Öt és fél év börtönt kap a sikkasztó bíboros

  • narancs.hu
  • 2023. december 16.

Külpol

A Vatikán történetében először ítéltek el bíborost nem egyházi bűncselekmény miatt. 

Több százmillió eurót sikkasztott és első fokon öt év hat hónap börtönbüntetést és némi pénzbírságot is kapott Angelo Becciu bíboros, valamint örökre eltiltották hivatali hatalma gyakorlásától, jelentette be Giuseppe Pignatone a vatikáni bírói testület elnöke. A pápai állam történetének legnagyobb pénzügyi botrányát érintő per 2021 nyarán kezdődött. Ez volt az első alkalom, hogy vatikáni bíborost ítéltek el nem egyházi bűncselekményért. 

Angelo Becciu, a pápai állam volt hivatalvezetője neve többek között egy korábban Londonban több mint háromszázmillió fontért vásárolt ingatlan szövevényes adásvétele miatt vált ismertté. A londoni Knightsbridge negyedben található, egykor a Harrods üzletház raktáraként használt ingatlan egy részét a Vatikán 2014-ben vásárolta meg az olasz üzletember Raffaele Mincionétól, majd 2018-ban az egész épület a Vatikáné lett.

Mincione az ingatlanvásárlás idején a szentszéki államtitkárság üzleti tanácsadójaként dolgozott, a több mint kétszázmilliárd euró értékű vatikáni alap kezelése volt rábízva, köztük a Vatikánba érkező adományokból származó összegek is. Mincione a rábízott forrásokból üzlettársaival együtt először felvásárolta, majd eladta a Vatikánnak a londoni ingatlant. A tranzakciót a pápai állam új gazdasági hivatala világította át, amelyet az ügylet után alapítottak.

Alessandro Diddi ügyész az ítélet előtti felszólalásában Becciu bíborost bűnszervezet létrehozásával vádolta meg, emlékeztetve, hogy a londoni ingatlanügylet mellett Becciu számos más tranzakcióval károsította meg a Vatikánt. A vádak között csalás, korrupció, sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés, pénzmosás is szerepelt.   Összesen tíz magánszemély és négy vállalkozás vett részt a csalássorozatban a vád szerint. 

Az ügyész több mint hét év börtönt kért Angelo Becciura, végül valamivel kevesebb lett a büntetés. A szabadságvesztés mellett a bíborost 8000 euró bírság megfizetésére ítélték és 200 millió euró értékben foglaltak le vagyonelemeket az összes vádlottnál. Cecilia Marogna például luxuscikkekkel lett most szegényebb: a nőnek Becciu bíboros közbenjárásával a szentszéki államtitkárság közel hatszázezer eurót utalt át humanitárius célokra, de ő inkább bevásárolt magának.

A bíboros a botrányt megelőzően a szentté avatási kongregációt vezette, Ferenc pápa azonban már 2020 őszén elfogadta Becciu lemondását eme posztról. Bíborosi címét megtarthatta ugyan, de az ezzel járó jogokat elveszítette. A 75 éves bíboros továbbra is ártatlannak vallja magát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Csődbe ment Ukrajna

  • narancs.hu

Technikai csődbe került Ukrajna, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta azt a határozatot, amely lehetővé teszi egy külföldi adósság törlesztésének felfüggesztését. 

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.