Többen hajléktalanszállókra kerültek a bezárt dobai pszichiátriai intézetből

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. december 12.

Kis-Magyarország

Az Emmi államtitkára, Rétvári Bence szerint minden rendben az egy hónapja véglegesen bezárt dobai pszichiátriai intézet volt ápoltjaival: „ahogyan eddig is, úgy ezután is hozzáfér minden beteg a számára szükséges egészségügyi ellátáshoz”.

Írásbeli kérdést intézett a Narancs.hu-n november 17-én megjelent cikkünk nyomán Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház Dobán működő rehabilitációs és szocioterápiás telephelyéről Rétvári Bencéhez, a humántárca parlamenti államtitkárához. Mint cikkünkben megírtuk, az intézetet október 31-ével teljesen kiürítették, noha Rétvári Bence az erre vonatkozó szándékot ez év január elején, szintén Gurmai Zita kérdésére még cáfolta. Lapunk a dobai intézetet fenntartó veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójától, Lippai Norberttől és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatójától, Gondos Miklóstól szeretett volna részletesebb információkhoz jutni. (Az ÁEEK feladatait november 18-tól az Országos Kórházi Főigazgatóság látja el.) Azt szerettük volna megtudni, miért szűnt meg a Dobán a pszichiátriai osztály, mi történt az ápoltakkal és a személyzettel, illetve arra is kíváncsiak lettünk volna, mi lesz az intézetnek otthont adó, 1839-ben épült, 90 hektáros parkkal rendelkező Erdődy-kastély további sorsa. Ám választ egyik helyről sem kaptunk. 

Gurmai Zita ezúttal „Mi lesz a dobai szanatórium és betegeinek sorsa?” címmel tett fel kérdést. Azt firtatta, milyen okok vezettek a bezáráshoz, illetve hogyan oldották meg a tavaly még 200 fő ellátását biztosító intézmény betegeinek ápolását. Rétvári Bence a múlt héten kelt válaszában többek között leírta, az utóbbi 20 évben megváltoztak a pszichiátriai zavarok kezelésének lehetőségei, szakmai módszertana, egyre nagyobb teret nyer a kórházak falain kívül, az érintettek lakókörnyezetében megoldható terápia. A dobai pszichiátrián folytatott gondozói minta megfelel a korszerű európai irányoknak. Lényege, hogy a kezelés minél inkább a beteg saját "lakóhelyén", környezetében, családi-szociális közösségében folytatható. Rétvári aláhúzta, minden egyes betegnél egyénileg mérték fel az elhelyezési és rehabilitációs lehetőségeket állapotuktól függően. A dobai intézetet az Erdődy-kastély egyre romló műszaki állapota miatt zárták be. (Ehhez képest öt éve 320 millió forintot fordítottak a park felújítására.) Kitért arra is, a pszichiátriai osztály fejlesztése az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében történhet meg, de ennek részleteiről nem írt.

A parlamentben Rig Lajos jobbikos képviselő is felszólalt korábban a dobai pszichiátriai központ ügyében. A Narancs.hu kérdésére elmondta, a dobai intézet több dolgozója nem fogadta el a lakóhelyétől távolabb eső egészségügyi intézménybe történő áthelyezést, ezért felmondtak. Mindezt a dobai intézet választókerületében (ami Tapolcát, Ajkát, Sümeget foglalja magában) élő, volt alkalmazottaitól tudja - tette hozzá. Az ellátottakról azt állítja – az érintettek hozzátartozóira hivatkozva –, többeket az ajkai, tapolcai, pápai hajléktalanszállóra szállítottak, de ez természetesen nem oldja meg hosszú távon a sorsukat. Előfordult, hogy másokat az otthonukként megadott címre vittek, de ott nem lakott senki. Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy Rétvári Bence így zárta Gurmai Zitának adott válaszát: „Biztosíthatom Önt arról, hogy beteg nem marad ellátatlanul."

(Címlapképünkön a dobai Erdődy-kastély)

Figyelmébe ajánljuk