Feljelentést tett a kötegyáni férfi, akit egy Facebook-vitában a megölésével fenyegettek

Kis-Magyarország

Emberölés előkészületének bűntette, zaklatás és becsületsértés vétsége elkövetésének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen tette büntetőfeljelentést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon és a Békés Megyei Főügyészségen a kötegyáni Susánszki Imre. A férfi nemrégiben a legnagyobb közösségi portálon, a saját oldalán közzétett egy posztot és megosztott egy cikket, amelyet egy óra múlva eltávolított. Ennek ellenére durva fenyegetések érték.

„Egy, a legnagyobb közösségi portálon indult és elcsitulni látszó vita után többen fejbelövést, lefejezést és kibelezést emlegettek egy kötegyáni férfival kapcsolatban, aki történetesen az ellenzéki polgármesterjelölt támogatója volt. A vitába beszállt a község fideszes polgármestere, aki mindettől nem határolódott el, de a kulturált hangnem fontosságára utólag felhívta a figyelmet. Az érintett közben feljelentést fontolgat” – írtuk meg a Narancs.hu-ban elsőként a viharsarki történetet.

Ügyvédekkel és jogvédőkkel konzultálva Susánszki a napokban küldte el a feljelentését a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságnak és a Békés Megyei Főügyészségnek. Vélekedése szerint nem lehet szó nélkül tűrni a durva sértéseket és fenyegetéseket, s mindenképpen szükséges, hogy történteknek következménye, méghozzá büntetőjogi következménye legyen. Emberölés előkészületének bűntette, zaklatás és becsületsértés vétsége elkövetésének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést.

Két héttel ezelőtt megírtuk, hogy még november 15-én a következő bejegyzést tette közzé Susánszki Imre a Fb-oldalán: „Egy Ildikó nevű hölgy már hosszabb ideje gyűlölködő kommenteket ír a Facebookra és nem tetszik neki, ha valaki a szeretett fideszes polgármesterét bírálja, mert szerinte a faluvezetőt bírálók szégyent hoznak a településre. Ha az Ildikó nevű hölgy egy olyan embert keres, aki szégyent hoz a falura, akkor javaslom, nézzen körül a saját családjában.”

Megindult a gyűlöletáradat

A bejegyzést Magyar Nemzet egy korábbi cikkének linkelésével zárta. A történet megértéséhez tudni kell, hogy Ildikó annak a volt kötegyáni rendőrnek a lánya, aki a cikk szerint pedofil bűncselekmény vádjával áll a bíróság előtt. Susánszki bejegyzésében bűncselekmény elkövetését nem említette, nem minősítette az érintettet, nem nevezte meg és nem vonta kétségbe az ártatlanság vélelméhez fűződő jogát sem. „Nem is az én dolgom eldönteni, hogy bűnös vagy ártatlan. A posztban sem neveztem meg pontosan, hogy kiről van szó, csak annyit írt, hogy egy Ildikó nevű hölgyről” – írta.

Ezt követően csetelt Ildikó lányával, aminek nyomán egy órán belül törölte posztját. Mint a Narancs.hu-nak fogalmazott: „békesség reményében és nem azért, mert bármi vállalhatatlan írtam volna.” Ezt követően az Ildikó nevű felhasználó Facebook-oldalán, mások mellett, ilyen kommenteket kapott: „Mit foglalkoztok vele? Ő egy senki és az is volt és az is lesz (...) Hátra vinni fejbe lőni! Ennyi.” Erre a következő hozzászólás érkezett: „Jól beszélsz Le a fejét ki a belét.” Míg egy harmadik kommentelő pedig azt javasolta, „jelen helyzetben elég lenne csak hátra vinni, és leköhögni”. (A kommentek írásmódján nem változtattunk - a szerk.)

A „mosolygó fejek” ilyenkor nem humorosak

A jogi végzettséggel rendelkező polgármester, Hajdu-Szűcs Mária Kornélia (Fidesz-KDNP) a vitához szólva a szólásszabadságról írt, ekképpen: „ (…) és akkor mi is van azzal a teóriával, hogy mindenki azt ír a saját oldalán, amit szeretne? jaaaj, értem, ez megint csak rájuk vonatkozik.

„A kommenteket nem teszik humorossá a végükön szereplő mosolygó fejek. A kommentek, üzenetek gyalázkodó, fenyegető jellegén ezek semmit nem változtatnak. Mint a kommentek üzenetek érintettje, cseppet sem gondolom viccesnek a kibelezésemmel való fenyegetést. Minden fenyegetést, gyűlölködést, rágalmazást nagyon komolyan kell venni. Éppen a Narancs.hu írt arról nemrégiben, hogy Zsadányban egy nagyon hasonló eset tettlegességig, egy állampolgár megveréséig fajult” – mondta portáluknak Susánszki. Ott garázdaság miatt indult rendőrségi eljárás.

Hozzátette, hogy megdöbbenve olvasta el újra Hajdu-Szűcs Mária Kornélia kötegyáni polgármesternek a Narancs.hu-nak adott nyilatkozatát. A fideszes faluvezető a nyilatkozatában megköszönte, hogy felhívták figyelmét a posztra. Ám itt, hangsúlyozza Susánszki Imre, saját magával keveredett ellentmondásba a polgármester, hiszen ugyanebben a nyilatkozatban elismerte, hogy már korábban hozzá szólt kommentben a poszthoz. Így semmiképpen nem a sajtóból értesült róla. A posztot közzé tevő Ildikó a posztjában nagy betűkkel kiírta Susánszki teljes nevét, így a község első emberének tudnia kellett, hogy milyen témához és kinek a személye kapcsán szólt hozzá.

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia és Kovács József (Fidesz), a térség parlamenti képviselője

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia és Kovács József (Fidesz), a térség parlamenti képviselője

Fotó: Kovács József/Facebook.com

Minden törvényes eszközt igénybe vesz

„A fideszes településvezető azt állította a Magyar Narancs online felületén, ameddig ő jelen volt az oldalon, addig kulturáltan folyt a párbeszéd. Bele sem merek gondolni, hogy Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester értékrendje szerint mi minősül kulturális párbeszédnek. A posztról és a kommentekről készült fényképek alapján, amelyeket elküldtem a hatóságnak, azt tudom mondani, hogy kulturális párbeszédnek nyomát sem látom, csak vak gyűlölködés folyt. A kommentek hivatalos értékelése nyilván a hatóságok dolga, a kommentelő személyek hivatalos beazonosítása szintén a hatóság feladata” – jegyezte meg a feljelentést tevő kötegyáni férfi.

Végül Susánszki Imre azt mondta, ha Magyarország jogállam, akkor a rendőrségnek, ügyészségnek, bíróságnak minden politikai, vagy egyéb befolyásoltságtól mentesen kell működnie. Reméli, ebben az esetben így lesz. Ugyanakkor leszögezte, nem fogja hagyni magát, s ha kell, az összes létező törvényes eszközt igénybe fogja venni. Álláspontja szerint a gyűlölködő kommentek tartalma Magyarország történelmének legsötétebb korszakaira emlékeztetnek.

(Címlapfotónkon a Békés Megyei Főügyészség gyulai épülete. A felvétel forrása: szabadriport.wordpress.com.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?