Hiába kéri mindenki, esze ágában sincsen visszalépni a bácsinak

  • narancs.hu
  • 2024. július 20.

Külpol

Joe Biden azt ígéri, visszatér a karanténból, aztán megmenti a demokráciát.

Jövő héten visszatér, és folytatja kampánykörútját, illetve riválisa, a republikánus „Donald Trump elleni küzdelmet” – ígérte a 81 éves Joe Biden, akit egyre többen bírálnak a kora miatt. Az elnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy alig várja, hogy jövő héten ismét folytassa a kampánykörútját, és leleplezze „Trump 2025-ös programjának veszélyeit”.

Én a saját eredményeim és az Amerikáról alkotott vízióm mellett érvelek: egy olyan demokrácia mellett, ahol megmentjük a demokráciát, megvédjük a jogainkat és a szabadságunkat, és mindenki számára lehetőséget teremtünk – idézi az elnököt az ABC News.

Egyre több az aggódó hang

Péntek délután már 29 kongresszusi képviselő kérte nyilvánosan Joe Bident arra, hogy „adja át a stafétát”, és engedje át a jelöltséget másnak, rajtuk kívül három szenátor is felkérte az elnököt a visszalépésre.

Morgan McGarvey képviselő úgy fogalmazott, „nem nagy öröm annak felismerése, hogy Bidennek nem szabad a jelöltünknek lennie novemberben, de ennek a választásnak túl nagyok a tétjei, és nem kockáztathatjuk, hogy a kampány fókusza máson legyen, mint Donald Trump-on, és a MAGA-szélsőségesein.”

A CNBC televízió értesülése szerint Kamala Harris alelnök pénteken telefonon egyeztetett demokrata párti vagyonos anyagi támogatókkal, akiket arról próbált meggyőzni, hogy ő, mint alelnök-jelölt, Joe Biden elnökjelölttel közösen képes legyőzni Donald Trumpot.

Pénteken Jen O'Malley Dillon, Joe Biden kampánycsapatának társelnöke, az MSNBC televízió reggeli műsorában kitartott amellett, hogy az elnök versenyben marad, és úgy fogalmazott, hogy több út kínálkozik a választási győzelem felé. A kampányilletékes ugyanakkor elismerte, hogy van egy kis „csuszamlás” a támogatottságban, amit kis mértékűnek mondott, és azt is megállapította, hogy az elmúlt hetek kemények voltak kampányuk számára.

A Joe Bidenre a politikai közösségéből nehezedő nyomás részeként a demokrata párt generációváltását is célul kitűző demokrata politikai akcióbizottság (Pass the Torch PAC) televíziós reklámot jelentetett meg, amelynek szereplői arra kérik Joe Bident, hogy „adja át a fáklyát” annak érdekében, hogy megakadályozzák Donald Trump újbóli elnökké választását.

Az NBC News hírtelevízió pénteken azt az értesülést közölte, hogy a Biden-család tagjai arról egyeztetnek, hogy amennyiben Joe Biden a visszalépés mellett dönt, azt miként lehet úgy kivitelezni, hogy a Demokrata Párt a legjobb helyzetben legyen a választás kampány további időszakára.

Az értesülések szerint a Demokrata Párt vezetése azt tervezi, hogy amennyiben Joe Biden a visszalépés mellett dönt, egy úgynevezett „mini-előválasztást” tartanának, hogy megtalálják az új elnökjelöltet.

Joe Biden szerdán Las Vegasban betegség miatt félbeszakította kampánykörútját. Az elnök koronavírussal fertőződött, ami miatt hazautazott Delaware állambeli otthonában, ahol önkéntes karanténba vonult.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk