A Club Aliga beruházója: „A bírósági ítéletek sem állítják meg a fejlesztést”

Kis-Magyarország

Sátras, vacsorával záruló lakossági tájékoztatót tartott csütörtökön kora este a Club Aligában a beruházó Bayer Property Zrt.

Kedden került nyilvánosságra az a meghívó, melyben a Club Aligát fejlesztő társaság csütörtökre, azaz hétköznap délután 5 órára „zárt körű, nem sajtónyilvános” tájékoztatóra (tehát nem lakossági fórumra) invitálta a helyieket és az üdülőtulajdonosokat, azzal, hogy kizárólag lakcímkártya, személyi igazolvány, illetve helyi ingatlantulajdont bizonyító okirat felmutatásával léphetnek be a rendezvény helyszínére – mint kiderült, a Club Aliga területén felállított rendezvénysátorba. Sőt, a meghívó szerint a tájékoztató után vacsorával is megvendégelte a résztvevőket a Bayer Property Zrt.

Ne legyenek bekiabálások

Ahogyan lapunk megírta, az elmúlt napokban két bírósági ítélet is „kellemetlenkedett” a beruházónak: a Pécsi Törvényszék előbb a magaspartra tervezett társasháztömbre, majd a kikötőépületre kiadott építési engedélyt semmisítette meg, felróva az engedélyt kiadó somogyi kormányhivatalnak egyebek között azt, hogy tévesen alkalmazta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásra vonatkozó szabályokat, osztva ezzel a pert indító Aligai Fürdőegyesület (AFE) álláspontját. A bíróság a kormányhivatalt új eljárásra utasította, leszögezve, hogy ez esetben már nem veheti figyelembe a kiemelt beruházás minősítést. A Club Aliga-fejlesztést ezzel a bíróság egyelőre megállította, hiszen jelen pillanatban nincs olyan jelentősebb építkezés, amire érvényes engedélye volna a Bayer Property Zrt.-nek. Ugyancsak megírta a Narancs.hu, hogy eredetileg egy 122 szobás szállodakomplexum is szerepelt a tervekben, de az erre megítélt 7,3 milliárd forintos támogatást a kormány visszavonta. Mostanra ugyanakkor a zrt. értékesítette az Aliga II-es részen kialakított 13 vízpartig érő telket, megszüntetve ezzel az eddigi közcélú parti sétányt.

Balázs Attilának, a Bayer Property Zrt. igazgatósági elnökének már a lakossági tájékoztató előtt programja volt Balatonvilágos aligai településrészén: a Narancs.hu információja szerint ő maga kezdeményezett egyeztetést a beruházásaik ellen eddig rendre sikerrel fellépő fürdőegyesület vezetőségével. Ez előtt sikerült megszólaltatnunk.

„Mindenről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” – mondta lapunknak Balázs Attila. Felvetésünkre, miszerint éppen azért faggatjuk így, mert a lakossági tájékoztatóról kizárták a sajtót, vagyis a nyilvánosságot, úgy reagált: erre joguk van, hiszen magánterületen lesz a rendezvény. „Azt akarjuk elkerülni, hogy bekiabálások legyenek” – mondta a Bayer Property vezetője. Azzal, hogy kizárják a sajtót és lakcímkártyával engedik be a hallgatóságot? – faggatóztunk tovább, mire azt felelte: „Tájékoztatni fogjuk a megjelenteket, hogy éppen a bekiabálások elkerülése érdekében szóban nem lehet kérdezni, csak írásban. Úgy gondoljuk, ennek ez a normális módja.”

Balázs Attilától azt is megkérdeztük: megakasztja-e a Club Aliga-fejlesztést a nemrég született két bírósági ítélet, mely mindkét tervezett beruházásukat, a kikötőépületet és a magasparti társasháztömböt is megtorpedózta.

„Nem, nem akasztja meg, megyünk tovább, mégpedig úgy, hogy előtte kijavítjuk a bíróság által feltárt hibákat.”

Azt is tudakoltuk: nem tart-e attól, hogy az Aliga II vízparti telekértékesítéseit is felülírja majd utólag egy bírósági ítélet, hiszen ha – a minapi bírósági ítéletből következően – a társasházépítésre nem lehet alkalmazni a kiemelt beruházás kritériumait, akkor nyilván a telekeladásokra sem. Balázs Attila azt felelte: „Nem tartok; szerzett jogokról van szó, márpedig arról nem tudok, hogy ezt el lehetne bárkitől venni.”

Kiemelt vagy nem kiemelt?

Fél 5 után néhány perccel nyílt meg a rendezvénysátor a Club Aligában, közel tucatnyi biztonsági ember alkotott előtte félkaréjt, hogy minden érkezőtől megkérdezzék: helyi lakos, üdülőtulajdonos, vagy kikötőbérlő. Merthogy utóbbiak külön sorba állhattak; úgy tudjuk, valamennyi kikötőhelybérlőnek meghívót küldött a Bayer Property – s ezzel meg is dőlt az az állításuk, hogy (ahogyan az a meghívóban szerepelt) kizárólag állandó lakosok és helyi ingatlantulajdonosok léphettek be a lakossági tájékoztatóra. Arra a biztonsági emberek a sátor előtt is felhívták a figyelmünket, hogy a rendezvény nem sajtónyilvános és mivel magánterületen van, fényképezni is tilos – még szerencse, hogy a Club Aliga útjai nem magánterületen vannak, mert onnan, kissé távolabbról ugyan, de tudtunk fényképfelvételeket készíteni. (Ehhez képest a Magyar Építők című lap cikkünk megjelenése előtt nem sokkal közölt egy termelési riportnak beillő írást a tájékoztatóról, ilyen mondatokkal: „Az esemény végén közös vacsorára és személyes beszélgetésekre is sor került.”) Kevéssel 5 óra előtt két helybéli, középkorú férfi a sátor felé tartva rácsodálkozott: feltűnően sok a „tízmilliókba kerülő” autó, még több az ismeretlen arc a sorban állók között – a kikötőhelybérlők feltehetően jelentős számban képviseltették magukat. Egy ugyancsak helyi férfi a rendezvény kezdetekor úgy számolt: nagyjából kétszázan lehetnek a sátorban, s a megjelenteknek szerinte talán csak kicsivel több mint a fele helybéli, a többi kikötőbérlő lehet.

 
Fotó: A szerző felvétele

Még a kezdés előtt beszélgetett a bejárat előtti kordonok mögött Balázs Attila és Takács Károly balatonvilágosi polgármester. Utóbbit is kérdezni szerettük volna, de azt mondta: akkor nyilatkozik, ha megszületik a megállapodás. Kérdésünkre, hogy milyen megállapodásra gondol, azt felelte: amit az érdekelteknek kell megkötni a közeli jövőben. Ekkor azt kérdeztük tőle: a Magyar Építőkben az jelent meg a napokban, hogy a beruházó többek között felajánlotta a falunak közintézmények felújítását 50 millió forint értékben, valamint egy új önkormányzati épület létesítését, továbbá magasparti sétány és kilátó kialakítását; erre gondolt, erről kell megállapodást kötni? „Erről is és sok mindenről, például a helyi építési szabályzat módosításáról” – mondta Takács Károly.

„De mindenről sajtótájékoztatót tartunk a közeljövőben – kapcsolódott a diskurzusba Balázs Attila. – Egyeztetünk; meghallgattuk a fürdőegyesület igényeit, meghallgatjuk az önkormányzatét, majd együtt a nyilvánosság elé fogjuk tárni, hogy mire jutott a három érdekelt fél.”

„Ez a településről szól meg a beruházóról, az AFE csak mondja a magáét” – jegyezte meg a polgármester, mire közbevetettük, hogy az AFE mintha ennél azért kicsit többet tett volna. Erre meglepetésünkre Takács Károly és Balázs Attila is azzal állt elő:

az ő olvasatuk szerint például arról szó sincs a Pécsi Törvényszék ítéletében, hogy a tárgyalt fejlesztések mégsem kiemelt beruházások lennének.

Amikor azt feleltük, hogy pedig magunk is ezt olvastuk ki a bírósági indoklásból, sőt, azt is, hogy a kormányhivatal egy új eljárásban ezt már figyelembe sem veheti, továbbra is amondók voltak: nincs ilyesmi az ítéletben. „Ne menjünk most bele, lesz majd sajtótájékoztató” – zárta végül rövidre a polgármester, majd mindketten bementek a sátorba.

Üveggyöngyökért a Balaton-partot?

A lakossági tájékoztatón tehát nem vehettünk részt, megkérdeztük azonban Bukovszki Andrást, az AFE alelnökét, a balatonvilágosi önkormányzat képviselőjét, hogy az a három „ellenzéki” képviselő, akik nemrég kezdeményezték a képviselő-testület feloszlatását is, tudott-e a beruházó által a falunak tett ajánlatcsomagról, mire Bukovszki azt felelte: „Nem, mi is csak a Magyar Építők cikkében olvastuk. De abba nem megyünk bele, hogy a Club Aliga tulajdonosa néhány »üveggyöngyért« cserébe elvegye a Balaton-partunkat!”

A Narancs.hu értesülése szerint egyébként a lakossági tájékoztatót megelőző egyeztetés Balázs Attila és az AFE-vezetőség között jó hangulatban zajlott, a Bayer Property cégvezetője több felajánlást is megfogalmazott, például hogy a Club Aliga útjai önkormányzati vagy állami tulajdonba kerülhetnének. Arra azonban már nincs mód – szögezte le a megbeszélésen – hogy a Balaton partján újra közcélú sétány legyen, hiszen az odáig kialakított telkeknek már mind új tulajdonosa van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk