Fico merénylőjét előre kitervelt, védett személy elleni emberölési kísérlettel gyanúsítja a rendőrség

  • narancs.hu
  • 2024. május 16.

Külpol

A férfi azt mondta, büszke a tettére.

A rendőrség előre kitervelt, bosszúból elkövetett, védett személy elleni emberölés kísérlete miatt indított eljárást a Robert Fico elleni merényletet elkövető Juraj Cintula ellen.

25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés várhat rá.

A 71 éves férfit jelenleg a NAKA Nyitrán tartja őrizetbenírjaDenník N a Markíza alapján.

A szlovák televízió információi szerint 

a férfi azt mondta, büszke a tettére.

Markíza úgy tudja, hogy a férfi előre eltervezte a támadást – amelyet engedéllyel tartott fegyverével követett el –, de nem akarta megölni a miniszterelnököt. A tv szerint a rendőrség tegnap este elvezette a lövöldöző feleségét, annak saját védelme érdekében.

Kiderült, a Robert Ficora rálövő Cintula ott volt a három héttel korábbi kihelyezett kormányülésen is, Alsókorompán (Dolná Krupá). Ez április 24-én történt. A Markíza szerint Cintula akkor elvegyült a maroknyi kormányellenes tüntető között.

Mint ismert, a szlovák miniszterelnök ellen szerda délután kíséreltek meg merényletet a handlovái kultúrház előtt, ahol a szlovák kormány épp kihelyezett ülését tartotta. Több golyó találta el: egy a mellkasán, egy a kezén, egy pedig a hasán. A merénylő a 71 éves lévai amatőr író, Juraj Cintula, aki a Fico üdvözlésére felsorakozott tömegben vegyült el, és fegyvert rántva ötször lőtt.

Robert Fico állapota jelenleg stabil, de továbbra is nagyon súlyos.

Zuzana Čaputová leköszönő és Peter Pellegrini következő államfő közös sajtótájékoztatót tartottak csütörtök délelőtt a Robert Fico elleni merénylet miatt. "Teljes egyetértésben elítéljük az erőszak minden formáját. A Robert Fico miniszterelnök elleni támadás elsősorban nagy emberi tragédia, de egyben a demokrácia elleni támadás is" – fogalmazott Čaputová. A Fico elleni lövöldözést egyéni tettnek minősítette, de hozzátette, hogy a társadalomban tapasztalható gyűlöletért mindannyian felelősek. Peter Pellegrini megválasztott államfő szerint a miniszterelnök elleni merénylet a demokrácia elleni merénylet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk