Tartalom

(2012-05-31)

Publicisztika

Hanák András

Publicisztika

A látható sapka

Válasz Koltay Andrásnak

Koltay András, a Médiatanács tagja cikkében több esetben is olyasmit ró fel a jelenkori magyar médiaszabályozást bírálóknak, ami nem állja meg a helyét.

Polyák Gábor

Publicisztika

Egyhangúlag

Válasz Koltay Andrásnak

"Gondolatainak és véleményének szabad kinyilvánítása az ember egyik legbecsesebb joga. Így tehát minden polgár szabadon nyilatkozhat szóban, írásban, nyomtatásban; de a törvényben megállapított minden esetben felelős azért, ha visszaél a szabadsággal." Az 1789-ben született Ember és Polgár Jogainak Nyilatkozata a véleményszabadság mindmáig érvényes, talán legkifejezőbb megfogalmazása.

Kapronczay Stefánia-Spronz Júlia

Publicisztika

Irul a pirula

Álvita az abortusztablettáról

Az elmúlt héten újabb abortuszvita robbant ki hazánkban, ezúttal az abortusztabletta engedélyezése örvén.

Unger Anna

Publicisztika

Olajfacsavar

Ellenzéki stratégiák félidőben

Éledezik az európai baloldal: a francia elnökválasztást a szocialista jelölt nyerte (bár pártja tényleges erejéről csak júniusban, a nemzetgyűlési választások után kapunk teljes képet), szocialista- zöld koalíció győzött az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választásokon, nehéz helyzetbe hozva a 2013-as parlamenti választásokra készülő német jobboldalt.

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Hübrisz és gyűlöletbeszéd

A gyűlölet... az erőszak érzelmi előkészítése. (30/1992. [V. 26.] AB-határozat) Mint talán közismert, 2012. április 3-án Baráth Zsolt képviselő (Jobbik) rövid felszólalásban emlékezett meg a magyar Országgyűlésben Solymosi Eszter halálának évfordulójáról.

Pete Péter: Hozzáadott érték

Egotrip

Az emberek fizetik

Nem szeretünk adót fizetni. Ki szeret? Ezer helye is van annak a pénznek. Fizessenek a gazdagok, akiknek nem hiányzik annyira! Azok úgyis aránytalanul kevéssel járulnak hozzá a közös költségekhez.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Rémtörténet Törökszentmiklóson

Magyar Narancs, 2012. április 19., 26., május 3.

Legát Tibor bűnügyi cikksorozata kapcsán nekem is felidéződött egy rég volt bűnügy bírósági tárgyalása. Az ok az, hogy a középpontban szintén a Magyarországon ideiglenesen itt állomásozó szovjet katonák álltak, jobban mondva kellett volna állniuk. A történet lényege az volt, hogy a szovjet tisztek kisebb-nagyobb bajaikkal egy budapesti kórházba voltak bejáratosak. Ott a szemészeten szemüveget szerettek volna maguknak felíratni, persze "SZTK"-ra.

Olvasói levél

Olvasói levelek

"A történelmi felelősség alól nem lehet felmenteni"

Magyar Narancs, 2012. május 17.

Már ti is? Már nálatok is? Egy kérdésben, valamint egy válaszban: Horthy, mint aki megmentette a budapesti zsidóságot! Kétszer is visszaköszön ez a mém az interjúban. A magyar nyelv nagyon gazdag szinonimákban, tehát ha valaki pontosan szeretne megfogalmazni egy esemény bekövetkezte által beálló állapotot, akkor arra a lehetőségek gazdag tárháza áll rendelkezésre.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mi az a hatvan év?

Áder János, Magyarország államfője május 24-én, csütörtökön megtisztelte jelenlétével a 31. Úszó Európa Bajnokságot, érmeket adott át, majd elbeszélgetett a sportolókkal, a vezetőkkel és rajtkövekkel. Végül így összegezte tapasztalatait: "Ez a válogatott a szövetségi kapitánnyal együtt egy nagy család."

A szerk.

A szerk.

Urnarali

Pár csóka, mindegyik a magyar kormányzat ilyen-olyan megbízásából, vagy valamely hivatalának vagy médiumának képviselőjeként, Erdély-szerte fel-alá rohangál különféle urnákkal vagy egyéb tartóedényekkel, amelyekben vagy van valami, vagy nincs.

Belpol

Hárdi Lilla pszichiáter a menekültek rehabilitációjáról

Belpol

"Egyre kifinomultabb kínzási módszerek"

Januárban a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága felfüggesztette egy menedékkérő visszatoloncolását Ausztriából Magyarországra. Április végén az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése élesen bírálta a honi menekültügyi gyakorlatot. Ennek okán beszélgettünk a kínzást elszenvedett menekültek pszichoterápiás rehabilitációjáért dolgozó Cordelia Alapítvány vezetőjével.

A Jobbik félidőben

Belpol

Pályára lépnének

Ha most lennének a választások, nagyjából egymillióan szavaznának rá. Az általános kiábrándultságra, a gazdasági bizonytalanságra és az idegengyűlöletre építő párt népszerűsége nem csupán vezetői szerint fog tovább növekedni: független szakértők is úgy látják, hogy komoly tartalékaik vannak a szélsőségeseknek.

Köves Slomó rabbi

Belpol

"Nem preferálunk senkit"

A talán legismertebb magyar rabbi - aki a történelemtudomány doktora is -, Köves Slomó közössége, a Chábád Lubavics magyarországi szerepéről, a Fideszhez és az MSZP-hez fűződő viszonyáról, Tarlós Istvánról és Dörner Györgyről, Horthy Miklósról és az egyházügyi törvényről beszélt lapunknak.

Gazdaság

Visszaütött a játékadó-szigorítás

Gazdaság

Előbb ütnek

A kormány látványosan visszavonul: átmenetileg könnyítené a nyerőgéppiac adózási feltételeit. Az ok prózai: az innen várt 35-40 milliárdnyi adóbevétel talán ötöde folyna be, ha a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

Film

Film

Film

Viszlát, első szerelem

Történetünk kezdetén Camille és Sullivan már magas hőfokon szerelmes, de percek kérdése csak, hogy nekifutásból összetörjék egymás szívét. Persze, hiszen mindketten mást akarnak, a lány a fiút, a fiú a lányt, de ezen túl is vannak nézetkülönbségek.

tévésmaci

Film

A rozsomák dilemmája

Amikor Sztupa és Troché kimentek a térre, furcsa kavalkádra lettek figyelmesek. A hétköznapi egyenszürkébe vagy éppenséggel egyenszínesbe öltözött, dolguk után kajtató emberek között talpig fehérbe öltözött alakok szaladgáltak, látszólag könnyedén és céltalanul.

Film

Film

Zárt világ

René Féret: Nannerl, Mozart nővére

Két önmagában is népszerű zsáner kerül egymással viszonyba itt. Az egyik híres emberek elképzelt magánéletével, a másik feminista tartalmak múltba vetítésével igyekszik üzenni a mának. Ezúttal Mozart feledés homályába merült nővére köré kerekít szomorú mesét a Féret család:

Animációs film

Film

Kalózok - A kétballábas banda

Kalózkapitány, a kalózkapitány igazi matinéhős: szerencsétlen, de azért még szerethető, bohókás, manírokkal teli, és épp jóság-gonoszság határmezsgyéjén araszol, nem tudva, merre lépjen; bizonyára a végére megoldódik ez a probléma, bár aligha várhatunk sok meglepetést egy olyan filmtől, melynek címében a kétballábas szó szerepel.

Könyv

Könyv

Könyv

Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

Ha észt iskolaigazgató lennék, páros lábbal rúgnám ki azt a történelemtanárt, aki a rábízott osztálynak kísértetekről, valósnak beállított népi hiedelmekről, paranormális jelenségekről regél. Kersti Kivirüüt egy dél-észtországi általános iskolában ezt teszi, s tapasztalatait regényes formában közre is adja.

Könyv

Könyv

Stian Hole: Garmann nyara

Régi vicc, politikailag tán nem is a legkorrektebb: a fején kívül semmilyen más testrésszel nem rendelkező kisfiú begördül a karácsonyfa alá, és csalódottan konstatálja (ez a viccben indulatszavakkal van kifejezve), hogy már megint sapkát kapott.

Interjú

Könyv

"Pelenkázni kell a lelket"

Darvasi László író

Az utóbbi időben számtalan szépíró támadott be gyerekkönyvvel, és a szakma is egyre komolyabban Ţgyeli a megjelenéseket. A meseírás mikéntjéről, dizájnról és trendekről, a kritikáról és a mese szavatosságáról beszélgettünk az új könyvvel jelentkező, IBBY-díjas szerzővel.

Könyv

Könyv

Mandl Péter: Sári és nemszemétke

Célkitűzését tekintve újszerű, "zöld" mesekönyv, amely a pazarlásról meg az újrahasznosításról szólna nem didaktikus formában, munkafüzettel kiegészítve. Meg is kapta 2011-ben az Aranyvackor-díjat, amit - fontos hangsúlyozni - nem kész könyvekre, hanem könyvtervekre ad a Magyar Gyeekkönyvkiadók Egyesülése.

Könyv

Könyv

Zalán Tibor A rettentő görög vitéz

című könyvét Fodor Tamás jókedvű és paradigmaváltó rendezése után kézbe venni olyan az iskolás kölyköknek, mint amikor mi a kultuszfilmjeink (Pulp Fiction, Trainspotting) forgatókönyvéből felidézhetjük a legjobb dumákat, eljátszhatjuk a kedvenc jeleneteket.

Könyv

Miért rettegünk a tinédzserektől?

Kamaszfóbia a magyar kamaszirodalomban

Patrick Nesst megkérdezték, miért kell a népirtásról, a terrorizmusról és gyerekkínzásról írnia a tizenéveseknek. "Nem tudom, talán azért, hogy közelebb hozzam hozzájuk az élményt, hogy milyen érzés lehet ölni." Igazán nemes írói szándék, nem igaz? Vajon baj-e, hogy hiányzik ez a tökösség a magyar kamasz-könyvekből?

Könyv

Rajtlista

Maximum tizenegyes! A Magyar Narancs gyerekirodalmi sikerlistája - Magyar mezőny

A szavazóknak 4, az elmúlt évben megjelent, magyar gyermek- vagy ifjúsági könyvet kellett megnevezniük. Az első 15, a második 10, a harmadik 6, a negyedik 3 pontot kapott. A listára szabályaink szerint legfeljebb 11 cím kerülhet.

Zene

mi a kotta?

Zene

Vénusz-hegytől pásztorbotig

"Non credo, ha a jövő zenészei azt vallják, hogy belefáradtak már az áriákba, kettősökbe és hármasokba, hogy elteltek a konszonáns harmóniákkal, a természetes és művészien vezetett modulációkkal, hogy csak az eszme a fontos és nem kell törődni az érzésekkel, hogy erőszakoljuk meg és igázzuk le a fület, mert a zene nem azért van, hogy kellemes legyen."

Interjú

Zene

"A régi zene mostanáig tart"

Vashegyi György karmester

Bő két évtizede alapította a Purcell Kórust és az Orfeo Zenekart, amelyekkel szilárd és értő közönséget sikerült megnyerni a barokk zene korszerű előadásának. Beszélgetésünk apropójául Händel két műve, a Hercules és a Theodora szolgált, amit a Művészetek Palotájában mutattak be nemrégiben.

Interjú

Zene

Lelkesedés és halálfélelem

Hegyi Hill Zoltán - Sexepil

A Sexepil énekese volt 1989-ig. Azóta nem volt színpad közelében, de idén a régi felállásban újra összeállt az alternatív rockzenekar, és június 7-én koncertet adott az A38 hajón. Mi történt a köztes időszakban, hogyan látja a múltat, és tervezi-e a visszatérést? - erről beszélgettünk vele még a koncert előtt.

Színház

Színház

Színház

Kas, ami nincs

Csiky Gergely: Buborékok

Ez a Solmay család nagyon tudja, hogy illenék élni: nagy házat vinni, cselédet tartani, a lányoknak-fiúknak jó partit keresni, bált rendezni, vidéki-távoli-dzsentri rokont látszólag vállalni, valójában szégyellni, összeköttetéseket ápolni; kicsit lóversenyezni, kártyázni, élőképben "utazni", társaságot megválogatni.

Képzőművészet

Képzőművészeti élet Baranyában

Képzőművészet

A kő talán marad

Végelszámolás alatt áll a nemzetközi hírű siklósi-villányi alkotótelep üzemeltetője, az egyedülálló nagyharsányi-villányi szoborpark pedig a Duna-Dráva Nemzeti park fenntartásába került, miután az alkotótelepet a megyei önkormányzattól átvevő magyar állam egy fitying támogatást sem adott idén a cégnek. A pénzhiány és egymásra mutogatás miatt végveszélybe került Pécs egyedülálló múzeumi hálózata is.

A kortárs műalkotások ára és értéke

Képzőművészet

Senki többet?

A műtárgy-kereskedelemben nincs "önértéke" sem a művésznek, sem a műalkotásnak. A műtárgypiac árait elsősorban a művészeti piac szereplőinek - tanácsadóknak, szponzoroknak, galeristáknak, múzeumi szakembereknek, kurátoroknak, művészettörténészeknek, művészeti lapok szerkesztőinek, műkritikusoknak és az aukciós galériáknak - informális kapcsolatrendszere és gyakran teljességgel átláthatatlan összefonódása határozza meg.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A kritikus disszidál

Nyirő József elől a falklandi háborúba

Nehéz napok jártak mostanában a magyar rádióhallgatókra, legalábbis ami a közszolgálati adókat illeti. Persze a Bartók vagy a Petőfi ezúttal is jelenthetett némi menedéket (hogy a kereskedelmi adókról ne is szóljunk), de annak, aki szöveges, és nem zenei adásokra vágyott az elmúlt héten, váratlan (vagy ki tudja, talán már nem is annyira váratlan) nehézségekkel kellett szembenéznie.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Szegedi halászcsárda

Úgy tűnik, a Szabadság híd tövében álló, teraszos, kikötőnek látszó épület dekoratőre egyúttal a zavarkeltés nagymestere is. Az objektum homlokzatán egymás mellett sorakozik a "Szegedi halászcsárda" és a "Sinatra piano bar" felirat, a magyarosch betűtípus és Frankie boy arcképe mindenféle vinillemezek társaságában.

chili&vanília

Gasztro

Papad & Papas

Számos neves séf fedezte fel az utóbbi években a perui konyha ősi alapanyagait, természetességét és változatosságát. Peru konyhaművészetét nemcsak rendkívül változatos klímája, hanem a különböző - japán, kínai, spanyol, indián - hatások keveredése is meghatározza.

Riport

Riport

Te, ez még él?

Kortárs gyerekirodalom az olvasóvá nevelésben

A jól megválasztott kortárs művek élményt és motivációt jelentenek a gyerekeknek, azonban az olvasmánylisták lassan frissülnek, a kortárs gyerekirodalom egyelőre néhány elkötelezett pedagógus szívügye.

Beloiannisz, a görög falu

Riport

Baráti alapon

Nemrégiben ünnepelte születése hatvanadik évfordulóját a Fejér megyei Beloiannisz, az egyetlen olyan görög település a világon, amit egy másik állam "alapított".

Lokál

Hely

Lokál

Királyi váró

A gödöllői vasútállomás különleges példány, 1867-ben futott be ide az első vonat, ám mivel Ferenc József és Erzsébet királyné is gyakori vendég volt a településen, s ők is az akkori legkorszerűbb közlekedési eszközzel érkeztek, a vasutasoknak kezdettől fogva fejtörést okozott, hová tegyék a királyi családot vonatuk indulása előtt.

Az állatkerti Nagyszikla

Lokál

Egerek a vasbeton mögött

Az eredeti elképzeléseknek megfelelően végre benépesült az állatkerti Nagyszikla. Annyi a látnivaló, hogy szinte elvész benne az ember.

Tudomány

Interjú

Tudomány

"A gyerek olyan, mint a húsleves"

Dr. Kádár László, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet gyermekgyógyászati osztályának főorvosa

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetőségi tagját az asztmáról és más gyermekkori légúti betegségekről kérdeztük.