Két nap alatt több mint 150 barnamedvét lőttek ki Svédországban

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 23.

Külpol

Az állatvédők szerint az eljárás, ebben a formában mészárláshoz hasonlatos.

A vadászidény első két napja alatt összesen 152 barnamedvét lőttek le Svédországban, miközben egyre nagyobb a vita a természetvédők által mészárlásnak nevezett vadászat miatt, írja a Guardian.

A svéd kormány a medveállomány 20 százalékára adtak ki kilövési engedélyt, ez 486 medvét jelent. Ha kilövik ezt a közel 500 medvét, Svédországban körülbelül 2000 medve marad, ami 40 százalékkal kevesebb a 2008-as medvepopulációnál.

Mint a 444 idézi, a természetvédők sokallják a kiadott engedélyek számát. Magnus Orrebrant állatvédő szerint a modern vadászati módszerek rendkívül egyszerűvé teszik a medvék megölését, amit kvázi a mészárláshoz lehetne hasonlítani.

A barnamedve „szigorúan védett faj” Európában. A tiltakozók szerint a magas vadászati kvóták megsérthetik az EU élőhelyvédelmi irányelvét,

ami tiltja „a szigorúan védett fajok szándékos vadászatát vagy leölését”. Az uniós szabályok szerint ez a tilalom csak végső esetben oldható fel a közbiztonság, a termények vagy a természetes növény- és állatvilág védelme érdekében.

A tiltakozások miatt idén először a rendőrség is segít az akcióban, gyalogosan és drónokkal járőröznek az erdőkben, hogy biztosítsák a „vadászok békés előrehaladását”. „Szükségesnek tartottuk, hogy az idei medvevadászat során ne zavarják a vadászokat a munkájuk végzésében. Az év eleji hiúz- és farkasvadászatokon megszaporodtak a tiltakozók” – mondta Joacim Lundqvist, rendőrtiszt.

Az 1920-as években majdnem kihaltak a barnamedvék Svédországban a sok vadászat miatt. A medvepopuláció ezek után 2008-ban volt a csúcson, 3300 egyeddel, de az azóta eltelt években 722 medvét öltek le.

Mindeközben Romániában, Brassó közelében rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk