Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Kis-Magyarország

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk. 

A helyiek döbbenten szemlélik a drónképeket: ismeretlen tettesek ellopták a rézlemez borítást a hőgyészi Apponyi-kastély tetejéről. A rongálásos lopás több hétig tarthatott, a rendőrség május 18-án szombaton kezdett nyomozni az ügyben, és állítólag tettenérés történt. Az elkövetők közül egyet elfogtak, a többiek elmenekültek. 

A Tolna megyei kastély állapotáról és elhagyatottságának okáról korábban a Narancs is írt: az épület a 2000-es években kastélyszállóként üzemelt, a pénzügyi válság miatt azonban 2010-ben felszámolás indult meg a tulajdonos cég ellen, az ezt követő exlex állapotokban a kastélyt kifosztották. 2015-ben a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberhez tartozó cég vette meg az ingatlant, 2017-es halála óta a kastély jogi helyzete rendezetlen.  

Mikor három éve ott jártunk, még ép volt a tető. Pünkösd szombatján azonban rendőrök csengettek be több környékbeli lakoshoz, hogy hallottak-e valamit, esetleg térfigyelő kameráik rögzítettek-e gyanús járművet. A megkérdezettek a rendőröktől tudták meg, hogy mi történt. A hatóság kérésére civilek segítettek drónfelvételekkel feltárni a károk nagyságát.

 
A hőgyészi kastély a lopás után
 

Nekünk névvel nyilatkozni egyetlen helyi sem akart, de elmondták, hogy a környéken semmit nem lehetett hallani a lopási „munkákból”, és nem is láttak semmit. Az épület előtt működik egyébként a 65-ös úton a Véda rendszer kamerája.

Ácsot kérdeztünk arról, hogy milyen tudás kell ehhez a mértékű lopáshoz. Szerinte szakmabeliek lehettek, legalább hárman. A manzárdablakok rézlemez fedését, valamint a tetősíkok találkozásánál levő réz vápákat vitték el – utóbbihoz előbb le kell bontani a cserepet, majd felszedni a rezet, levinni, felpakolni, mindezt lehetőleg észrevétlenül. Nyilván nem ma kezdték a szakmát azok, akik ezt elkövették, és tériszonyuk sem volt.

Olyan szinten megtervezték az akciót, hogy először a belső udvar felőli, közterületről nem látható részeken bontottak, mint azt egy más okból felvett május 3-i felvétel mutatja. Azóta rengeteg eső esett Hőgyészen.

 
A hőgyészi kastély május 3-án
 

A kastély sorsa most kampánytéma is lett. Az előző – rágalmazásért jogerősen elítélt – fideszes polgármester érdekszférájában megnyilvánuló álprofilok szidják a Facebookon a posztért újrainduló Máté Szabolcs polgármestert a történtekért, akinek választási ígérete volt a műemlékek védelme. Azonban hiába tett meg a hivatal mindent, amit hatáskörében és illetékességében megtehetett.

Az önkormányzat eddig kétszer kaszáltatta közpénzen a derékig érő gazt a kastélyparkban, mert a tulajdonos ezt többszöri felszólítás után sem tette meg, és egy veszélyes fát is kivágattak a kastélyparkban a katasztrófavédelem felszólítására a tulajdonos helyett. A munkálatok költsége azonban gyakorlatilag behajthatatlan, mert az Orbán-családdal jó kapcsolatokat ápoló néhai Ghaith Pharaonhoz kötődő cégnek, a jelenlegi tulajdonos Calor Propertynek árbevétele már két éve nincs, jelenleg is NAV-végrehajtás alatt áll, az önkormányzat igénye csak a NAV után következik. Korábbi cikkünk után lakattal zárták le a személykaput kárenyhítés céljából, hogy illetéktelenek ne járjanak be, a lakatot azonban pár hét elteltével ismeretlen tettesek leverték. A következőt is.

 
A hőgyészi kastély a lopás után
 

„Azt tudjuk tenni, hogy megint megelőlegezünk valamennyi pénzt a község pénzéből, hogy legalább fóliával védve legyen a tető, ne ázzon szét a pályázati közpénz milliárdokból felújított épület. De ez nem közfeladat. A tulajdonost sosem láttuk, nem lépett kapcsolatba velünk” – tudtuk meg az önkormányzattól. Mivel Hőgyészen nincs ingatlanadó, még ez a hivatalos vonal sem él a felek között.

Egy helyi vállalkozó szerint ilyen mennyiségű anyagot letermelni a tetőről és kivinni a területről leginkább teherautóval lehet. Az a kérdés tehát, kinél van a főbejárat és a kastély nagykapujának kulcsa, mert a kastély belső udvarára is be lehet állni kisteherautóval, és úgy kívülről nem látszik semmi.

A hírek szerint a tettesek akkor buktak le, amikor a kastélyépület külső felületén kezdtek lemezbontáshoz. Utcaszintről akkor sem voltak láthatók, állítólag egy magasabban fekvő házból vették észre őket. A letermelt réz hivatalos hulladékfelvásárlónál gyakorlatilag értékesíthetetlen, újrafelhasználásához hozzáértő bádogos kell, ami eléggé beszűkíti az érdekelti kört.

A kár becslések szerint legalább százmilliós és jelentősen csökkenti az ingatlan értékét.

A megyei rendőrkapitányságon nem értünk el sajtóügyeletest, de e-mailben elküldtük kérdéseinket. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 
A hőgyészi kastély a lopás után
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk