WHO: A Gázai övezet északi részén egyetlen működőképes kórház sem maradt

  • narancs.hu
  • 2023. december 21.

Külpol

A friss jelentés pokoli körülményekről számolt be a porrá bombázott területről.

Richard Peeperkorn, az Egészségügyi Világszervezet gázai képviselője szerint Gáza északi részén “valójában egyetlen működőképes kórház sem maradt” – írja a BBC. A WHO és az ENSZ missziójának többi résztvevője is elviselhetetlen állapotokról számolt be a környéken, ahova a helyi kórházba vittek szállítmányokat. A négy megmaradt kórház csak nagyon korlátozott ellátásra alkalmas.

„Az Al-Ahli kórházat elárasztották a sürgősségi ellátásra szoruló betegek. Az udvaron a holttesteket sorokban helyezték el, mivel nem tudták őket biztonságban és méltó módon eltemetni” 

– írta X-en Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója, aki arról számolt be, hogy két napja műtöttek utoljára Gáza északi részén, azóta ugyanis nem működnek a hűtők. Hozzzátette, az emberek tulajdonképpen már csak a halálra várnak a kórházakban, hiszen a fertőzésekkel sem tudnak mit kezdeni, ahogy az élelmiszer- és vízhiánnyal sem.

Ghebreyesus szerint minden eddiginél nagyobb szükség van a humanitárius tűzszünetre, hogy „megerősítsük és feltöltsük a megmaradt egészségügyi létesítményeket, hogy orvosi szolgáltatásokat nyújtsunk a több ezer sebesültnek és az egyéb alapvető ellátásra szorulóknak, és mindenekelőtt, hogy megállítsuk a vérontást és a halált.”

Az ENSZ múlt héten fogadott el egy határozatot, melyben tűzszünetre szólítják fel a háborúzó feleket, bár ezt az USA végül is nem támogatta, de jelezte, hogy ha Izrael tovább folytatja ezt a fajta bombázást, akkor el fogja veszteni a támogatóit.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk