Leállt a lengyel köztévé, most Kaczyński tüntetett

  • narancs.hu
  • 2023. december 20.

Külpol

A PiS politikusai szerint sérti a jogállamot a közmédiával szembeni eljárás. 

Felmentették a lengyel közmédia eddigi vezetését szerdán, és a TVP Info adása le is állt – írja a Telex.

 

A választások után hivatalba lépett új kormányfő, Donald Tusk kedden Varsóban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem szerepel a közmédia fenntartásának kerete, mert a jelenlegi állapotában „egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák”. Az új kormánytöbbség olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, amely Tusk szerint a közmédia elemi semlegességét hivatott helyreállítani.

A felmentés hírére a PiS politikusai már kedden este elmentek a köztévé székházához tiltakozni. Jarosław Kaczyński, a párt vezetője arról beszélt, hogy „a demokrácia védelmében” lépnek fel, Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök azt mondta, „sérti jogállamot” az az eljárás, ami a közmédia vezetésének leváltását eredményezte, és pártja „nem fogja hagyni, hogy Lengyelországban diktatúra épüljön ki”.

A köztévét a korábbi kormányzópárt, a PiS iránt elfogult médiának tartják. Ez nem sima szubjektív értékítélet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is úgy találta, hogy a választási kampány idején a PiS-nek olyan nagy hátszele volt, ami „aláásta az állam és a párt demokratikus szétválasztását”. 

A Telex emlékeztet,  hogy a TVP egyik műsorvezetője, Marcin Wolski is úgy nyilatkozott, hogy durvább propagandát nyomtak, mint a 70-es években, a kommunizmus idején. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk