L. Simon egy méregdrága fantomuszoda csöppet sem önzetlen pártfogója lett

  • Zsidai Péter
  • 2020.02.10 12:02

Kis-Magyarország

Miután L. Simon László védelmébe vette az engedély nélkül épült velencei uszodát, a projektcég fellebbezett a kormányhivatal kivitelezést leállító határozata ellen.

A Velencei-tó térségében több vállalkozásban érdekelt L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő havonta 373 ezer forintért bérli a feladatai ellátásához szükséges képviselői irodát. Ez a bérlet két szempontból érdemel figyelmet.

Egyrészt az összeg miatt, ami az igencsak magas irodabérletek közé tartozik a parlamenti képviselők körében.

Másrészt a bérbeadója miatt: a Kenyeresház Vagyonkezelő Kft.-ről van szó, amellyel 2018. decemberben kötötték a határozatlan idejű szerződést L. Simon irodájának bérlésére.

Védelmébe vette

L. Simon odafigyel üzleti partnereire: decemberben közleményt adott ki a bérbeadó, a Kenyeresház Kft., illetve annak tulaja, az Eventhotels Zrt. Velencén elkezdett beruházása védelmében. A sajtóban tavaly elég sokat pörgött a velencei uszoda ügye, amelynek építését az októberben megválasztott független polgármester, Gerhard Ákos leállíttatta.

Tessely Zoltán képviselő, L. Simon, Kásler Miklós és a volt polgármester, Koszti András leteszi az alapkövet tavaly októberben

Tessely Zoltán képviselő, L. Simon, Kásler Miklós és a volt polgármester, Koszti András leteszi az alapkövet tavaly októberben

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pontosabban nem ő, hanem a Fejér megyei kormányhivatal illetékes osztálya, miután bizonyítottnak látta, hogy jogszerűtlenül kezdték az építkezést. A 4,9 milliárdba kerülő projektet a Velence Plus Kft. viszi, amely az önkormányzat, a helyi vízilabda klub és a Kenyeresház Kft. közös vállalkozása.

Kenyeres pajtásak

A Kenyeresházhoz nem csak a bérelt irodán keresztül kötődik a fideszes politikus. Családjának korábbi vállalkozása közvetett üzleti kapcsolatba került a Kenyeresházzal tavaly februárban, amikor annak tulajdonosa, az Eventhotels Zrt. egyik érdekeltségébe vásárolták be magukat.

Ez a Vörösmarty-pince Kft. nevű cég, amelynek jelenleg az Eventhotels mellett a Velencei-tavi Ingatlanfejlesztő Kft. a fő tulajdonosa. Ennek pedig a Ráció Kiadói Kft. az egyik tulajdonosa, amiben L. Simon szerkesztőként is dolgozott, a politikus telefonszámát hívva a Ráció Kft.-t írja ki a telefon kijelzője jelenleg is. A Velencei-tavi Ingatlanfejlesztő Kft.-ben a Ráció mellett feltűnik a Velence-tavi Kistérségi Alapítvány is, amelyet L. Simon alapított 2006-ban alapított.

(A politikus és a Kenyeresház tulajdonosai közti kapcsolatokat lásd a lenti kapcsolati hálót ábrázoló képen.)

Amikor a hatóság helyszíni szemlét tartott 2019. november 27-én, a Velence Plus Kft. ügyvezetője, László Csaba az előző fideszes polgármester, Koszti András által szignált, július 4-i dátumú iratot mutatott be területhasználati engedélyként. Ez azonban a hitelességét próbáját nem állta ki: nem látták el az önkormányzati hivatal bélyegzőjével, fejlécével, iktatószámával, és nem tartalmazta azt a lényeges adatot, hogy a képviselő-testület mely határozatával hatalmazta fel a polgármestert a tulajdonosi hozzájárulás kiadására.

L. Simon és a Kenyerház közti szövevényes kapcsolati háló

L. Simon és a Kenyeresház közti szövevényes kapcsolati háló

 

 

A Velence Plus Kft. ügyvezetője a cég honlapján egy 2015-ös és egy 2017-es képviselő testületi döntésre hivatkozott. Mindkettőt megnéztük. A képviselő-testület az elsőben feltételesen adta meg a tulajdonosi hozzájárulást az építéshez a TAO-felhasználási pályázat hiánypótlása részeként, a másodikban a pályázat módosításához.

László Csaba nem reagált kérdéseinkre, így arra sem, hogy az általa hivatkozott két határozat alapján miért nem készült jogszerű tulajdonosi hozzájárulás. Gerhard Ákos polgármester szintén nem kívánt nyilatkozni, az önkormányzat az ügyben kibocsátott közleményeit, és a képviselő-testület vonatkozó döntéseit ajánlotta figyelmünkbe.

Se pénz, se engedély

Végül a kormányhivatal a 2019. december 16-i végzésével a Velencei Városi Uszoda építését leállította. L. Simon ezt követően az MTI-hez küldött közleményében azt fejtegette: nem ért egyet a polgármester lépésével, az uszoda építését közérdeknek nevezte, mondván a Velencei-tó környékén nincs olyan egész évben használható fedett uszoda, ahova a környéken élő több tízezer ember beírathatná gyerekeit úszótanfolyamra, és ahol az ott élők sportolhatnak.

Ezt annyiban érdemes korrigálni, hogy az uszodatelek közvetlen szomszédjában, az Eventhotles Zrt. által üzemeltetett Hotel Velence Resort and Spa termálvizes wellnesshotelben van lehetőség közösségi úszásra és úszásoktatásra. L. Simon azt is elfelejtette közölni, hogy irodabérlése, a Velencei-tavi ingatlanfejlesztő Kft. és a Fejér Gin Vagyonkezelő Kft. révén többszörös kapcsolatban van a Kenyeresház Kft.-vel, illetve a wellnesshotelt működtető Eventhotels Zrt.-vel is, amelynek elemi érdeke az uszodaépítés. Annál is inkább, mert az Eventhotels VRS Part Hotel Kft-je a leendő uszoda egyik kivitelezője, mi több, kijelölt üzemeltetője.

L. Simon már öt éve kitartóan küzd az uszodáért. Ám a beruházással nemcsak jogi problémák akadtak, de a forrásokkal is gond van. Évekkel ezelőtt, amikor a képviselőtestület zöld utat adott az építéshez még 1,8 milliárd forintra árazták be a projektet. A beérkezett kivitelezői ajánlatokon azonban a ceruza vastagon fogott: 2019. júliusban a fideszes polgármester előterjesztésére az Eventhotelshez tartozó VRS Part Kft. és az Épületgenerál Konstrukt Kft. 4,9 milliárdos ajánlatát fogadta el az önkormányzat, amiből csak 1,4 milliárd forint állt rendelkezésre.

Koszti András tavaly júliusban még azzal az ígérettel hárította a fedezet nélküli beruházásra vonatozó kérdéséket, hogy a kormány át fogja vállalni az önkormányzatra háruló önrészt. A kivitelező konzorciummal a forráshiány ellenére szerződést kötöttek, kiegészítve azzal, hogy csak addig folytatja az építkezést amíg a takaró ér, vagyis ameddig van rá pénz. Egyébként a választások előtt még úgy tűnt, hogy a kormány akár adhat is pénzt, hiszen az Emmi kiemelt figyelemmel kísérte az építkezést: az alapkövet három nappal a tavalyi önkormányzati választás előtt maga a miniszter, Kásler Miklós tette le a térség fideszes önkormányzati képviselőjével, az akkor még fideszes polgármesterrel és L. Simonnal karöltve.

Egyébként a konzorcium másik tagja, az Épületgenerál meglehetősen friss szereplője a hazai építőiparnak. 2017-ben alakult, a kivitelezői szerződés megkötéséig egy ferencvárosi bérház földszinti lakásában székelt, 5 főt foglalkoztatva. Tulajdonosa az Ózd melletti Csokvaományban lakik, eddigi egyetlen vállalkozását, egy betéti társaságot 2009-ben számolták fel. A 24.hu korábban arról írt, hogy a konzorcium fő tagja, a VRS Part annak a Csaptó Tamásnak a családi érdekeltsége, aki korábban Demján Sándor bizalmi embere volt, s akinek számos befektetése van a tó partján.

Információink szerint a beruházó Velence Plus Kft. kedvét nem szegte a kormányhivatal tiltó határozata. Megfellebbezte a döntést. Sőt, úgy tudjuk, fedezet és engedély híján is egyre nagyobb léptékben gondolkodik: kezdeményezte a hatóságnál az uszoda méreteinek bővítését.

Kerestük telefonon L. Simon Lászlót, aki azt mondta, levélben válaszol majd kérdéseinkre. Kérdéseinket már jó ideje megkapta, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?