Könyv

Stian Hole: Garmann nyara

  • - kg -
  • 2012. június 30.

Könyv

Régi vicc, politikailag tán nem is a legkorrektebb: a fején kívül semmilyen más testrésszel nem rendelkező kisfiú begördül a karácsonyfa alá, és csalódottan konstatálja (ez a viccben indulatszavakkal van kifejezve), hogy már megint sapkát kapott.

Sem a sapkaajándékozás, sem az egyfejűséghez hasonlatos groteszk megközelítés nem idegen a grafikai megbízásait olykor mesekönyvírásra cserélő norvég szerző képeskönyvétől. Garmann-nak ugyan nemcsak a feje, de hál' istennek minden más testrésze is a helyén van, ám valamilyen rejtély folytán, melyre talán csak a skandináv néplélek adhat magyarázatot, ő is minden évben sapkát kap ajándékba. Garmanntól azonban távol áll a csalódottság, a sapkakapás a hirtelenszőke, hatéves gyerekember számára az élet velejárója, ahogy az a három, egyre töpörödöttebb tanti is, akik minden évben sapkástul állítanak be vendégségbe. Látogatásuk rövid - csekély 40 képeskönyvoldalnyi - ideje alatt Garmann sok mindenre rácsodálkozik, ám alighanem nem többre, mint bármely más, tantimentes napon.

Stian Hole képeskönyve nem valami hihetetlen nagy kalandot örökít meg, még csak nem is egy eleje-közepe-vége történetet. Csupán egy hatéves világlátását szimulálja, azt a látást, mely még valamiképp egészként érzékeli a világot, már amennyire azt egésznek lehet érzékelni az iskolakezdés előtti, utolsó szünidei napon. Garmann világában a három tanti éppoly meseszerű lény, mint Batman, és egy pohár vízben állomásozó protézis éppoly érdekfeszítő, mint a tanti állán díszelgő hófehér szőrszál. A szerző nem átallta szinte avantgárd grafikai technikákkal életre kelteni ezt a batmanes-protézises-szőrszálas, tortáról és elmúlásról, télről és nyárról, tejfogról és iskolakezdésről szóló világot. A legnagyobb dicséret, ami Stian Hole képeiről elmondható, hogy állja a versenyt egy hatéves fantáziájával.

Fordította Vaskó Ildikó. Scolar Kiadó, 2012, 44 oldal, 2450 Ft


Figyelmébe ajánljuk