Szankciós listára került Gruevszki az Egyesült Államokban

  • narancs.hu
  • 2022. április 11.

Külpol

A listán szerepel a volt észak-macedón miniszterelnök péceli cége is.

Rákerült az Egyesült Államok szankciós listájára Nikola Gruevszki volt észak-macedóniai miniszterelnök, így sem ő, sem családtagjai nem léphetnek be az USA-ba, és üzleti tevékenységet sem folytathatnak ott. A tiltólistán szerepel Gruevszki nyáron bejegyzett, péceli székhelyű cége is. Mindez az Egyesült Államok montenegrói nagykövetségének oldalán olvasható, de megírta a Nezaviszen.mk című oldal is.

A Gruevszkit és további hat másik nyugat-balkáni (észak-macedóniai, montenegrói, bosnyák és albán) politikust érintő döntést az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala hozta meg. "A megnevezett személyek komoly veszélyt jelentenek a regionális stabilitásra, az intézményekbe vetett bizalomra, valamint a demokratikus erők törekvéseire a Nyugat-Balkánon" - mondta Brian E. Nelson pénzügyminisztérium helyettes államtitkár. A tiltás érinti például Saso Mijalkovot, az észak-macedóniai kémelhárítás egykori vezetőjét, valamint Gordana Tadic volt bosznia-hercegovinai főügyészt és Svetozar Marovic korábbi montenegrói miniszterelnök-helyettest és volt parlamenti elnököt. Az érintettek minden amerikai vagyonát és számláját befagyasztották.

A közlemény szerint Gruevszkit számos korrupciós ügyben elítélték, és továbbra is gyanúsítottja több folyamatban lévő ügynek. Hivatali visszaéléssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolják. A terhére felrótt bűncselekményeket Észak-Macedónia miniszterelnökeként követte el 2006 és 2016 között.

Korábban a 24.hu írta meg, hogy július 15-én jegyezték be Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök magyarorzági cégét, az I.C.I.C. Kft.-t péceli székhellyel. A lap értesülései szerint a vállalkozás ügyvezetője és tulajdonosa is Gruevszki. Főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de a listában sok más is szerepel a porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelemtől a vagyonkezelésen keresztül a konferenciaszervezésig. Miközben úgy tudni, Gruevszki Magyarországon él, tartózkodási helyeként egy skopjei címet adott meg, kézbesítési megbízottnak pedig Hornyik Katalin belvárosi ügyvédet jegyezték be a cégiratokba.

Gruevszki 2018-ban menekült el az ítélet elől Magyarországra. Kalandos szökésével részletesen foglalkoztunk ebben az írásunkban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket.