Magyart delegált a strasbourgi bíróságba Ausztria

  • narancs.hu
  • 2024. június 26.

Külpol

Jakab András alkotmányjogászt meg is választották az EJEB bírójává.

Októberben lejár a hivatali ideje az Emberi Jogok Európai Bíróságában (EJEB) az Ausztria álta legutóbb oda delegált bírónak, Gabriele Kucsko-Stadlmayernek. Minden bíró kilenc évig dolgozik a testületben, és nem választható újra, ezért Ausztriának új tagot kellett jelölnie az EJEB-be. Mivel a bírók nem az őket delegáló államok képviselői, van mód arra, hogy más állam polgárát jelöljék, és Ausztria élt is ezzel a lehetőséggel. Jakab András, az új delegált magyar állampolgár – írja a Telex.

A Salzburgi Egyetem magyar alkotmányjogász professzorát az Európa Tanács parlamenti közgyűlése szerdán abszolút többséggel, 92 szavazattal megválasztotta a bíróság tagjává. Hivatali ideje 2024. november elsején kezdődik. 

Jakab András dolgozott egyetemi oktatóként és kutatóként Heidelbergben, Nottinghamban, Liverpoolban, Madridban és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.  2013-tól négy éven át igazgatta a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetét. Az alkotmányelmélet, a normatan, a jogi érveléstan és az átmeneti igazságszolgáltatás területét kutatja, kilenc nyelven több mint kétszáz tudományos publikáció fűződik a nevéhez.

Az EJEB-be Magyarország Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság korábbi elnökét delegálta.

A címlapképen  Jakab András Az EU-jog kikényszerítése a tagállamokkal szemben című nemzetközi konferencián tart előadást. Fotó: MTI/Földi Imre

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Folytatódik Simonka és Erdős Norbert vitája: győzött vagy vesztett a Fidesz Dél-Békésben?

Az önkormányzati választáson a dél-békési térségben a Fidesz az eddigi legnagyobb vereségét könyvelhette el, állítja Simonka György volt országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka leendő polgármestere. Erdős Norbert helyi fideszes parlamenti képviselő szerint nagy győzelmet aratott a kormánypárt. A két vélemény igen távol áll egymástól, de mi játszódik le a háttérben a két politikus vitájában? Ennek próbáltunk utánajárni.