Megugrott a hajléktalanok száma az Egyesült Államokban

  • narancs.hu
  • 2023. december 16.

Külpol

A hajléktalanok számának emelkedése a lakhatási támogatások kivezetésével hozható összefüggésbe. Veszélyeztetettek a családok, az afroamerikaiak, a latin ajkúak, de az ázsiaiak is.

Az Egyesült Államokban egy év alatt 12 százalékkal ugrott meg a hajléktalanok száma egy kormányzati jelentés szerint, amelyet az amerikai lakásügyi és városfejlesztési minisztérium készített a kongresszus számára. E szerint 2023-ban mintegy 653 ezer ember volt hajléktalan, ami több mint 70 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Ez a legmagasabb érték az elmúlt 16 évben, írja az MTI.

 A hajléktalanok 60 százaléka a szociális ellátórendszer által biztosított szálláson tölti az éjszakáit, ugyanakkor 40 százalékuk azonban utcán, városokban felvert sátorban, településekhez közeli erdőkben, felhagyott épületekben és más helyeken húzza meg magát.

A hajléktalanok számát 2007 óta elemzi a szaktárca. A pénzügyi válságot követően a tízes években folyamatosan csökkent a hajlék nélküli amerikaiak száma, 2017-ben 554 ezerre. Ezt követően lassú emelkedés következett, a koronavírus járvány előtt 580 ezer volt a szám. A Covid nem hozott áttörést, ám ezt követően tavaly és az idén drámai emelkedés következett be. Ennek oka szakértők szerint részben a járvány idején bevezetett lakhatási támogatások megszűnése. A friss adatok alátámasztják a korábban működő megoldások ismételt bevezetésének sürgősségét, mert ezzel meg lehet előzni annak a helyzetnek a kialakulását, hogy emberek elveszítsék a fedelet a fejük felől, véli a szaktárca.

A hajléktalanság a gyerekes családok körében ugrott meg a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal, az egyedülállók körében ez az arány jóval alacsonyabb, de még mindig tíz százalék feletti. A katonaveteránok között pedig csak hét százalékkal emelkedett a hajlékatalanok száma. Az amerikai fedél nélküliek több mint negyede 54 éven felüli, több mint egyharmaduk afroamerikai, egyharmaduk latin ajkú. A legnagyobb arányban, mintegy 40 százalékkal az ázsiai származásúak hajléktalansága növekedett egy év alatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.