Farkast fotózott a vadkamera az osztrák-magyar határnál

  • narancs.hu
  • 2024. július 19.

Lokál

Burgenlandban ritkán észlelnek farkast, ha mégis, akkor is jellemzően magányos állatot.

A magyar határtól nem túl messze, Soprontól huszonnégy, Kőszegtől tizenhét kilométerre található légvonalban a burgenlandi Draßmarkt, azaz Vámosderecske, aminek erdejében farkast fotózott egy vadkamera – írja az ORF.at nyomán a Telex. Az első fotókat napokkal később újabbak követték ugyanarról az állatról. 

A lap szerint a fiatal hím valószínűleg új falkát keres. A szakemberek szerint az embernek nem kell tartania tőle, ő valószínűleg jobban fél az emberektől. Draßmarkt önkormányzata információs táblákkal figyelmezteti az erdő látogatóit az új lakóra.

Ausztria nyugati tartományaiban állandó a farkas jelenléte és ott gyakran problémákat is okoz, mert megtámadják a legelő állatokat. Burgenlandban ritkán észlelnek farkast, ha mégis, akkor is jellemzően magányos állatot. Az utolsó megerősített észlelés 2017-en volt, ami azt is jelzi: nem valószínű, hogy a farkasok megtelepednek a határmenti erdőkben.

A szakemberek valószínűtlennek tartják, hogy ember találkozzon farkassal Burgenlandban, ha viszont mégis, a vadászok azt tanácsolják, hogy a maradjunk higgadtak, és legyünk hangosak, a farkas ijesztőnek fog találni bennünket. A kutyát viszont mindenképpen pórázon kell tartani.

Címlapképünk illusztráció 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk