Beperli az MCC az Orbánék brüsszeli konferenciáját betiltó polgármestert

  • narancs.hu
  • 2024. május 16.

Külpol

A rendezvénynek alig találtak helyet a szervezők, majd a rendőrség is közbeavatkozott.

Még nincs vége az MCC brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus Konferenciájához kapcsolódó botránynak, a szervezők ugyanis kártérítési pert indítanak a belga főváros Saint-Josse kerületének polgármestere Emir Kir ellen

– írja a Politico hírlevele. Az MCC-t egy francia ügyvéd képviseli az ügyben, aki szerdán este beszélt Brüsszelben, ahol elmondta,

a szólásszabadság a kereszténység megtestesülése és teljes megnyilvánulása”, melynek védelme Európa védelmét jelenti.

Az ügyvéd szerint a kártérítési per indítása a polgármesterrel szemben példa nélküli Belgiumban, ezért korai lenne megmondani, hogy az MCC pontosan mit fog kérni. Hozzátette, először is végleges ítéletet kell hozniuk a konferencia tilalmát hatályon kívül helyező előzetes ítéletben, ami akár hónapokig is eltarthat. 

Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, az MCC áprilisban szervezte meg konferenciáját Brüsszelben, ahova több szélsőjobboldali európai politikust is meghívtak, a magyar miniszterelnök mellett a Brexit atyja, Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki neve is szerepelt a programban. Csakhogy  nem volt egyszerű helyet találni a rendezvénynek, mert több helyszín is visszamondta az erről szóló megegyezést, majd már a konferencia közben megjelent a helyszínen a belga rendőrség és leállították azt a közrend védelmére hivatkozva. Később azonban folytatódhatott az esemény, a politikusok elmondhatták beszédeiket.

Emir Kir polgármester még korábban a Politicóval azt közölte, mindent meg fog tenni, hogy a rendezvényt betiltsák. A rendőrség arról tájékoztatta akkor a szervezőket, hogy fennáll a veszélye annak, hogy tüntetők rendbontást okoznak a környéken, mert egy korábbi lehetséges rendezvényhelyszín elé például antifasiszta szervezetek hirdettek demonstrációt.

A rendezvény betiltását egyébként még a Fidesz kritikusai is bírálták. A momentumos Cseh Katalin például azt írta akkor az ügyről, hogy bár személy szerint kevés rosszabb programot tudna elképzelni magának, ha a szervezők és a felszólalók betartják a szabályokat, nem tesznek kárt a helyszínben, akkor miért ne tarthatnák meg nyugodtan a rendezvényt? "Erről szól a szólásszabadság" – tett hozzá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!