Lényegében 500 millió euró ingyenhitelt ad Magyarország Észak-Macedóniának

Gazdaság

500 millió euró értékben nyújt baráti kölcsönt Magyarország Észak-Macedóniának. A baráti szó szerint értendő, a hitel kamata ugyanis alacsonyabb, mint amennyiért a magyar állam a maga adósságát finanszírozza.

Bár a magyar miniszterelnök nem lobogtatja lelkesen, barátja és kollégája, Hrisztijan Mickoszki észak-macedón miniszterelnök nem volt rest bejelenteni, hogy 500 millió euró hitelt kap az ország a magyar államtól. A két jóbarát a washingtoni NATO-csúcson csapott egymás tenyerébe és véglegesítették a megállapodást. A Nezavisen.mk tudósítása szerint a hitelt 3,25 százalék kamattal, három év türelmi idővel összesen 15 éves futamidővel kell visszafizetni.

„Ma a magyar kormány miniszterelnökével, Orbán Viktor úrral kiemelkedően színvonalas és eredményes találkozót folytattunk. Több témáról is beszélgettünk, köztük a macedón állampolgárok számára talán legfontosabb témáról, vagyis arról, hogy a két kormány a jövőben megállapodik egy különleges gazdasági együttműködés kialakításában, ami biztonságot és pénzügyi stabilitást jelent macedón gazdaságunk számára” – áll Mickoszki közleményében. A pénz fele a macedón gazdaság fejlesztését szolgálja, másik fele pedig szociális célú programokat finanszíroz.

Mint arról a Narancs elsőként beszámolt, az eredeti tervek egymilliárd euróról szóltak, ebből lett végül 500 millió. Macedón lapértesülések szerint a hitelnyújtó az Exim lenne, ezt a bank lapunk kérdésére nem erősítette meg – mert nem válaszolt – ugyanakkor a megjelent információt, hogy ő lenne a finanszírozó, nem cáfolta. Elvileg ez szépen belesimulna az Exim profiljába, hiszen a bank nyújtott már hasonlóan baráti kölcsönt: 2021-ben az azóta szintén választást nyert boszniai szerb Milorad Dodik kormányát is megtámogatta 45 milliárd forint értékű euróval.

Akkor sem a pénzintézet számolt be a kontraktusról, hanem a boszniai szerb lapok. Az ügylet ténye végül a bank pénzügyi kimutatásai alapján nyert bizonyosságot, de a megállapodás nem található meg az Exim ügyletei között – miközben egy sor más, hasonló elven létrejött, harmadik országnak nyújtott hitel igen.

A mostani megállapodás kicsit nagyobb összegről szól – 500 millió euró, azaz 197 milliárd forint –, mint a Dodikéknak nyújtott 45 milliárd, illetve a többi, harmadik országnak nyújtott bármiféle hitel. Ami még ennél is különösebb, az a hitel kamata. Mickoszki közleménye szerint ez 3,25 százalék, ami alacsonyabb, mint az a kamatfelár, amit az Exim az euró alapú hiteleinél felárként alkalmaz – oké, ez egyedi megállapodás.

De ez a 3,25 még annál is alacsonyabb, mint amit az Exim fizet a kibocsátott kötvényei után, illetve amit az állam fizet bármiféle kötvény vagy hitel kamataként. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a legfrissebb aukciókon a 15 és 20 éves lejáratú állampapírok éves kamata rendre 6 százalék feletti volt, a rövidebb lejáratok esetleg benéztek 6 százalék alá. Ez azt jelenti, hogy

a magyar állam drágábban finanszírozza a saját maga adósságát, mint amennyiért hitelt nyújt Észak-Macedóniának.

Hogy ebben Magyarországnak mi a biznisz, rejtély. Mindenesetre a két ország közötti együttműködés keretében akár további támogatást is nyújthat a balkáni országnak, amennyiben a macedón gazdaságnak erre szüksége lesz. Így végül össze is jöhet az egymilliárd euró. Ne legyenek kétségeink efelől, már csak azért se, mert bolond lenne a macedón kormány nem lehívni egy olyan hitelt, aminél olcsóbbat semmilyen körülmények között nem kaphatna.

A magyar állam és személyesen Orbán Viktor az elmúlt 15 évben a Mickoszki pártjának, VMRO-DPMNE-nek legközelebbi szövetségese lett. Mickoszki kijelentése szerint a Fidesz sokat segített a tavaly májusi választási program elkészítésében is, és hol van még a ciklus vége.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk