Tétényi Éva, Esztergom polgármestere

„Nálunk megvalósult egyfajta összefogás”

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2012. ápr. 16., 18:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Esztergomot továbbra is politikai patthelyzet jellemzi: a polgármester folyamatosan a képviselő-testület feloszlatását szeretné elérni, ráadásul attól a kormánytól kénytelen ezt kérni, amely felfüggesztette a város e havi támogatását. Interjú Tétényi Évával.

narancs.hu: A Belügyminisztérium felfüggesztette Esztergom áprilisi normatív támogatását, mert a polgármester nem teljesítette a szükséges adatszolgáltatásokat. Leáll a város?

Tétényi Éva: A hivatal azért nem adta meg a szükséges összesítéseket, mert az intézmények állami átvétele után nem készültek el a pénzügyi zárások. A közel 50 millió forintos összeg elmaradása azonban nem okoz működésképtelenséget, az már sokkal inkább, hogy a kincstár a napokban 147 millió forintos inkasszót tett a város számlájára, mert az állam által átvett intézményeket a várossal finanszíroztatják. (Erről bővebben itt olvashat.) Ezzel az állam dönti romba Esztergomot.

narancs.hu: Decemberben az állam átvett 11 intézményt, köztük az iskolákat Esztergomtól. Ezzel levette a fenntartás terhét az önkormányzat válláról.


Fotó: MTI

TÉ: Az iskolák állami kézbe vételét mi is megmentésként értékeltük. Azt hittük, az állam segítő kezet nyújt, de gyorsan jött a fekete leves, az az igény, hogy az önkormányzat év végéig fizessen be az államkasszába 1,117 milliárd forintot. Ennyibe kerül egyébként az átadott 11 intézmény teljes fenntartása, és emiatt most Esztergom költségvetése 1,117 milliárd mínuszt tartalmaz. Ma kaptuk a felszólítást, hogy miután az aljegyző törvényességi aggályát fejezte ki, mert az államháztartásról szóló törvény értelmében mínuszos költségvetést nem lehet aláírni, ezt az állapotot szüntessük meg. (Azaz jelenleg Esztergomnak nincs érvényes költségvetése – a szerk.) A város azonban nem tudja ezt a hiányt kigazdálkodni.

narancs.hu: Mit tett, amikor kiderült, hogy az átvett intézmények fenntartási költségét teljes egészében Esztergomnak kell állni?

TÉ: Levelet írtam Orbán Viktornak, Tállai Andrásnak, Navracsics Tibornak, Matolcsy Györgynek és az érintett államtitkároknak is. Egy osztályvezetővel sikerült telefonon beszélnem, de ő azt mondta, a személyes találkozóhoz engedélyt kell kérnie, az engedélyt azonban nem kapta meg. A megyei intézményközpont vezetője ebben a kérdésben nem tudott dönteni, Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott pedig megígérte, hogy majd intézkedik, de a mai napig érdemi döntés nem született az ügyben. Úgy tűnik, az illetékes minisztériumok nem egyeztettek, így nem tudhatták, hogy éppen az adósságrendezés miatt jelenleg nem tudjuk átutalni az említett összeget az államnak.

narancs.hu: Miért nem fordultak segítségért parlamenti képviselőjükhöz, Meggyes Tamáshoz?

TÉ: Parlamenti titkárán, Steindl Balázson, az esztergomi pénzügyi bizottság elnökén keresztül kértem, hogy Meggyes Tamás adjon be egy ilyen jellegű előterjesztést, sőt a képviselő-testületnek is jeleztem, éljünk a közvetlen felterjesztés lehetőségével a minisztérium felé. Egyikből se lett semmi. A bizottsági elnöktől mindig ugyanazt a választ kaptam: „Majd, polgármester asszony, ne idegeskedjen.” Minden megoldandó ügy így húzódik másfél éve.

narancs.hu: Ez lenne a büntetés, amiért megválasztása után mindjárt adósságrendezési eljárást, a helyi Fidesz-frakció szóhasználatával „csődeljárást indított Esztergom ellen”?

TÉ: Összesen 25 milliárdos adóssággal és sok száz milliós számlatartozással vettem át a városvezetést. Megoldást kerestem, amely nem kényszeríti 25 év adósságba a várost. Ennek egyetlen útja az adósságrendezés: le kell ülni a hitelezőkkel, és megegyezni, mi az, amit teljesíteni tudunk, és mi az, amit nem. Én a bankokkal és a beszállító hitelezőkkel mintegy 50 százalékos elengedést akartam elérni, de a Fidesz-többség teljes mértékű rendezést fogadott el (bizonyítandó, hogy nem volt szükség adósságrendezésre – a szerk.), a kamatokat a bankok negyedévente levehetik a számlánkról.

narancs.hu: Az adósságrendezés alapját képező tervet pedig tavaly nyáron megsemmisítette az Alkotmánybíróság.

TÉ: Egész működésünk törvényessége megalapozatlan. Tavaly áprilisban, a távollétemben, valamint az ellenzéki képviselők nélkül megtartott ülésen elfogadott reorganizációs tervet valóban megsemmisítette az Alkotmánybíróság, ennek ellenére azóta is ez alapján fizetjük a tartozásainkat. Így most már alig van pénz a számlán.

narancs.hu: Ön rendre megvétózza a fideszes testületi többség előterjesztéseit. Ez törvényes?

TÉ: Az önkormányzati törvény kimondja, hogy amennyiben a testület döntése súlyosan érinti az önkormányzat gazdasági helyzetét, egyszer a polgármester vétót jelenthet be, amit 15 napon belül köteles újratárgyalni a testület. Megvétóztam például a parkolási rendeletünket is, mivel a jogszabály szerint 2010 nyarától minden felszíni parkolásból származó bevétel az önkormányzatot illeti meg, márpedig az esztergomi önkormányzathoz jelenleg egy fillér sem folyik be parkolásból. A parkolási díjat az önkormányzati holding, a Strigonium Zrt. szedi, és Esztergom költségvetésébe egyetlen forintot se fizet be. Ez durva dolog, de a holding munkájába nem enged számomra betekintést az ügyvezető. Ő egyébként megtiltotta az önkormányzati cégek vezetőinek azt is, hogy velem közvetlenül tárgyaljanak.

narancs.hu: Előbb-utóbb azonban mindig kénytelen aláírni, amit a többség megszavaz.

TÉ: Ez az én dilemmám: lehet-e törvénytelenségre kényszeríteni a törvény erejével egy polgármestert? Ha nem írok alá, az polgári engedetlenség, ami egy erőszakmentes, ámde törvényellenes cselekedet. Tarthatatlan azonban az, hogy amennyiben ma egy testület meghoz egy nyilvánvalóan törvénysértő rendeletet, én köteles vagyok aláírni, és az a rendelet mindaddig végrehajtható, amíg valaki meg nem semmisíti. Az önkormányzat 2004 óta alkotmányellenesen szedi a szemétdíjat, mégsem történt ezzel kapcsolatban semmi. Amikor Esztergom szóba kerül, valahogy mindenki hátralép – pedig ezek nem politikai, hanem szakmai kérdések.

 


Fotó: MTI


narancs.hu: Erre lett volna jó a helyi népszavazás. Ha március 25-én a szavazók fele elment volna, és igennel szavaz, most megváltoztathatnák a szemétrendeletet, a parkolási díj beszedését, illetve egyéb, évek óta húzódó problémás ügyeket. A 11 kérdésről tartott népszavazás azonban az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett.

TÉ: Ilyenkor a választók aktivitása alacsony, de az a nyolcezer ember, aki két éve a változásra szavazott, bármi is történt, kitartott emellett, és azt mondta most is: nincsen megelégedve a fideszes többségű testület munkájával.

narancs.hu: A népszavazás hét és fél millió forintjába került a városnak. Ez újabb támadási felület az ellenfeleinek.

TÉ: Az előző időszakban ennyit kapott egy debreceni fuvarozó cég az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának megírásáért. Továbbá a városi intézmények tisztítószer-beszerzését optimalizáló tanulmány is nyolcmillióba került, és akkor még nem is beszéltem a Giró-Szász András vezette Strategopolis összes közvélemény-kutatásáról, amelyért több tíz millió forintot fizettek. A Fidesz-frakció most olcsón megtudhatta, milyen a támogatottsága a városban.

narancs.hu: Húsz hónapja nincs takarítás, nem javítják az utakat, időnként nincs közvilágítás, közétkeztetés, most éppen számlatartozás miatt bezárták a mélygarázst. Nem fél, hogy lemorzsolódnak a hívei az állandó huzavonában?

