"Kalandtúra" az elharácsolt és egy rakat támogatás ellenére is pusztuló hőgyészi kastélyban

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 31.

Kis-Magyarország

Derékig érő gaz a kastélyparkban, rozsdás lakatok, betört ablakok, a folyosókon süvítő szél, random megszólaló hangversenyzongora-rom a belső udvaron. Nem félősöknek való kaland a lepusztulni hagyott hőgyészi Apponyi-kastély. Akár horrorfilmet is lehetne forgatni a területen, jegyezzük meg egy ponton. Mire helyi kísérőnk azt mondja, hogy akkor legalább valamire hasznosítva lenne.

A helyiek csak Tiborcz-kastélynak nevezik az épületegyüttest. Rákérdeztünk, hogy a Bánk bán-féle Tiborcra, vagy a nemzet vejére gondolnak-e, cz-vel, de vezetőnk csak mosolygott, mondván, ő nem politizál. A cz-s változatnál maradunk. A Magyar Narancs is feltárta a Tiborcz István és a kastély legutóbbi tulajdonosa, Ghaith Pharaon közötti kapcsolatot. Tény, hogy zavaros jogi helyzet miatt pusztul a hőgyészi Apponyi-kastély.

A nagykapu zárva, rajta az obligát „Magánterület” feliraton kívül csak egy réztábla, amely azt tudatja a kóbor látogatóval, hogy ez a Spirit of Europe Kft. telephelye. A cég ügyvezetője a korábban fegyverkereskedelemmel foglalkozó, szövevényes Orbán-kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Wilhelm Péter, a cég székhelye Budapesten, a Szabadság téri Bank Centerben van.

 
Fotó: Narancs.hu  

Rommá büntetnék

Minden nagykapu mellett van egy kiskapu, jelen esetben számos lyuk is a kerítésen. A kíváncsiakat leginkább a nagyra nőtt gaz tántoríthatja el a látogatástól, más akadály nincs. A kapusház ajtaja tárva-nyitva. Az épület főbejáratának kapuja nyitva. A recepción pizzásdobozok, szétszórt prospektusok, borkalauz, fakanál, "tojásos burgonyasaláta" felirat és hibás angol fordítása talán azt utolsó reggeliző asztalról. A főlépcsőnél kihúzott tűzoltótömlőbe botlunk. Valaki az emeletről engedte le, hintázhatott rajta egy kicsit. Tűz esetén csak az ima marad, mert tűzi víz sincs az épületben. Kísérőnk megjegyzi, hogy ezért minden becsületes tulajdonost rommá büntetne a katasztrófavédelem. Minden becsületes tulajdonost, hangsúlyozza.

Aztán gyorsan témát váltva sorolja, hogy a kastélyt 1722-ben kezdte építeni Mercy gróf, a Bánság kormányzója, majd az Apponyiak virágoztatták fel. Falai között tárolták a híres Apponyi-könyvtár egy részét. Ezernyi anekdotát mesél a grófékról, pedig az utolsó Apponyi még 1939-ben eladta a kastélyt és a birtokot egy egészégpénztárnak.

Jobbra fordulunk, az északkeleti sarokban található felszentelt kápolna felé. A feszületen kötél lóg, mintha valaki Jézus Krisztust akarta volna lerántani. Az egyik sarokban keretéből kirúgott, megtaposott szentkép. Az ablakba valaki patkánymérget tett, talán a templom egerének. A pulpituson nyitott könyv: német-magyar szótár. A jobb első padban fekáliás alsónadrág.

A kápolna előterében pedig márványtábla hirdeti, hogy ott járt Liszt Ferenc.

Az év kastélyszállója volt

Továbbmegyünk a kőlapokkal burkolt szép folyosón, az emeletre, a kápolna karzatára, ahonnan szépen hangzik az Esti dal. A harmóniumot valakik megrongálták, a fújtató tömlőjét kiszúrták, óvatos pedálnyomásra egészen kísérteties, hörgő hangot ad a hangszer.

 
Fotó: Narancs.hu  

A padlásra érve megállapítjuk, hogy szépen felújították, igazán míves munka, a Hermelin Termál Kastélyszálló Zrt.-t dicséri. A cég a Tolna Megyei Önkormányzattól vette meg a kastélyt 1999-ben. A felújítást banki hitelből és a Széchenyi alap 270 millió forintos támogatásával végezték, majd megnyitottak. Olyannyira jól ment az üzlet, hogy 2006-ban "Az év kastélyszállója" címet nyerték el; a wellness részlegbe messzi földről jártak, a falubeliek is bemehettek, a gyerekeknek itt tartottak úszásoktatást. Aztán jött a válság, a vendégek elmaradtak, a törlesztőt pedig fizetni kellett volna… De nem sikerült. Ezért 2010-ben felszámolás indult a cég ellen. Ennek során az állami támogatás milliói is odavesztek.

A kastélyt az ezt követő exlex állapotokban kifosztották, így a felszámoló által meghirdetett feltétel, miszerint előnyt élvez az a vevő, aki továbbra is szállodaként üzemelteti az épületet, meghiúsult.

Mindent elvittek

A szobákból, kiszolgáló helyiségekből ismeretlenek és helyben ismert emberek mindent elvittek, az utolsó tányért, széket, párnacihát is. Lámpák lerángatva. Konnektorok kiszerelve. Csaptelepek szakszerűen tűntek el. A helyiek helyi embereket láttak kamionokba pakoltatni, mások szerint illegális koporsóraktárat számoltak fel a kamionosok. A sajtóarchívumokban nem találtuk nyomát, hogy lopásért rendőrségi eljárás indult volna.

 
Fotó: Narancs.hu

A következő vevő a Pharaon-Beta Kft. volt, a tulajdoni lap szerint 2015-ben.  Alig két évvel később, Pharaon halála után azonban a céget átnevezték, jelenleg Calor Property Management néven szerepel a cégjegyzékben. Vezetőnk szerint az új urak ellen nem lehet tenni semmit, mert nagyon magas lovon ülnek, legalábbis fideszes nagy emberek fogják a gyeplőt. Az önkormányzat hiába szólítja fel őket arra, hogy legalább a gazt kaszáltassák le, a füle botját sem mozdítja senki. Ezt furcsálljuk, ezért – a jó térerőnek hála –, az internet segítségével azonnal meg tudjuk nézni, mi a helyzet gazdaságilag. A cég nem adott le a múlt évéről beszámolót. Tavalyelőtt és 2018-ban sem jeleskedett a Calor, 7,5 illetve 50 millió forintos veszteséget tüntettek fel, 7000 és 5000 forint adót fizettek. Alkalmazottjuk nincs, nyilván ezért nem jut gazt kaszáló ember és biztonsági őr a hőgyészi kastélyba.

Valaki a csilláron lógott          

Megyünk tovább kísérőnkkel, aki megjegyzi, hogy régen a műemlékvédelem nagyon a körmére koppintott volna annak, aki egy ilyen nemzeti emléket ennyire hagy lepusztulni. Ma már érdemi műemlékvédelem sincs, nemhogy hatósági eljárás. A déli oldalon az emeleti nagy termek egyikében az egykori tévétornából ismert jelenet játszódhatott le, valaki a csilláron lógott; a valaki eltűnt, a csillár csálén maradt. A báltermek falain repedések láthatók, valószínűleg statikai vizsgálat céljából tettek rájuk gipszpogácsákat; kísérőnk szerint Pharaonék megrendelésére, nem sokkal az után, hogy a „pasa” és kísérete leszállt a kastélyparkba helikopterrel. 

Közelebbről megnézve a gipszet nincs újabb repedés, a falak nem repednek tovább, a süllyedés  megállt. Repedések azonban máshol is vannak az épületen, és valakik jó tíz éve (azóta is betemetetlen) kutatógödröket ástak néhány folyosón és az alagsorban is. Jó, ha az ember minden lépésre figyel.

Az emeletről  a belső udvarra nézve elképesztő a látvány. A terepet teljesen benőtte a növényzet; emeletnyi magasak az ecetfák, derékig érő a gaz. Hirtelen hangot hallottunk; magas cisz, többször, és mellé még valami disszonáns  felhang. Komolyan megijedtünk volna, ha nem látunk rá azonnal, hogy a hang forrása a kápolna felőli sarokban hagyott hangversenyzongora. 

Galamb szállt a klaviatúrára. 

Csoda, hogy tíz év ridegtartás után néhány billentyű még épen maradt, és ha leütjük, hangot is ad.

 
Fotó: Narancs.hu  

Az alagsorban egykor termálfürdő üzemelt. A medencék épek, a termálkutakat azonban  elfojtották. A szaunában  valakik  hőség nélkül is jól érezték magukat, a fülkében evés, ívás, dohányzás és szex viszonylag friss nyomai maradtak. Különféle testnedvekkel az épület más részein is találkozhattunk. A helyiek szerint drogosok járnak le a száraz fürdőbe. A medencetér ablakán kinézve alig látjuk az eget a gaztól.

„Egy valag” EU-s támogatás

A jelenlegi tulajdonos Calor Property Management Kft. főtevékenysége egyéb szárazföldi személyszállítás, jegyzett tőkéje 3.010.000 forint, azaz tízezer forinttal a kötelező minimum felett. Jegyzett eszközeinek értéke egymilliárd-százhatvanhét millió forint. Ebben elvileg minden benne van. A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya azonban 2020. március 6-án 5579583078 szám alatt végrehajtási eljárást indított a cég ellen, amiről értesítést Máthé Zita kézbesítési megbízottnak küldhettek ki. A kastélyt 2015-ben cége révén megszerző Ghaith Pharaon 2017 januárjában meghalt. A kastély tulajdoni lapján 2017 decembere óta szerepel perfeljegyzés, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma rendelte el az I. rendű felperes, a panamai Bayview International Group kérelmére.

Ezeket a száraz adatokat soroljuk kísérőnknek a medence szélén. Szomorúan legyint. Azt mondja, majd jönnek az új urak, felvesznek a kastélyra „egy valag” EU-s támogatást; amíg tart a pénz, jól ellesznek, aztán megint hagynak lepusztulni mindent a következő támogatásig. A hőgyésziek és átutazók meg addig is, utána is nézhetik a dzsumbujt a falu közepén, a hatóságok szemet hunynak – pedig több vonalon is intézkedési kötelezettségük lenne. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk