Dőlnek a csontvázak a szekrényből: tízmilliós végkielégítések, milliárdos adósság Miskolcon

  • Pusztai László
  • 2020. február 11.

Kis-Magyarország

A tavaly októberi ellenzéki győzelem után Miskolcon már kiderült, hogy a városi közlekedés csődtömeg, de már borítékolható a következő konfliktus. A helyi önkormányzati cégeket egybe fogó Miskolc Holding is rossz állapotban van.

Nemrég derült ki, hogy a miskolci önkormányzati vagyonkezelő óriáscég 52 milliárdos kötelezettségvállalást görget maga előtt. Ugyanakkor a helyieket nemcsak az izgatja, hogy gyűlt fel ekkora adósság, arra a kérdésre is választ várnak, hogyan sikerült a holding két vezetőjének, Pállfy Kingának, a cég vezérigazgatójának és Szélyes Domokosnak, a holding gazdaságfejlesztési, ingatlangazdálkodási, beruházási és műszaki vezérigazgatójának megtollasodnia az elmúlt években.

A Pálffy Kinga környezetéből származó információk szerint igen szerény körülmények között élt, amikor felbukkant Miskolcon. Magától értetődő volna, de Pállfy esetében soha nem kerültek elő az iskolai végzettségét, szakmai tapasztalatait igazoló papírok. Amikor tavaly megkérdeztük tőle, hogy milyen iskolai végzettsége van, kitérő választ adott.

Megkeresésünkre akkor ezt írta: „Megpróbáltam kérésének megfelelően a legjobb szándékom szerint javítani, csakhogy közben rájöttem, hogy az Ön rossz szándékát kijavítani lehetetlen. Ezért úgy teszi közzé a cikket, ahogy gondolja. Csak azt kérem, hogy e néhány sort a cikk végén változtatás nélkül közölni szíveskedjen!”

Penthouse-lakás

Vannak arra utaló jelek, hogy Pálffy az 1990-es években színésznő volt – találtunk olyan színházi plakátot, ami vélhetően az ő neve szerepel –, de hogy mivel foglakozott 2011-es kinevezéséig, arról ennél többet és ennél pontosabbat nem tudni. Hiába fordultunk közérdekű adatigényléssel még tavaly októberben az önkormányzathoz, nem jött válasz azóta sem.

2017-ben Pálffy egy penthouse lakást vásárolt Miskolc egyik felkapott városrészében. A 149 négyzetméteres lakás megvásárlására 58,5 millió forint kölcsönt vett fel a Korona Takarékszövetkezettől, a pénzintézet jelzálogot jegyzett be a lakásra. A lakáshoz tartozik egy 120 négyzetméteres, részben fedett terasz is. A lakás értéke nagyjából megegyezik a hitel összegével, de inkább több, mert állítólag extra igényei is voltak a vevőnek. (Az ingatlan tulajdoni lapja portálunk birtokában van.)

A Korona Takarék vezetője az az Alakszainé Oláh Annamária, aki a Miskolc Holding felügyelőbizottságának volt elnöke – Pálffy kvázi ellenőre –, és az ő fia indult, majd vesztett a miskolci polgármesteri választáson 2019 októberében. Helyi informátoraink szerint ő ajánlotta Kriza Ákos figyelmébe a fiát, a polgármester pedig támogatta az ötletet. Alakszai Zoltán (Fidesz-KDNP) közel 9 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint az ellenzék közös polgármester-jelöltje, Veres Pál. (Kriza betegsége miatt nem indult a tavaly őszi helyhatósági választáson.)

Alakszainé (középen, fehér ruhában), mellette (felénk) Kriza Ákos

Alakszainé (középen, fehér ruhában), mellette (felénk) Kriza Ákos

Fotó: eszakhirnok.hu

Alakszainé a Magyarok Világszövetségének tagja a szervezet rendszerváltás utáni újjáalakulása óta. A 2004-től 2010-ig a szervezet Kárpát-medencei régiójának elnöki tisztét töltötte be. De Alakszainé vezeti Miskolcon a Fideszhez közel álló Keresztény Értelmiségiek Szövetségét (KÉSZ). Egyben ő a város szürke eminenciása, korábban volt már fideszes alpolgármester is, és annak ő indította el Kriza Ákos politikai karrierjét. A rossz nyelvek szerint ő volt a város igazi irányítója az elmúlt 10 évben.

33 millió forinttal távozott

Szélyes Domokos 37 éves, Székelyudvarhelyen született, és évekkel ezelőtt kiderült, hogy van már egy panziója Miskolc-Tapolcán. Szélyesnek bejöhetett az idegenforgalmi biznisz, mert nemrégiben adták át a családi érdekeltségbe tartozó szállodát szintén Miskolc-Tapolcán. Az épület forgalmi értékét 500-600 millióra saccolják a helyi szállodások. A hotel építéséhez 149 millió kölcsönt adott a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), de az Alakszainé-féle Korona Takarék is bedobott 60 milliót.

A szállodától pár méterre épül a miskolci önkormányzat több mint 12 milliárdos strandja, így vendégekben sem lesz majd hiány. A Szélyes-család is vásárolt egy penthouse-t Miskolcon, azon a divatos lakótelepen, ahol Pálffy Kinga is. A 145 négyzetméteres, családi tulajdonban lévő lakáson mindössze 10 millió forint jelzálog van, ami minden bizonnyal CSOK-os támogatás. (Az erről szóló tulajdoni lap ugyancsak a rendelkezésünkre áll.)

Szélyes Domokos azt válaszolta megkeresésünkre: „Családunk ingatlan-beruházását 2010 előtt szerzett családi tulajdonú ingatlanaink értékesítéséből, valamint hitelfelvételből fedeztük.”

Kriza Ákos (középen), Pállfy Kinga a kép bal oldalán

Kriza Ákos (középen), Pállfy Kinga a kép bal oldalán

Fotó: miskolcholding.hu

Pálffy Kinga már az októberi vereség másnapján felmondott, és nettó 33 millió forinttal távozott. Ennél kisebb összeggel próbált lelépni Szélyes Domokos, a holding gazdaságfejlesztési, ingatlangazdálkodási, beruházási és műszaki vezérigazgatója, de ekkor már kapcsolt a városvezetés és nem fizetett.

A hírek szerint Pálffy esetében próbálkozni fognak a pénz visszaszerzésével.

(Címlapfotónk: A Miskolci Holding épülete, a felvételt szerzőnk készítette.)

Figyelmébe ajánljuk