A Nemzetközi Palicsi Filmfesztivál fődíjáért versenyez Hajdu Szabolcs filmje

  • narancs.hu
  • 2024. július 20.

Mikrofilm

A szokásosnál jóval több magyar filmet mutatnak be a szombat este kezdődő 31. Nemzetközi Palicsi Filmfesztiválon: két film a versenyprogramokban szerepel, míg hat alkotást a magyar filmek válogatásában, további hatot a Zsigmond Vilmosnak szentelt program során, hetet pedig az Európa fiatal szelleme nevű szekcióban láthat a közönség.

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című alkotása a palicsi filmfesztivál fődíjáért száll versenybe. A kiüresedett párkapcsolatokról szóló film Hajdu trilógiájának második része. A sorozat 2016-ban az Ernelláék Farkaséknál című filmmel kezdődött, és az Egy százalék indián című produkcióval zárul, amely várhatóan az év végén kerül a mozikba. A történetben Kálmánhoz és Olgához vendégségbe érkezik Olga testvére és férje, Zita és Levente. A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül megünnepelni, de gyorsan felsejlenek a már nehezen titkolható párkapcsolati nehézségek.

Az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című szekcióban mutatják be Fésős András Magasmentés című alkotását. A film akciókkal teli hőstörténet, egy apa és fia története, valamint látlelet egy reményt vesztett városról. Az alkotás főhőse egy tűzoltó, aki olyan emberek védangyalává válik, akik el akarják dobni maguktól az életet.

A magyar filmek válogatásában lesz látható Moldovai Katalin Elfogy a levegő, Koltai Lajos Semmelweis, Csáki László Kék Pelikan, Siflis Zoltán A kapus halála, Hevér Dániel Valami madarak, valamint Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című filmje.

A Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrnek szentelt szelekcióban is kizárólag magyar filmek szerepelnek. Ebben a válogatásban vetítik Cibulya Nikol Mária Terézia szül, Nagy Kálmán Az utca másik vége, Füzes Dániel Hogy ne győzzünk, Kiss Máté Gergely Utolsó felvonás, Kölcsey Levente Einstand és Gyimesi Anna Affrikáta című rövidfilmjét.

Az Európa fiatal szelleme nevű válogatásban több magyar kisfilmet is láthat a közönség. Ebben a programban vetítik Traub Viktória Cipők és paták, Pataki Szandra Albert szerint, Belső Marcell és Csihar Arion Sátán, Lantos Júlia Oliver, az óriás, Erdélyi Judit Meditáció alkonyatkor, valamint M. Tóth Géza Bevezetés a filmtudományokba, illetve Rövidek a dobozból – Modern idők című alkotásait.

A palicsi filmes ünnepen július 20. és 26. között tizenhét kategóriában több mint 150 filmet mutatnak be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk