőrök csengettek be több környékbeli lakoshoz, hogy hallottak-e valamit, esetleg térfigyelő kameráik rögzítettek-e gyanús járművet. A megkérdezettek a rendőröktől tudták meg, hogy mi történt. A hatóság kérésére civilek segítettek drónfelvételekkel feltárni a károk nagyságát.

 
A hőgyészi kastély a lopás után
 

Nekünk névvel nyilatkozni egyetlen helyi sem akart, de elmondták, hogy a környéken semmit nem lehetett hallani a lopási „munkákból”, és nem is láttak semmit. Az épület előtt működik egyébként a 65-ös úton a Véda rendszer kamerája.

Ácsot kérdeztünk arról, hogy milyen tudás kell ehhez a mértékű lopáshoz. Szerinte szakmabeliek lehettek, legalább hárman. A manzárdablakok rézlemez fedését, valamint a tetősíkok találkozásánál levő réz vápákat vitték el – utóbbihoz előbb le kell bontani a cserepet, majd felszedni a rezet, levinni, felpakolni, mindezt lehetőleg észrevétlenül. Nyilván nem ma kezdték a szakmát azok, akik ezt elkövették, és tériszonyuk sem volt.

Olyan szinten megtervezték az akciót, hogy először a belső udvar felőli, közterületről nem látható részeken bontottak, mint azt egy más okból felvett május 3-i felvétel mutatja. Azóta rengeteg eső esett Hőgyészen.

 
A hőgyészi kastély május 3-án
 

A kastély sorsa most kampánytéma is lett. Az előző – rágalmazásért jogerősen elítélt – fideszes polgármester érdekszférájában megnyilvánuló álprofilok szidják a Facebookon a posztért újrainduló Máté Szabolcs polgármestert a történtekért, akinek választási ígérete volt a műemlékek védelme. Azonban hiába tett meg a hivatal mindent, amit hatáskörében és illetékességében megtehetett.

Az önkormányzat eddig kétszer kaszáltatta közpénzen a derékig érő gazt a kastélyparkban, mert a tulajdonos ezt többszöri felszólítás után sem tette meg, és egy veszélyes fát is kivágattak a kastélyparkban a katasztrófavédelem felszólítására a tulajdonos helyett. A munkálatok költsége azonban gyakorlatilag behajthatatlan, mert az Orbán-családdal jó kapcsolatokat ápoló néhai Ghaith Pharaonhoz kötődő cégnek, a jelenlegi tulajdonos Calor Propertynek árbevétele már két éve nincs, jelenleg is NAV-végrehajtás alatt áll, az önkormányzat igénye csak a NAV után következik. Korábbi cikkünk után lakattal zárták le a személykaput kárenyhítés céljából, hogy illetéktelenek ne járjanak be, a lakatot azonban pár hét elteltével ismeretlen tettesek leverték. A következőt is.

 
A hőgyészi kastély a lopás után
 

„Azt tudjuk tenni, hogy megint megelőlegezünk valamennyi pénzt a község pénzéből, hogy legalább fóliával védve legyen a tető, ne ázzon szét a pályázati közpénz milliárdokból felújított épület. De ez nem közfeladat. A tulajdonost sosem láttuk, nem lépett kapcsolatba velünk” – tudtuk meg az önkormányzattól. Mivel Hőgyészen nincs ingatlanadó, még ez a hivatalos vonal sem él a felek között.

Egy helyi vállalkozó szerint ilyen mennyiségű anyagot letermelni a tetőről és kivinni a területről leginkább teherautóval lehet. Az a kérdés tehát, kinél van a főbejárat és a kastély nagykapujának kulcsa, mert a kastély belső udvarára is be lehet állni kisteherautóval, és úgy kívülről nem látszik semmi.

A hírek szerint a tettesek akkor buktak le, amikor a kastélyépület külső felületén kezdtek lemezbontáshoz. Utcaszintről akkor sem voltak láthatók, állítólag egy magasabban fekvő házból vették észre őket. A letermelt réz hivatalos hulladékfelvásárlónál gyakorlatilag értékesíthetetlen, újrafelhasználásához hozzáértő bádogos kell, ami eléggé beszűkíti az érdekelti kört.

A kár becslések szerint legalább százmilliós és jelentősen csökkenti az ingatlan értékét.

A megyei rendőrkapitányságon nem értünk el sajtóügyeletest, de e-mailben elküldtük kérdéseinket. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 
A hőgyészi kastély a lopás után
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.