Megugrott a hajléktalanok száma az Egyesült Államokban

  • narancs.hu
  • 2023. december 16.

Külpol

A hajléktalanok számának emelkedése a lakhatási támogatások kivezetésével hozható összefüggésbe. Veszélyeztetettek a családok, az afroamerikaiak, a latin ajkúak, de az ázsiaiak is.

Az Egyesült Államokban egy év alatt 12 százalékkal ugrott meg a hajléktalanok száma egy kormányzati jelentés szerint, amelyet az amerikai lakásügyi és városfejlesztési minisztérium készített a kongresszus számára. E szerint 2023-ban mintegy 653 ezer ember volt hajléktalan, ami több mint 70 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Ez a legmagasabb érték az elmúlt 16 évben, írja az MTI.

 A hajléktalanok 60 százaléka a szociális ellátórendszer által biztosított szálláson tölti az éjszakáit, ugyanakkor 40 százalékuk azonban utcán, városokban felvert sátorban, településekhez közeli erdőkben, felhagyott épületekben és más helyeken húzza meg magát.

A hajléktalanok számát 2007 óta elemzi a szaktárca. A pénzügyi válságot követően a tízes években folyamatosan csökkent a hajlék nélküli amerikaiak száma, 2017-ben 554 ezerre. Ezt követően lassú emelkedés következett, a koronavírus járvány előtt 580 ezer volt a szám. A Covid nem hozott áttörést, ám ezt követően tavaly és az idén drámai emelkedés következett be. Ennek oka szakértők szerint részben a járvány idején bevezetett lakhatási támogatások megszűnése. A friss adatok alátámasztják a korábban működő megoldások ismételt bevezetésének sürgősségét, mert ezzel meg lehet előzni annak a helyzetnek a kialakulását, hogy emberek elveszítsék a fedelet a fejük felől, véli a szaktárca.

A hajléktalanság a gyerekes családok körében ugrott meg a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal, az egyedülállók körében ez az arány jóval alacsonyabb, de még mindig tíz százalék feletti. A katonaveteránok között pedig csak hét százalékkal emelkedett a hajlékatalanok száma. Az amerikai fedél nélküliek több mint negyede 54 éven felüli, több mint egyharmaduk afroamerikai, egyharmaduk latin ajkú. A legnagyobb arányban, mintegy 40 százalékkal az ázsiai származásúak hajléktalansága növekedett egy év alatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Csődbe ment Ukrajna

  • narancs.hu

Technikai csődbe került Ukrajna, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta azt a határozatot, amely lehetővé teszi egy külföldi adósság törlesztésének felfüggesztését. 

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.