Hivatalos: a török hadsereg tényleg bevonul Líbiába

  • narancs.hu
  • 2020. január 2.

Külpol

A török parlament egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozáshoz.

A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására – írja az MTI.

A Tripoli székhelyű kormány erőit a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ostromolják, és azt állítják, hogy már tíz kilométerre megközelítették a főváros központját.

A török parlament egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozáshoz. A törvényjavaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom szavazta meg, a szociáldemokrata, centrista és baloldali ellenzék elutasította. A szavazati arány 325:184 volt.

Erdoğan bejelentette: Törökország katonákat küld Líbiába

Miután Líbia kérte. Recep Tayyip Erdoğan török elnök közölte, miután Líbia kérte, Törökország katonákat küld az észak-afrikai országba. Az erről szóló javaslatot januárban terjeszti a parlament elé - írja a Reuters. Erdoğan szerdán Tunéziában járt, és a Líbiában esetleg megvalósuló lehetséges tűzszünethez szükséges műveletekről tárgyalt.

Neked ajánljuk