Győrben sem lesz népszavazás az akkumulátorgyárról

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Kis-Magyarország

Elgáncsolták.

Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?"

– ezt a kérdést tette volna fel népszavazás útján az embereknek Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő, ám a helyi választási bizottság elutasította a kérdés hitelesítésétírja az ugytudjuk.hu.

A bizottság szerint a kérdés nem elég egyértelmű, ráadásul a hely- és időbeli meghatározás is hiányzik belőle. A Győrben megnevezés szerintük túl pongyola.

A helyi bizottság szerint nem elvárható a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelyek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Ezért a közgyűlés sikeres népszavazás esetén sem tudná, milyen döntést kellene hoznia.

Mint ismert, a győri közgyűlés tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy kisajátíthatnak és ipari területté minősíthetnek 400 hektár szántóföldet Győrszentiván környékén. Ezzel a város legnagyobb ipari fejlesztése indulhat meg, ahol a gyanú szerint a Volkswagen tervez akkumulátorgyárat építeni. A győrszentiváni akkugyár ügyéről szóló cikkeink itt olvashatók.

Pollreisz azt mondta a bizottságnak, azért fogalmaztak ilyen egyszerűen, mert máshol az akkugyáras népszavazásokat azért dobták vissza, mert nem voltak elég egyértelműek a kérdések.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?"

– így szólt a másik kérdés, amellyel viszont az volt a probléma, hogy kormányrendeletet érint, az ügy pedig kiemelt, tehát magasabb rendű jogszabályról van szó. Így erről sem határozhat a közgyűlés, mert a beruházásért a főispánon keresztül a kormány felel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk