Medgyesegyháza

Tarol a fideszes képviselő anyósa

Kis-Magyarország

Megnyíltak az ajtók a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és fideszes országgyűlési képviselő, Erdős Norbert anyósa előtt. Az Újkígyóson háziorvosként praktizáló rokon sorra kapja pályázat nélkül a foglalkoztatás-egészségügyi megbízásokat. Most éppen Medgyesegyházán lett 350 ember üzemorvosa.

Még decemberben írtuk meg, hogy a viharsarki kormányhivatalt 2011. január elsejével elfoglaló fideszes politikus, Erdős Norbert első intézkedéseinek egyike volt, hogy – pályázat nélkül – megbízta anyósát a kormányhivatal üzemorvosi feladataival. A doktornő nemrégiben újabb feladatot kapott.


Pályázat nélkül
A dinnyéjéről messze földön híres Békés megyei kisváros, Medgyesegyháza januári testületi ülésén foglalkoztatás-egészségügyi szerződés került előterjesztésként a képviselők elé. „A Start munkaprogram közfoglalkoztatottjainak és az önkormányzat közfoglalkoztatottjainak vizsgálatát a munkaügyi központ kirendeltségével kötött háromoldalú megállapodás alapján a Kígyós-Med Bt. (Majorosné dr. Hunya Sarolta) látja el. A doktornő vállalja a 127 fő önkormányzati alkalmazott foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatát (is  – a szerk).” Hogy miért Erdős anyósára esett a választás, az sem az előterjesztésből, sem a hozzá tartozó határozati javaslatból nem derül ki. Egy biztos: pályázat nem volt.

 

Erdős Norbert


Erdős Norbert

Fotó: MTI

Kényelmetlen a dolgozóknak
Az előterjesztés rögzíti, hogy a 127 önkormányzati dolgozóknak évente 4 ezer forint a szolgáltatás bruttó díja. Ezt a bő félmillió forintot az önkormányzat fizeti, mint ahogy a közfoglalkoztatottak után fejenként járó 1900 forintot is. Ez utóbbiak 206-an vannak (200-an dolgoznak a Start munkaprogramban,  az önkormányzat közfoglalkoztatási programja pedig 6 embert érint). Ez összesen évi majd’ 900 ezer forintos bevételt jelent a Békés megyei kormánymegbízott anyósának.  
Az is szerepel a dokumentumban, hogy több dolgozót érintő vizsgálat esetén a doktornő eljön Medgyesegyházára, máskor viszont nem. Az érintetteknek tehát egyedi vizsgálat esetén Medgyesegyházáról Újkígyósra kell menniük: ez az út csak Békéscsabáig vonattal 30 kilométer, majd onnan autóbusszal – gyakorlatilag visszafelé – Újkígyósra még 14 kilométer, hisz oda nem megy vonat. A másik lehetőség se sokkal jobb: Csanádapáca felé busszal, ám így is át kell szállni. Azaz tömegközlekedési eszközzel eljutni Medgyesegyházáról Újkígyósra, részt venni a vizsgálaton, majd visszautazni, az átszállásokkal, várakozásokkal akár egy egész napot is igénybe vehet, hogy a költségekről már ne is beszéljünk.

 

Ez az egyik bökkenő, túl azon, hogy a régi üzemorvossal kapcsolatban erősen torzít az önkormányzati előterjesztés. Ugyanis a képviselők elé került anyagban az áll, hogy az addig 36 önkormányzati dolgozó üzemorvosi ellátását végző mezőkovácsházi dr. Fodor József „írásban úgy nyilatkozott, hogy a testület döntése alapján közös megegyezéssel hajlandó megszüntetni a jogviszonyt 2012. január 31-gyel”. A narancs.hu úgy tudja, hogy a közös megegyezés csak jogi értelemben az, Fodor - hogy elkerülje a perlekedést - aláírta, noha benne nem merült fel a távozás gondolata.

Ellentmondások a kommunikációban
Az önkormányzati közfoglalkoztatottak üzemorvosáról maga a kisváros vezetése dönt, a 200 Start munkaprogramosra vonatkozóan dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyzőtől a következő információt kaptuk: „A Start munkaprogrammal kapcsolatban nem tudom, ki és milyen megfontolások alapján választotta ki a Kígyós-Med Bt.-t, s ha jól tudom, a pályázat finanszírozza a felmerült költségeket.” A jegyzőtől megtudtuk még, hogy a korábbi üzemorvos kevesebb alkalmazottra nézve fajlagosan drágább volt, pályázatot pedig azért nem hirdettek, mert inkább megtakarították a hirdetési költségeket.

Milyen szempontok alapján?

A Békés Megyei Kormányhivatal egyik nemrégiben kiadott közleménye szerint 2012-ben a Start munkaprogram viharsarki résztvevőinek száma 18 ezer lesz. Ez több mint 32 millió forintos üzemorvosi költséget jelent. Kérdés, hogy milyen szempontok szerint és hány foglalkoztatás-egészségügyi orvos között oszlik meg a pénz. Erre vonatkozó kérdésünkre a megyei munkaügyi központtól egyelőre nem kaptunk választ.


Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója kérdésünkre írásban úgy reagált: „Nem a munkaügyi központtól nyerte el a megbízatást a Kígyós-Med Bt., tekintettel arra, hogy a foglalkoztatás-egészségügyi szolgáltató kiválasztása és a vele való kapcsolattartás nem a munkaügyi központ, hanem az önkormányzat feladata.” Mindez azonban kétségessé teszi a medgyesegyházi előterjesztést, amely az egész ügymenetet – mint azt idéztük – a munkaügyi központtal és a háziorvossal karöltve tető alá hozott háromoldalú megállapodásnak írta le.
Az ügyben megkerestük Majorosné dr. Hunya Saroltát, akitől azt kérdeztük, hogy 2011 januárja, azaz veje kormánymegbízotti színre lépése óta hogyan változott a foglalkoztatás-egészségügyi megbízottainak száma. Kérdésünkre egyelőre nem válaszolt.

Kölcsönös segítség?

Mivel nem tudjuk bizonyítani, vajon Erdős Norbert anyósának előmenetele összefüggésben van-e azzal, hogy a helyiek egybehangzó állítása szerint a medgyesegyházi polgármester, Ruck Márton élettársa nemrégiben épp a Békés Megyei Kormányhivatal egyik szakigazgatási szervénél kapott állást, úgy ezt az egybeesést egyelőre csupán merő véletlenként kell értékelnünk.

(Ha környezetében Ön is hallott ilyen, vagy ehhez hasonló esetről, kérjük, írja meg a kismagyarorszag@narancs.hu-ra.)

Figyelmébe ajánljuk