Magyar Péter félmilliót adott a Bethesda klímájára

  • narancs.hu
  • 2024. július 19.

Belpol

És arra biztat, mindenki segítsen a környezetében lévő kórháznak. 

Félmillió forintot utalt a Bethesda Gyermekkórháznak Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke. Az ellenzéki politikus Facebook-posztjában azt kéri, hogy aki teheti, segítsen a környezetében működő egészségügyi intézményeknek.

„Az utóbbi hetekben sorra érkeznek a hírek arról, hogy a kórházainkban – a legnagyobb kánikulában – leállnak a klímaberendezések, és az azonnali javításra nincs anyagi forrása a kórházaknak. Emiatt sürgős, sokszor gyerekeket érintő műtétek maradnak el. Egészen elképesztő, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, vagy Pintér Sándor belügyminiszter nem szólal meg az ügyben, és hogy a kormány nem juttat azonnali forrásokat az egészségügyi intézményeinek. Eddig is voltak leállások, hiányok (ápolók, orvosok, eszközök), de a mostani, országosnak tűnő vészhelyzet már az egészségügy végső összeomlásának első jele lehet” – írta az ellenzéki politikus, párhuzamot vonva a NER haszonélvezőinek yachtjai és az elmaradó műtétek között.

A klímaberendezések több intézményben is tönkrementek, így – írja a Telex – a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán, a miskolci kórházban a sugárterápiás gépeket hűtő berendezések romlottak el. A hvg.hu a fővárosi Szent László kórház transzplantációs osztályának steril szobáiról ír, ahol 32 fokban gyógyulnak a betegek. Az Uzsoki utcai kórházban is műtéteket kellett elhalasztani a klíma hibája miatt.

A klímajavítással foglalkozó vállalkozók, akik az ügy politikai érintettsége miatt név nélkül nyilatkoztak, azt mondták, ami történt, annak rendszerszintű okai vannak. Az nem használt, amikor az egész országban központosították az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó intézmények ingatlanainak üzemeltetését. A takarítás mellett az üzemeltetést is a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság vette kézbe, és a B+N Referencia Zrt.-t bízta meg a munkával. A cég részben átvette a kórházakban az épület fenntartásával megbízott dolgozók egy részét, másokat pedig elküldött. Nem biztos, hogy a B+N-hez átkerültek mindenütt azok az emberek, akik a légtechnikai berendezésekért feleltek. Sok intézményben korábban kiszervezték a klímák karbantartását vállalkozásoknak, de ezek közül nem mindegyik tudott megállapodni a B+N-nel.

A DK szintén pénteken tartott tájékoztatót a kórházi klímák ügyéről. A parlamenti ellenzéki párt nem adományozással, hanem költségvetési átcsoportosítással gondolja megoldhatónak a problémát. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk