Drasztikusan csökken az orvosi ügyeletek száma Budapesten

  • narancs.hu
  • 2024. július 20.

Belpol

Utolérte a kormány reformnak nevezett megszorítása a fővárost is.

Egyharmadával csökken a fővárosi orvosi ügyeletek száma a Országos Mentőszolgálat tervezete szerint – írja a Népszava.  Az új koncepció szerint a mostani 23 helyett októbertől már csak 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont működne Budapesten. Gyermekügyeleti pont a Heim Pálban, a Szent János kórházban, valamint a XIII. kerület Révész utcai rendelőjében működne.

A szakmai szervezetek, köztük a Magyar Orvosi Kamara és a fővárosi önkormányzat is aggályosnak ítéli a koncepcióban leírtakat, a kamara inkább több ügyeleti pont megnyitását, tiszta és szellőztethető vizsgálókat, egyértelmű betegutakat, az ellátásban pontosabb kompetencia-határokat, a fogyóeszközök rendszeres pótlását, az ügyeleti autókon pihent és gyakorlott gépkocsi vezetőket kért – de a kormány nem egyeztet velük.

Az átalakított egységes állami ügyeleti rendszerből Budapest eddig kimaradt. A tervezet arról szól, hogy csatlakoztassák a fővárost is. Ha ez megvalósul, ott is létrejön az egységes irányítás, amit az Országos Mentőszolgálat koordinálna. Az eddigi 24 órás ügyeleti szolgáltatókat szélnek eresztik, az ő helyüket részben a háziorvosok veszik át, akiket szintén beosztanak az ügyeleti pontokra.

A főváros arra készül, hogy saját javaslatcsomagot állít össze a budapesti ügyeleti ellátás átalakítására, Karácsony Gergely főpolgármester pedig találkozót kért Takács Péter államtitkártól, hogy a budapesti ügyeleti rendszer tervezetéről egyeztessenek, miután a fővárost idáig ebbe nem vonták be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk