Légicsapást mért Trump iráni célpontokra, megöltek egy tábornokot

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 3.

Külpol

A bagdadi nemzetközi repülőtérre is csapást mértek.

Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen - jelentette helyi idő szerint csütörtök este az amerikai média meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

A légicsapások egyike a bagdadi nemzetközi repülőteret célozta, ide három, sorozatvetőből indított rakéta csapódott be a szállítmányozási terminál közelében, négy ember meghalt, többen megsebesültek.

A Fox televízió azt közölte, hogy a légicsapásokban életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.

Ez utóbbi ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia is, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, s amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra. A milícia támogatói kedden Bagdadban megrohanták az Egyesült Államok nagykövetségét is válaszul a légicsapásokra.

Az NBC televízió arról számolt be, hogy a mostani légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el, amelyet a Pentagon is megerősített. A tárca tájékoztatása szerint Trump arra adott utasítást, hogy az Egyesült Államok hadereje "határozott lépést tegyen a külföldön élő amerikaiak biztonságának védelmében". A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy "e csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a támadásoktól".

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője közleményben reagált a történtekre, azt írta, kemény válaszlépés várható, Kászim Szulejmáni tábornok halálát pedig "mártírhalálnak" nevezte. "Ha Isten is úgy akarja, életműve és életútja nem szakad itt meg, könyörtelen bosszú vár az ő és más mártírok vérét kiontókra" - írta fárszi nyelven Twitter-oldalán a legfőbb iráni vezető. Szulejmáni halála miatt az ajatollah háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Figyelmébe ajánljuk