Elment a státusztörvény miatt, nem mondták ki a nevét a szalagavatón

  • narancs.hu
  • 2024. május 21.

Kis-Magyarország

Matos Ibolya szentesi drámatanárnak egyik volt diákja adta oda a saját meghívóját a ballagásra.

25 évig tanított a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban Matos Ibolya történelmet, drámát, állampolgári ismereteket, tavaly októberben a státusztörvény miatt döntött úgy, hogy elmegy – olvasható a 24.hu cikkében

Vállalkozást alapított, érettségire, színművészetis felvételire készít föl tanítványokat, felnőtteknek tart dráma coaching-foglalkozásokat. Tartott ünnepi beszédet, irodai csapatépítő tréninget, önismereti tanácsadóként is dolgozik – ám a diákjai, különösen azok, akiknek három éven át osztályfőnöke volt, hiányoznak neki. 

A februári szalagavató előtt a tanítványai megkérdezték az iskola igazgatónőjét, hogy az egykori osztályfőnök jelen lesz-e. Az intézményvezető, Sipos Kitti Lídia a diákok szerint azt mondta, hogy ha rajta múlik, vendégként sem lehet jelen Matos Ibolya tanárnő, mert vállalnia kell a felelősséget a döntéséért. Holott a szokásjog azt diktálja, hogy az ilyen ünnepélyekre azokat a pedagógusokat is meghívják, akik már nem dolgoznak az intézményben. Az egykori osztályába járó egyik diákjának édesanyjától Matos Ibolya kapott végül két belépőt, és elment a férjével. A rendezvényen nem hangzott el, hogy ő volt az egyik érintett osztály osztályfőnöke, de az új osztályfőnök vitt neki szalagot, és a szülők megtapsolták, a műsor végén pedig a diákok a nevét skandálták. 

Ezek után abban bízott, a ballagásra meghívják, de oda is úgy ment el, hogy az egyik diákja adta oda neki a saját meghívóját. Az ünnepség után egy órával egy szülő vitt neki virágot, és ballagó tarisznyát is. A tablón a fényképe nem szerepel, csak a neve és egy rajz róla. 

A történtekről a 24.hu megkérdezte az igazgatónőt, aki szerint a Matos Ibolya által elmondottak nem fedik a valóságot, mert a volt osztályfőnök és férje is kapott meghívót a szalagavatóra, a ballagásra is, amit a volt osztálya adott át. Készült a számára ballagási tarisznya, az iskola ballagása pedig nyilvános rendezvény, mindenkit várnak, Sipos Kitti Lídia várta volna a tanárnőt is vendégként, mert úgy gondolta, osztozik egykori diákjainak örömében.

Matos Ibolya az igazgatónő által elmondottakra úgy reagált, megviseli, hogy hazugnak állítja be volt vezetője. Megismételte: Sipos Kitti Lídia szavait arról, hogy ő nem lehet ott a szalagavatón, harminc diák hallotta, a jegyeket egy szülő adta neki, nem az iskola, ők a férjével nem is az iskola által lefoglalt helyekre kaptak belépőt. A szombati ballagásra pedig csütörtök éjjel vitte el neki az egyik fiú a saját meghívóját, tényleg a szerenádon, miután az édesanyja az ő Facebook-bejegyzéséből tudta meg, hogy az iskola nem küldött meghívót.

„Ha akkora szeretettel vártak volna a két rendezvényre, mint ahogy az igazgatónő állítja, talán erről engem is értesíthettek volna, bár ennek némileg ellentmond, hogy egyiken sem mondták be, hogy itt van az előző osztályfőnök is. Egyszer sem hangzott el a nevem” – mondta.

Azt mondja, ha jó irányban változna a közoktatás, visszamenne tanítani.

Matos Ibolya a Moziklip című filmben, Laár András Szerda királynő című dalában: 

A leadkép forrása Matos Ibolya Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.