Tomor

Fémdoboz az uzsorások ellen

  • Orosz Andrea
  • 2012. április 19.

Kis-Magyarország

Közel egy tucatnyi helybeli jön össze hónapról-hónapra a Borsod megyei faluban, és 500–1000 forintot tesz egy fémdobozba. Ahogy gyűlik a pénz, már kölcsön is kérhetnek, ha épp megszorulnak. Tomoron így védekeznek a környéket sújtó uzsorahálózat ellen.

Sajátos módszerrel tartja távol az uzsorásokat az Edelénytől jó tíz kilométerre fekvő borsodi Tomor lakossága: a 280 lelkes falu spanyol minta alapján működő önsegítő közösséget hozott létre, amely a tagok rendszeres havi befizetése ellenében jutányos kamatáron (1-2 százalékért) hitelez. Tomor tipikusan hátrányos helyzetű település: a felnőtt lakosság nagy része munkanélküli, és szociális segélyekből, illetve a közmunkából él. Azaz banki kölcsönre esélytelenek, így nagy eséllyel kerülhetnének az uzsorások markába, csakhogy a helyi CAF-csoport épp ezt akadályozza meg.

Késés esetén büntetés

A CAF – Comunidades Autofinanciadas – spanyol mintát követ, és ma már tucatnyi helyen működik Magyarországon, főként Borsod, Baranya és Tolna hátrányos helyzetű településein. Lényege, hogy a nehéz körülmények között élő családok megtakarítási csoportokat hoznak létre, ahol mindenki betesz az alapba havi 500–1000 forintot, így a lassacskán szaporodó összegből szükség esetén kölcsönt kaphatnak a tagok, mindenki a saját befizetése arányában.

A közösség szigorú szabályok szerint működik: a pénzt fémdobozban tartják, ezt egy ember őrzi, egy másik a kulcsot. A gyűléseken mindenkinek meg kell jelennie, és időben kell fizetnie, mert a késést vagy a hiányzást 100–500 forintos büntetéssel sújtják. A kölcsön után kamatot is kell fizetni, általában havi 1-2 százalékot, azaz 1000 forint után 10-20 forinttal többet kell visszatenni. A kamatokkal és az esetleges büntetésekkel lassanként fial a tagok befizetése, év végén pedig elosztják a hozamot, így a rendszer nemcsak segít a hirtelen fellépő filléres, ám adott esetben igencsak égető anyagi gondokon, de némi megtakarításhoz is segíti a családokat. Több településen a csoportfoglalkozások napját a családi pótlék kifizetéséhez igazítják, hiszen ekkor még biztosan akad otthon 500–1000 megtakarítható forint.

Folyik az adminisztráció


Folyik az adminisztráció

Fotó: A szerző felvétele

 

Munka nincs, a pénz elfogy

Siroki Kálmánné az elsők között csatlakozott a tomori csoporthoz, és már az első hónapban kölcsönt is kért az alapból. Akkor 2000 forintot vett ki: tejre, kenyérre költötte. Sirokiék öten laknak együtt, rajtuk kívül lányuk és a családja él a házban. Munkája egyik felnőttnek sincs, pedig sok mindenhez értenek, a férj például évtizedekig a helyi téeszben dolgozott, de annak felbomlása után már nem talált munkát, hiába szerzett utóbb fűrészgép-kezelői képesítést. Éva a helyi varrodában dolgozott sokáig, ám az is bezárt. Azóta maradt a közmunka, vagy a napszám 500 forintos órabérért. Így szinte minden hónapban idő előtt elfogy a gyesből, közmunkási fizetésből, családi pótlékból származó kis bevétel Sirokiéknál, ahogy egyébként a tomori családok nagy részénél.

Ha hirtelen gyógyszert kell venni, vagy be kell menni a városba, és buszjegyre kell a pénz – az már szinte megoldhatatlan probléma. Nem véletlen, hogy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett éppen Borsodban fedték fel az utóbbi hónapokban a legtöbb uzsora-bűncselekményt. Tavaly november óta, amikor is szigorítottak az uzsora megítélésén és büntetési tételén is, országosan 130 ilyen ügyben folytattak nyomozást, pillanatnyilag 164 további vizsgálat folyik ezzel a gyanúval. Sokatmondó tény azonban, hogy a lezárt 130 ügynek csak elenyésző része, 30 eset érte meg a vádemelést, mivel az érintett adósok gyakran visszavonják vallomásukat félelemből, vagy egyszerűen azért, mert úgy gondolják, a jövőben is szükségük lesz a kölcsönre. (Egy alföldi uzsoraper sajátosságairól szóló riportunkat lásd itt.)

Uzsorások a környéken

Bár a közeli községekben, Kázsmárkon, Sajókazán, Sajóhídvégen napvilágra kerültek ilyen esetek, Tomoron még senki nem látott uzsorást. Azt azonban, hogy a CAF-os alapból minimális kamattal kaphatnak kölcsönt, nagy segítségnek tartják a helyiek. (Az első hónapokban, amikor még csak néhány ezer forint volt a dobozban, nem is jutott mindenkinek kölcsön, akkora volt az igény.) Ottjártunkkor az épp aktuális CAF-gyűlésen pedig előremutató gondolat is megfogalmazódik: Béres Tibor, aki az Autonómia Alapítvány munkatársaként több CAF-csoport megszületésénél bábáskodott, éppen arra próbálja ráébreszteni az asszonyokat, hogy szerencsésebb, ha a dobozban gyűlő megtakarításból valamilyen beruházást finanszíroznak. Például tavasszal vetőmagra, palántára, ősszel pedig a beiskolázás költségére fordíthatnák az összeget.

A gyűlés


A gyűlés

Fotó: A szerző felvétele

Az alapítvány szerepe a projektben egyszerre csekély és felbecsülhetetlen: egyrészt kimerül abban, hogy megismerteti a tagokat a rendszerrel, megmutatja, hogyan kell az összegeket könyvelni, másrészt viszont tanácsokkal segít egyfajta pénzügyi tudatosságot kialakítani a mélyszegénységben élőknek. Béres Tibor azt meséli, milyen fontos szerepe van a projektben a helyi csoportvezetőknek, akik tudják, kit hívhatnak a csoportba, kiben bízhatnak meg, és ki az, akinek igazán szüksége van segítségre. Néhány hónap elteltével pedig az 500–1000 forintos befizetésekből összeálló 100 ezres tőke már komoly biztonságérzetet adhat a „banktulajdonosoknak”. A CAF-csoport tagjai átlátják, hogy ha nem fizetik vissza a kölcsönt, azzal csak magukat károsítják meg.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?