Pert nyert a magyar állammal szemben az éheztetett család

  • narancs.hu
  • 2024. június 26.

Belpol

Az afgán anya ötéves és öt hónapos gyerekével 37 napon át volt a tranzitzónában 2017-ben. A sorstársaktól, karitatív szervezetektől kaptak enni, a menekültügyi hivataltól nem.

Pert nyert a magyar állammal szemben a strasbourgi bíróságon az afgán F. O. – írja a Telex a felperest képviselő Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása alapján. 

F. O. és családja azért volt kénytelen elhagyni Afganisztánt, mert a családapa keresztény hitre tért.

A férfi és a legnagyobb gyerek menekült el először, Németországig jutottak. Később követte őket a várandós asszony az ötéves gyermekkel. Magyarországon menedékjogot kértek, és miután elkezdődött az eljárás, továbbmentek az apa után. Ausztriáig jutottak. Onnan Bulgáriába utasították ki őket, mert ott léptek be az Európai Unió területére. Ők ott nem láttak esélyt arra, hogy védelmet kapjanak, továbbindultak. Menet közben, Szerbiában született meg a baba.

F. O. két gyermekével 2017 júliusában jutott be Röszkén a tranzitzónába. Az asszony ismételt kérelmezőnek minősült, a gyerekekkel együtt a menekültügyi részen helyezték el őket. Ott 37 napon át voltak, ez hét nappal több, mint amit a törvény előír. A Magyar Helsinki Bizottság azt írja, „a jogellenes tranzitzónás fogva tartás egyik legvisszataszítóbb gyakorlata volt, hogy az idegenrendészeti körleten a felnőttek és az ismételt kérelmezők nem kaptak enni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól. F. O. és gyerekei is éheztek. Az asszonynak elapadt a teje, és bár a gyerekekre elvileg nem terjedt ki ez a szörnyű előírás, a baba nem kapott megfelelő tápszert sem. A családot sorstársaik embersége és a karitatív szervezetek ételadományai tartották életben”.

Később kiderült, hogy menekültkérelmük elbírálásában Németország az illetékes. Hivatalosan beutazhattak oda, védelmet kaptak, azóta is ott élnek. 

A család a történtek miatt 2018-ban az Emberi jogok Európai Bíróságához fordult, amely a múlt héten megállapította, a magyar állam tényleg jogot sértett, kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vetette alá az asszonyt és gyermekeit. A számukra megítélt jóvátétel mai árfolyamon 2 millió 977 ezer forint.

„Ismét bebizonyosodott, amire eleitől fogva figyelmeztettünk: a tranzitzónák szabályozása és gyakorlata gyakran jogszerűtlen volt és veszélyeztette az ügyfelek fizikai biztonságát. Ez is egy ilyen eset a sok százból, sok ezerből” – ezt Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje mondta, aki az eljárásban képviselte a családot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk