Magyar Péter országjárása első állomásán, Gyulán: „A helyi polgármester zsarolja azt, aki nem ért egyet vele”

Kis-Magyarország

Helyi maffiafőnöknek nevezte Görgényi Ernő fideszes gyulai polgármestert Magyar Péter szerda délutáni nagygyűlésén a békési fürdővárosban. Egyben bejelentette: anyák napján Debrecenben tartanak demonstrációt.

„Azért vagyunk itt, mert itt a helyünk” – mondta egy résztvevő a gyulai várnál tartott rendezvény előtt. „Tudja, itt most sok jó ember van együtt” – tette hozzá egy másik. „Amikor megtudtam, hogy Magyar Péter, aki számomra a reményt és a megújulást jelenti, Gyulára jött, akkor helyi lakosként nem is volt kérdés, hogy a feleségemmel együtt jövünk” – ezt pedig egy harmadik, lapunk által megkérdezett résztvevő mondta. „Csak tegnap értesültünk erről az eseményről, de a 60 kilométerre lévő Szeghalomról eljöttünk, mert itt a helyünk” – magyarázta egy nyugdíjas korú férfi. Ugyanakkor sok fiatalt is látni lehetett az elmúlt egy-másfél évtized legnagyobb látogatottságú közéleti rendezvényén Gyulán, a második megnépesebb, közel 30 ezres Békés megyei városban.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

Magyar Péter gyulai látogatására sokan jöttek Békées megye közelebbi-távolabbi településeiről, így Sarkadról, Elekről, Vésztőről, Újkígyósról, Magyarbánhegyesről és máshonnan. Kis híján megtelt a gótikus gyulai vár előtti nagy tér. Feltűnő volt, hogy nagyon élénk sajtóérdeklődés kíséri az eseményt. Számos magyar médium mellett a német (ZDF) és az osztrák (ORF) közszolgálati televízió külön stábbal érkezett a békési fürdővárosba. Nem láttuk viszont a helyi propagandamédia, a Gyulai Hírlap és Gyula Televízió, illetve a Békés Megyei Hírlap munkatársait. A helyi viszonyokat jól jellemzi, tudtuk meg a szervezőktől, hogy a rendezvény hangosításhoz nem kaptak áramot senkitől, így aggregátorral kellett ezt megoldani.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

Magyar Péter egy nemzeti színekkel lefújt és a korábbi rendezvényekről már ismert furgon platójáról szólt a gyulai vár előtt az egybegyűltekhez. Az EU-s csatlakozás küszöbön álló 20 éves évfordulójára emlékeztetve elmondta, 2004 óta 40 ezer milliárd forint uniós fejlesztési forrás és támogatás érkezett Magyarországra, ám ennek jelentős részét a kormányhoz közeli emberek egyszerűen ellopták. A vidék megsegítése érdekében átfogó falurehabilitációs programot hirdetett, s egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a legkisebb településeken 240 ezer ház áll üresen.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

„Békés megye az egyik legszegényebb régió az országban, az ország egyik legszebb végvára itt található, a város mellett folyik el a térség legtisztább folyója, a Fehér-Körös és családommal tavaly itt tölthettem felejthetetlen napokat, ezért is választottam az országjárás első állomásának Erkel Ferenc városát, ezt a gyönyörű települést” – mondta Magyar az eseményen egy kérdésre válaszolva. Hozzátette, egyik dédnagyapja a közeli Dobozon volt lelkész, péntek reggel az ő sírjánál kezdi a napját. Mint kitért rá, a Fidesz és a propagandamédia szeretné olyan fővárosinak beállítani, aki lenézi a vidéket és a vidéki embereket, ám ebből egy szó sem igaz. Arra emlékeztetett, ezer szál köti őt az ország különböző, Budapesten kívüli térségeihez.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

A gyulai rendezvényen bejelentette, hogy az április elején a budapesti Kossuth Lajos téren megtartott nagygyűlésén meghirdetett anyák napi demonstráció helyszíne megváltozott, Debrecenben tartják meg, míg az európai parlamenti választás kampányzáróját június 8-án rendezik Budapesten, ahova a múltkori, általa több százezresre becsült tüntetésnél is több embert várnak. Magyar Péter egy felmérésre hivatkozva azt mondta, a fiatalok 70 százaléka őt és TISZA Pártot támogatja. Hozzátette, a fővárosban és a megyei jogú városokban a támogatottságuk megegyezik a Fideszével, noha csak két hónapja lépett színre. Alighanem ez indokolja a most megkezdett országjárást, amelynek fókuszában a kis- és középvárosok, valamint a községek állnak.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

„Március elején készültek azok a most nyilvánosságra került mérések, amelyek szerint három képviselőt tudnák bejuttatni a Európai Parlamentbe. A legfrissebb mérések ennél sokkal jobb eredményt mutatnak, 20 százalék fölött vagyunk” – mondta a Narancs.hu érdeklődésére Magyar. Arról is szólt, hogy olyan hírek jutottak el hozzá, miszerint

a megyei kormányhivatal, a járási kormányhivatalok, valamint az állami és önkormányzati intézmények kedden és szerdán körleveleket küldtek szét a dolgozónak, amelyekben azt írják, eszükbe ne jusson megjelenni a rendezvényén, mert annak következményei lehetnek.

„Ez törvénytelen, ennek utánanézünk” – ígérte Magyar Péter.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

„Ahogy Szicíliában van a nagyfőnök, Don Vito Corleone és vannak a kisebb maffiafőnökök, úgy fest, így van ez Magyarországon is. Ez utóbbiak fentről kapják az ukázt és fizetik be az általuk beszedett védelmi pénzt az első számú maffiózónak.” Ezt annak a lapunk által közölt hangfelvételnek a kapcsán mondta, amelyen Görgényi Ernő gyulai polgármester gyakorlatilag a munkahelyi szabályok megszegésére ösztökélte Torma Béla fideszes helyi képviselőt, a városi posta helyettes vezetőjét, hogy megtudjon tőle egy politikailag fontos információt. „Egy most nyilvánosságra került hangfelvételen az derül ki, hogyan zsarolja azt a párttársat a fideszes gyulai polgármester, aki nem ért egyet vele” – fogalmazott. Ennek kapcsán reményének adott hangot, hogy minderre az önkormányzati választáson majd emlékeznek a szavazók. Magyar Péter elmondta, olvasta a gyulai polgármesterről szóló, portálunkon szerda reggel megjelent írást, és elképesztőnek tartja a benne foglaltakat. Minderről a mintegy másfélezer fős hallgatósága előtt is szólt.

Magyar Péter a napot Békéscsabán, a békési megyeszékhely főutcáján tartott fáklyás fórummal zárta. Ott azt hangsúlyozta, hogy ha összekapaszkodnak, akkor nagyon erősek lesznek és lebonthatják az Orbán-rendszert.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk