Bíróságon csapott össze a fideszes polgármester és volt helyettese

Kis-Magyarország

A maga nemében egyedül álló per kezdődött kedden a Békéscsabai Járásbíróságon. Görgényi Ernő Gyula fideszes polgármestere nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolja magánindítványában egykori fideszes alpolgármesterét, Galbács Mihályt. A magánvádlók között van két gyulai vállalkozó is.

Néhány hónappal a tavaly októberi önkormányzati választás előtt valóságos háború tört ki Békés megye második legnépesebb városában, Gyulán. A felek között fellángoló viták miatt 2018 áprilisában előbb a városi képviselő-testület Fidesz frakciójából zárták ki Galbács Mihályt, a város volt fideszes alpolgármesterét, majd a helyi alapszervezet 2019 júliusában még a pártból is ki akarta záratni.

Ezzel egyidőben Galbács Mihály egy 23 oldalas „dolgozatot” küldött a Fidesz fejeseinek: Orbán Viktor pártelnöknek, Kubatov Gábor pártigazgatónak és Kövér László választmányi elnöknek, amelyben a gyulai fideszes városvezetők "viselt dolgait" vette számba. (Erről cikksorozatban elsőként a Narancs.hu számolt be tavaly augusztusban.)

Magára csukta az ajtót

Galbács Mihály utóbb semmilyen választ nem kapott a Fidesz vezetőitől és az etikai bizottságtól, ám a pártból való távozását végül maga intézte el. Ugyanis még a kormánypárt tagjaként a Fidesszel szemben lett egy másik jelölőszervezet képviseletében tavaly ősszel polgármester- és képviselőjelölt.

És a kampányban nem tétlenkedett. A Márki-Zay Péter neve fémjelezte MMM színeiben induló volt fideszes alpolgármester a tavaly októberi helyhatósági választás előtt kipostázta a dolgozatát 14 500 gyulai lakcímre.

Galbács Mihály visszanéz

Galbács Mihály visszanéz

Fotó: A szerző felvétele

Listán azért bejutott

Galbács erőfeszítéseit végül nem kísérte túl nagy siker: október 13-án simán vesztett a Fidesz polgármesterjelöltjével, a gyulai önkormányzatot két ciklus óta vezető Görgényi Ernővel szemben. Ám a helyi fideszesek nagy bánatára listán bejutott a békési fürdőváros képviselő-testületébe.

A három magánvádló, Görgényi Ernő polgármester, valamint két gyulai vállalkozó, Piskolty Tibor és Csizmadia Imre feljelentésében úgy fogalmaz, hogy a Fidesz vezetőinek és a gyulaiaknak elküldött „dolgozat” több „bűncselekményt megvalósító, becsület csorbítására alkalmas valótlan tényt tartalmaz”. Azaz szerintük Galbács rágalmaz.

Még kéz a kézben: hátul Galbács, előtte homályosan Görgényi

Még kéz a kézben: hátul Galbács, előtte homályosan Görgényi

Fotó: 2014-es Fidesz-plakát

97 százalékos arány

A civilben könyvelőként dolgozó Galbács Mihály 2010 és 2014 között a gazdasági ügyekért felelős fideszes alpolgármester volt Gyulán, majd 2014 és 2019 között a Fidesz színeiben tanácsnokként és a gazdasági bizottság elnökeként ténykedett. A 23 oldalas összefoglalójában nagy részletességgel mutatta be, hogy meglátása szerint 2010 után – azaz miután a Fidesz több mint kétharmados többséggel hatalomra került Gyulán –, miként vagyonosodtak bizonyos körök, befolyásos vállalkozók. Közülük a most perre menő Piskolty Tibort és Csizmadia Imrét emelte ki.

A cégadatokkal, táblázatokkal és kimutatásokkal tűzdelt anyagában Galbács többek között azt mutatta ki, hogy 2014 eleje és 2019 közepe közötti öt és fél évben a gyulai önkormányzat által kiírt 49 közbeszerzési pályázat bekerülési értékének összesen 78 százalékát Piskolty Tibor cégei nyerték. (Piskolty szerint teljesen szabályos közbeszerzési eljárások eredményeként.) Volt olyan év, amikor a győzelmi aránya 97 százalékos volt.

„A közbeszerzés le van szabályozva”

Piskolty Tibor cége, a Futizo Kft. 2010 után hihetetlen felfutásáról cikkszerzőnk még 2016-ban írt cikket az Átlátszón. Ebből – egyebek mellett – kiderül, hogy 2010 és 2014 között közel tizenhatszorosára nőtt az árbevétele a gyulai Futizo Kft.-nek. Majdnem minden közbeszerzést megnyertek, amin elindultak – Gyulán legalábbis. Emellett Gyulán és környékén a trafikkoncesszió nagy nyertese éppen Piskolty és Csizmadia lett, akik nem mellesleg gyerekkori barátok is.

A magánvádlók Galbács „dolgozatának” több részét támadják. Így azt, amikor azt részletezi a volt fideszes gazdasági alpolgármester, hogy szerinte a helyi közbeszerzési eljárások Piskolyék által „le vannak szabályozva.” Azaz a vállalkozó jól képzett csapatával beárazza az elnyert pályázatot, lényegében megmondja – állítja Galbács –, mennyiért kell kiírni a tendert, a polgármesterrel megbeszélik, kit kell meghívni a pályázatra. S már a meghíváskor eldől, ki fogja nyerni a pályázatot.

Piskolty feljelentésében kifogásolja azt is, hogy Galbács állítása szerint cégei árbevétel arányos nyereséghányada 16 százalék, amit „elég magasnak” nevez. De szólt arról is Galbács, hogy a gyulai fideszes polgármestert a háta mögött 10 százalékosnak hívják, arra utalva, hogy ennyi lenne a tarifája. Ezt kifogásolja és rágalmazásnak tartja Görgényi Ernő.

Piskolty Tibor (középen) Görgényi (jobbra) Kovács József parlamenti képviselő (balra)

Piskolty Tibor (középen) Görgényi (jobbra) Kovács József parlamenti képviselő (balra)

Fotó: Görgényi Ernő/Facebook.com

Nem közeledtek az álláspontok

Görgényi, Piskolty és Csizmadia feljelentésében úgy fogalmaz, hogy „a bírói gyakorlat szerint a közszereplőkkel kapcsolatosan a megengedett véleménynyilvánítás köre tágabb, mint más személyeknél, azonban ez nem jelenti azt, hogy a közéleti szereplőknek azt is el kell tűrniük, hogy személyükkel kapcsolatos olyan tényközlések hangozzanak el, amelyek nyíltan azt sejtetik, hogy közhatalmi helyzetükkel visszaélnek.” Ugyanakkor Piskolty és Csizmadia magukat következetesen nem közszereplőként határozzák meg.

A Békéscsabai Járásbíróságon kedden személyes meghallgatással megkezdődött büntetőperben nem közeledtek az álláspontok. Mindkét fél fenntartotta a véleményét. A magánvádlók továbbra is úgy látják, hogy rágalmazás történt, míg Galbács Mihály és jogi képviselője, Bárándy Gergely szerint szó sincs erről, a volt alpolgármester szerintük csak a tényeket rögzítette.

Mindkét fél több bizonyítási indítvánnyal élt az ülésen, amelyekről a bíróság kedden még nem hozott döntést. A büntetőper érdemi része hamarosan folytatódik.

(Címlapfotónk: Görgényi Ernő, Gyula polgármestere (középen) átveszi a Befogadó Magyar Település díjat a parlamentben 2019-ben. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Figyelmébe ajánljuk