Elment a státusztörvény miatt, nem mondták ki a nevét a szalagavatón

  • narancs.hu
  • 2024. május 21.

Kis-Magyarország

Matos Ibolya szentesi drámatanárnak egyik volt diákja adta oda a saját meghívóját a ballagásra.

25 évig tanított a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban Matos Ibolya történelmet, drámát, állampolgári ismereteket, tavaly októberben a státusztörvény miatt döntött úgy, hogy elmegy – olvasható a 24.hu cikkében

Vállalkozást alapított, érettségire, színművészetis felvételire készít föl tanítványokat, felnőtteknek tart dráma coaching-foglalkozásokat. Tartott ünnepi beszédet, irodai csapatépítő tréninget, önismereti tanácsadóként is dolgozik – ám a diákjai, különösen azok, akiknek három éven át osztályfőnöke volt, hiányoznak neki. 

A februári szalagavató előtt a tanítványai megkérdezték az iskola igazgatónőjét, hogy az egykori osztályfőnök jelen lesz-e. Az intézményvezető, Sipos Kitti Lídia a diákok szerint azt mondta, hogy ha rajta múlik, vendégként sem lehet jelen Matos Ibolya tanárnő, mert vállalnia kell a felelősséget a döntéséért. Holott a szokásjog azt diktálja, hogy az ilyen ünnepélyekre azokat a pedagógusokat is meghívják, akik már nem dolgoznak az intézményben. Az egykori osztályába járó egyik diákjának édesanyjától Matos Ibolya kapott végül két belépőt, és elment a férjével. A rendezvényen nem hangzott el, hogy ő volt az egyik érintett osztály osztályfőnöke, de az új osztályfőnök vitt neki szalagot, és a szülők megtapsolták, a műsor végén pedig a diákok a nevét skandálták. 

Ezek után abban bízott, a ballagásra meghívják, de oda is úgy ment el, hogy az egyik diákja adta oda neki a saját meghívóját. Az ünnepség után egy órával egy szülő vitt neki virágot, és ballagó tarisznyát is. A tablón a fényképe nem szerepel, csak a neve és egy rajz róla. 

A történtekről a 24.hu megkérdezte az igazgatónőt, aki szerint a Matos Ibolya által elmondottak nem fedik a valóságot, mert a volt osztályfőnök és férje is kapott meghívót a szalagavatóra, a ballagásra is, amit a volt osztálya adott át. Készült a számára ballagási tarisznya, az iskola ballagása pedig nyilvános rendezvény, mindenkit várnak, Sipos Kitti Lídia várta volna a tanárnőt is vendégként, mert úgy gondolta, osztozik egykori diákjainak örömében.

Matos Ibolya az igazgatónő által elmondottakra úgy reagált, megviseli, hogy hazugnak állítja be volt vezetője. Megismételte: Sipos Kitti Lídia szavait arról, hogy ő nem lehet ott a szalagavatón, harminc diák hallotta, a jegyeket egy szülő adta neki, nem az iskola, ők a férjével nem is az iskola által lefoglalt helyekre kaptak belépőt. A szombati ballagásra pedig csütörtök éjjel vitte el neki az egyik fiú a saját meghívóját, tényleg a szerenádon, miután az édesanyja az ő Facebook-bejegyzéséből tudta meg, hogy az iskola nem küldött meghívót.

„Ha akkora szeretettel vártak volna a két rendezvényre, mint ahogy az igazgatónő állítja, talán erről engem is értesíthettek volna, bár ennek némileg ellentmond, hogy egyiken sem mondták be, hogy itt van az előző osztályfőnök is. Egyszer sem hangzott el a nevem” – mondta.

Azt mondja, ha jó irányban változna a közoktatás, visszamenne tanítani.

Matos Ibolya a Moziklip című filmben, Laár András Szerda királynő című dalában: 

A leadkép forrása Matos Ibolya Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!