TÉ: Aki foglalkozik a helyi közügyekkel, az tudja, hogy tisztességesen dolgozunk. Aki kevésbé érdeklődő, az nagy valószínűséggel azt mondja, hogy amióta a Tétényi van, szemetes a város, és semmi nem épül. Erre én azt mondom, tessék új választást kiírni, de a fideszesekben nincs erre hajlandóság. (Tétényi Éva hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárását kérte, hogy a parlament tűzze napirendjére az esztergomi képviselő-testület feloszlatását – a szerk.)

narancs.hu: A kormányhivatal felszólította önt, hogy február végéig válasszon alpolgármestert, mert ilyen tisztséget senki sem visel jelenleg. Hol tart most az ügy?

TÉ: Azért sürgős az alpolgármester személye, mert amennyiben akad, aki helyettesítsen engem, akkor bármikor felfüggeszthetnek a hivatalomból, hiszen ellenem már több törvénysértést megszavaztak. A választások után a Fidesz-frakció megmondta, hogy hat hónapig nem hajlandók alpolgármestert adni, így megkérdőjelezem a szándékukat, mennyiben akarják a munkámat segíteni, vagy csak meggátolni kívánják azt. Köztünk érdemi együttműködés nincs, nem egyeztetnek velem sem költségvetési, sem működési döntésekben. (Korábbi cikkünket erről lásd itt.)

narancs.hu: A Fidesz döntése alapján mennie kellett az ön közvetlen munkatársainak is. Hogyan tudja ellátni egy harmincezres város polgármesteri teendőit segítők nélkül?

TÉ: Hát, ez kész csoda! Itt nincs reprezentációs költség, nincs üzemanyagköltség, nincs autó, nincs munkatárs, nincs alpolgármester. A felajánlásokból és a saját költségtérítésemből fizetem, amit tudok.

narancs.hu: Miért csinálja?

TÉ: Nem adhatom fel, mert a választásokon a szavazók 65 százaléka bizalmat szavazott nekem.

narancs.hu: Személyét, kitartását, elképzeléseit a médián keresztül egy ország megismerhette. Sokan új miniszterelnököt üdvözölnének önben. Gondolt rá, hogy megméretteti magát az országos politikában?

TÉ: Majdnem minden párttól megkerestek, hiszen hiteles arcok kellenek. Én a független szakmaiságban látom a kivezető utat. Egy gazdasági válsághelyzetben a diktatórikus vezetés vagy egy nagykoalíció hozhat eredményt. Én a nagykoalíció híve vagyok, annak a stratégiának, hogy az ügyek mentén különféle csoportok, civilek, pártok alakítsanak ki véleményt, és politizáljanak. Egy paradigmaváltás kellős közepén vagyunk. Az emberek egyre inkább óhajtják, hogy a közjó és a közügy legyen megint tiszta. Érzik, hogy a jelenlegi pártrendszer nem biztos, hogy mindenben azt az eredményt hozta, amire számítottak, ugyanakkor jelenleg mindenki csak pártokban tud gondolkodni. Az is látszik, hogy számos új szövetség alakul, de ennek a harmadik erőnek a létrejöttéhez sok idő és hiteles emberek kellenek.

narancs.hu: Ez igent vagy nemet jelent?

Mai programok
TÉ: A népszavazás is megmutatta, hogy nálunk megvalósult egyfajta összefogás. A mi példánkat pedig, ha kell, az országos színtérre is kiviszem, azaz amennyiben ez megoldást jelenthet, a későbbiekben egyfajta mediátorszerepet is vállalok. Jelenleg azonban Esztergom polgármestere vagyok, és remélem, leszek is még két évig. Nekem most ez a város fontos, az pedig, hogy mellette országos kitekintéseket tehetek, csak hasznára válhat az itteni közösségnek.

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2012. ápr. 16., 18:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...