Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség és Ukrajna támogatás mellett

  • narancs.hu
  • 2024. július 12.

Külpol

Zelenszkijt sikerült Putyinként felkonferálnia, saját alelnökét pedig Trumppal keverte össze.

Joe Biden amerikai elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozó utolsó napján véletlenül Putyin elnökként mutatta be Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – írja a Guardian hírösszefoglalója alapján a 444.hu.

Biden a Zelenszkijjel közös aláírási ceremónián bakizott, amit mindössze egy órával az amerikai elnök sajtótájékoztatója előtt tartottak. Nyitóbeszédét befejezve Biden a következő szavakkal adta át a szót: „Most átadom a szót Ukrajna elnökének, akinek a bátorsága éppúgy megvan, mint az elszántsága.” Majd hozzátette:

„Hölgyeim és uraim, Putyin elnök úr!”

Ekkor Biden ellépett a pulpitustól, ám hamar felismerte, hogy hibázott, ezért gyorsan visszafordult a mikrofonhoz, és így próbálta menteni a menthetőt: „Putyin elnök úr? Meg fogjuk verni Putyin elnököt. Zelenszkij elnök úr. Annyira arra koncentrálok, hogy legyőzzem Putyint. Van miért aggódnunk miatta. De mindegy is, elnök úr!” „Én jobb vagyok” – reagált a bakira mosolyogva Zelenszkij, majd kezetrázott Bidennel, aki gyorsan hozzátette: „Nem is kicsit jobb.”

A ceremóniát követő sajtótájékoztatón Joe Biden mindezek után ismét leszögezte, hogy továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. Igaz, ez a szereplése sem volt hibáktól mentes, a CNN tudósítása szerint ugyanis egy újságírói kérdésre válaszolva például a saját alelnöke, Kamala Harris nevét keverte össze Donald Trumppal. Az MTI összefoglalója szerint az elnök a legalkalmasabb személynek nevezte magát arra, hogy elinduljon az választáson, és azzal érvelt, hogy egyszer már sikerült legyőznie Donald Trumpot. Hozzátette, ezt újra meg fogja tenni, mivel még nem fejezte be azt a munkát, amit elkezdett. A tagok közötti konszenzust méltatva az elnök nagy sikernek minősített a washingtoni NATO-csúcstalálkozót, majd Biden ismét megerősítette, hogy kitart Ukrajna támogatásban.

Az amerikai elnök korábban újabb katonai támogatást is bejelentett Ukrajna számára, a külügyminisztérium közleménye szerint 225 millió dollár értékben.

A katonai csomag elemeit az amerikai hadsereg készleteiből hívják le és tartalmaz Patriot rakétaindítókat, korszerű föld-levegő rakétarendszereket (NASAM), Stinger légelhárító rakétákat, valamint további hadianyagot és felszerelést. Joe Biden a sajtótájékoztatón hozzátette, a NATO-t erősnek gondolja, ami lényeges az amerikai biztonság szempontjából is.

A sajtótájékoztató egyik célja az volt, hogy Biden bebizonyítsa, alkalmas a republikánus elnökjelölt, Donlad Trump legyőzésére, amit egyre többen kétségbe vonnak. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk a demokraták Joe Biden vitaszereplését látva kezdtek el igazán aggódni, a hivatalban lévő elnök azonban azóta már többször is többször leszögezte, hogy nem fog visszalépni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk