A Smer nem csatlakozik Orbánék új EP-frakciójához

  • narancs.hu
  • 2024. július 12.

Külpol

Ezt Fico jelentette be egy videóüzenetben.

A Smer nem csatlakozik Orbán Viktor új Patrióták Európáért csoportjához – jelentette ki Robert Fico pártelnök és szlovák miniszterelnök.

Fico csütörtökön egy Facebook-videóban – amit a Telex vett észre – beszélt a Smer azon törekvéseiről, hogy újra csatlakozzon a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez (S&D) vagy sem. Fico azt mondta, nem értenek egyet az S&D számos álláspontjával, éppen ezért a szlovák képviselők nem szeretnének közöttük ülni. Emellett jelezte azt is, hogy

nem csatlakozik szövetségesei, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrej Babiš volt cseh kormányfő új csoportosulásához, a Patrióták Európáért nevű frakcióhoz sem.

Ettől függetlenül Fico védelmébe vette Orbán, állítása szerint „nem hitte a szemének”, amikor látta, hogy mit kapott a magyar miniszterelnök, „amiért szuverén politikusként úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajnába, Oroszországba és Kínába”. Fico a videóban arról is beszélt, hogy ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását.

A Telex felidézte, az S&D 2023 decemberében függesztette fel a Smer és Hlas európai parlamenti képviselőit, miután egyre több kritika érte őket oroszbarát nézeteik, a szélsőjobboldallal való összeborulásuk és a Smer szocialista értékektől való markáns eltávolodása miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk